Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Pier Pandertempel in Leeuwarden

Gebouw

Noorderplantage 5 Ongd
8911DE Leeuwarden
Friesland

Bouwjaar: 1924
Architect: J.M. van der Meij Meij 1924 J.M. van der Meij


Beschrijving van Pier Pandertempel

Inleiding Aan het begin van de twintigste eeuw was de neo-classicistische beeldhouwer Pier Pander (1864-1919) bezig aan het ontwerp van een totaalkunstwerk, bestaande uit een beeldengroep van personificaties, die in een KUNSTTEMPEL geplaatst moesten worden. Toen Pander in 1919 overleed liet hij een groot deel van zijn vermogen en artistieke erfenis na aan de gemeente Leeuwarden. Pander's vriend, de architect J.M. van der Meij, heeft in samenwerking met de vormgever N.P. de Koo de reeds ontwikkelde plannen voor de tempel uitgevoerd in 1924 op de Noorderdwinger in de Prinsentuin. De Romeinse beeldhouwer Ernesto Gazzeri voerde naar de wens van Pander zijn gipsen modellen uit in marmer. Omschrijving EXTERIEUR: Kunsttempel in de vorm van een ronde centraalbouw met omgang en voorgeplaatste ingangspartij op rechthoekige grondslag, het geheel uitgevoerd in grauwbruin metselwerk in koppenverband. De eerste bouwlaag heeft geen muuropeningen m.u.v. de ingangspartij, die een onder een rondboog gevatte deur met cassetten bevat, waarboven een in een archivolt geplaatst beeldhouwwerk van Pander zit, voorstellende `De Dageraad'. De lichtbeuk van de centraalbouw is voorzien van gepaarde rondboogvensters. Zowel de kegelvormige kap van de centraalbouw als het zadeldak van de ingangspartij zijn gedekt met riet. INTERIEUR: Inwendig scheiden zes rondbogige openingen het centrale gedeelte van de omgang. Onder de arcade zijn vijf beelden geplaatst. De vensters in de lichtbeuk zijn bezet met glas-in-lood. Er is een ziende, onbeschoten bekapping. Waardering Kunsttempel van algemeen cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang: - als typologisch zeldzaam en uitzonderlijk monument voor een kunstenaar, die zijn plannen voor een totaalkunstwerk gerealiseerd zag; - vanwege de ondersteunende functie van de architectuur voor de sculptuur; - als bijzonder nog functionerend cultureel element in de Prinsentuin; - vanwege de ongerepte staat van de architectuur en sculptuur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 516457
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Pier Pandertempel in Leeuwarden

Eenvoudige woningen onder schilddak, zgn. molenaarshuisjes

Noorderplantage 5
Leeuwarden
Eenvoudige woningen onder schilddak, z.g. molenaarshuisjes. Vensters met roeden en blinden.

Villa in Overgangsstijl

Noordersingel 96
Leeuwarden
Inleiding VILLA, gebouwd door Hendrik Kramer in 1910-1911 voor de koopman N. Siebesma in de Overgangsstijl. Waarschijnlijk een eerste verbo..

Oldehove

Oldehoofsterkerkhof 1
Leeuwarden
De Oldehove. Sedert de afbraak van de bijbehorende kerk in 1595/6 vrijstaande onvoltooide laatgotische torenromp uit 1529-1533. Tegen de t..

Villa in Overgangsstijl

Harlingersingel 7
Leeuwarden
VILLA, in 1906 naar ontwerp van Hendrik Kramer gebouwd in de Overgangsstijl op een hoekkavel tussen het logement De Groene Weide en de kort ..

Blok etagewoningen en een herenhuis in neorenaissancestijl

Harlingersingel 13
Leeuwarden
Inleiding Blok ETAGEWONINGEN van vijf onder- en vijf bovenwoningen en een herenhuis, in 1898 gebouwd in Neo-Renaissance stijl. Aan het hand..

Kaart & Routeplanner

Route naar Pier Pandertempel in Leeuwarden

Foto's (1)