Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Sint Anthony Gasthuis, bruin tuinhuis in Leeuwarden

Tuin Park Landgoed

Perkswaltje 1
8911EE Leeuwarden
Friesland

Bouwjaar: 1927
Architect: W.C. de Groot Groot 1927 W.C. de Groot


Beschrijving van Sint Anthony Gasthuis, bruin tuinhuis

Inleiding TUINPAVILJOEN, in 1927 naar ontwerp van W.C. de Groot in de cottage-stijl gebouwd in het oosten van de tuin van het als monument geregistreerde Nieuw Sint Anthony-gasthuis, monumentennummer 24160. Het in 1862/'64 gebouwde nieuwe gasthuis van Sint Anthoon is met zijn tuin tussen en voor de vleugels op het zuiden gericht naar het in dezelfde periode gedempte gebied van het Perkswaltje. Op de hoek van de Wijde Gasthuissteeg en het Perkwaltje is in 1916 een tuinpaviljoen voor de zogenoemde gangbewoners, de arme bewoners van de kleine kamers in de lage vleugels, neergezet. Nadat in 1927 veel oostelijker dit tweede tuinpaviljoen voor de proveniers, de rijkere bewoners van de kopwoningen, is gebouwd werd het paviljoen uit 1916 de groene en die uit 1927 de bruine koepel genoemd. Beide paviljoens zijn op het oosten gebouwd en daarmee kenmerkend voor de periode voor de zoncultuur die in de jaren dertig opkwam. Omschrijving EXTERIEUR: Tuinpaviljoen, gebouwd op een ondiepe en brede T-vormige plattegrond, waarbij het middendeel aanzienlijk naar voren springt en een geveltop laat zien, voorzien van een samengestelde schildkap met riet gedekt en voorzien van vorstpannen. Op de van roze-bruine baksteen gemetselde borstwering opgaande wanden van horizontale, van veer en groef voorziene delen; in de geveltop verticale delen. De achter- en zijwanden geheel gesloten; de voorzijde halfopen: elk van de drie elementen een ruime rechthoekige opening tussen kozijnen en boven- en zijlichten met ruitjes in een kleine roedenverdeling, in het vooruitspringende middendeel met topgevel een halfrond bovenlicht met glas-in-lood. Voor het middendeel een pergola van houten kolommen en regelwerk op gemetselde borstweringen. Tegen de geveltop een rolwerkornament met het beeldmerk van het gasthuis, de bel, en het bouwjaar 1927. INTERIEUR: Inwendig in oorspronkelijke staat met houten vloer en zonder ingebouwd meubilair of bijzondere afwerking. WAARDERING Tuinpaviljoen van algemeen cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang - vanwege de karakteristieke en verzorgde rustieke uitdrukking van het beschermd verpozen in de buitenlucht in het halfopen bouwsel; - vanwege de gave en stijlzuivere cottage-stijl; - vanwege de ligging achter in een goed verzorgde tuin met maximaal uitzicht en de samenhang met het andere paviljoen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 516474
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Sint Anthony Gasthuis, bruin tuinhuis in Leeuwarden

Pand met eenvoudige zes traveeën brede gevel afgesloten door rechte kroonlijst

Grote Kerkstraat 35
Leeuwarden
Pand met eenvoudige zes traveeën brede gevel afgesloten door rechte kroonlijst. Zesruitsvensters.

Sint Anthony Gasthuis, groen tuinhuis

Perkswaltje 1
Leeuwarden
Inleiding TUINPAVILJOEN, in 1916 naar ontwerp van W.C. de Groot in de cottage-stijl gebouwd in de tuin van het als monument geregistreerde ..

Drie traveeën breed pand waarvan de pui is opgeofferd aan ingangsportaal van de Noorderkerk

Grote Kerkstraat 31B
Leeuwarden
Drie traveeën breed pand waarvan de pui is opgeofferd aan ingangsportaal van een kerkgebouw. Kroonlijst aangepast aan die van nr 31.

Vijf traveeën breed pand

Grote Kerkstraat 31
Leeuwarden
Vijf traveeën breed pand onder dwarskap tussen topgevels; de gevel door rechte kroonlijst afgesloten, is versierd met zes paar gesneden con..

Woonhuis van vier traveeën met geblokte kroonlijst

Grote Kerkstraat 39
Leeuwarden
Waarschijnlijk uit twee panden ontstaan woonhuis van vier traveeën. Geblokte kroonlijst. Zesruitsvensters, omlijste deurpartij.

Kaart & Routeplanner