Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Muziekkoepel in Leeuwarden

Gebouw

Prinsentuin 3 A
8911DE Leeuwarden
Friesland

Bouwjaar: 1881
Architect: J.E.G. Noordendorp Noordendorp 1881 J.E.G. Noordendorp


Beschrijving van Muziekkoepel

Inleiding In de in 1818 door koning Willem I aan de stad geschonken Prinsentuin werd in 1844 een muziektent gebouwd op een regelmatige achtzijdige grondslag. Dit gebouw werd in 1881 vervangen door een MUZIEKKOEPEL ("orchestschelp") naar ontwerp van de directeur van gemeentewerken, J.E.G. Noordendorp in Neo-Renaissancestijl, gelegen tegenover het Zomerhuis aan de andere zijde van de vijver. In 1992-1993 werd het gebouw gerestaureerd, waarbij de oorspronkelijke kleurstelling werd hersteld en een hekwerk toegevoegd om vandalisme tegen te gaan. De koepel wordt regelmatig gebruikt voor concerten. Het object maakt deel uit van een rijksmonument. Omschrijving Muziekkoepel op zeszijdige plattegrond met een ongeveer 10 meter brede voorzijde en een vijfzijdig gesloten achterkant. Het gebouw is gelegen op een hoge gemetselde voet, die oorspronkelijk een wijnkelder bevatte. De voorzijde is voorzien van een houten gevel in stijl-en-regelwerk. Het timpaan wordt gedragen door twee zijelementen, die bekroond worden door aediculae met gebroken frontons. Hierin zijn stenen borstbeelden geplaatst van Beethoven (links) en Mozart (rechts), die gesigneerd zijn: S.E. Feenstra Sculps 1891. Midden in het timpaan is in een rondpasuitsparing een borstbeeld van prinses Wilhelmina geplaatst van dezelfde beeldhouwer, gedateerd 1892. Het houten front is zeer rijk gedetailleerd met elementen uit de klassieke bouwkunst. Het inwendige is halfrond en wordt gedekt door een halfronde gedrukte koepel. Het interieur is geheel gepleisterd, inclusief het plafond. De gebogen wand heeft een geleding met verdiepte vakken, waarvan enkele versierd zijn met identieke ovale medaillons. Deze hebben in stuc uitgevoerd een bladlijst met guirlandes op de bovenrand en in het midden een compositie van duiven, bladmuziek en muziekinstrumenten (trompetten en klarinetten). Op de overgang van wand naar plafond is een samengestelde kroonlijst aangebracht met onder meer een eier- en een bladlijst.De structurele delen en de medaillons zijn wit, de verdiepte vakken zijn rose gepleisterd. Uitwendig is de vijfhoekige sluiting uitgevoerd in gele baksteen. Het dak is belegd met dakleershingles. Waardering Muziekkoepel van algemeen architectonisch en cultuurhistorisch belang: - vanwege de verzorgde en uiterst rijk gedetailleerde voorgevel; - vanwege het stucwerk in het interieur en het kleurgebruik; - als exemplarisch voorbeeld van een orchestschelp in Friesland; - als nog steeds functionerend element in de Prinsentuin; - vanwege de nagenoeg ongerepte staat. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 516455
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Muziekkoepel in Leeuwarden

Nieuw Sint Anthonygasthuis

Perkswaltje 1
Leeuwarden
Langgerekt verdiepingloos gebouwd langs de Groeneweg, door vier lage vleugels verbonden met vier paviljoens aan de Perkswal, het geheel in 1..

Sint Anthony Gasthuis, paviljoenbouw

Perkswaltje 1
Leeuwarden
Paviljoenbouw van het Anthony-gasthuis, midden 19e eeuw. In Julianavleugel aan Schoenmakersperk ongd. poortje 1682.

Nieuwe Stadsweeshuis Het Nieuwe Stadweeshuis (Natuurmuseum Fryslân)

Schoenmakersperk 2
Leeuwarden
Nieuwe Stadsweeshuis. Gevel waarvan de vensters roedenverdeling hebben; ingangspoortje 1675. In de linkervoorkamer grote rijk gesneden sch..

Sint Anthony Gasthuis, twee woningen in neo-renaissancestijl

Perkswaltje 4
Leeuwarden
Inleiding TWEE WONINGEN in 1894 door W.C. de Groot ontworpen in de Neo-Renaissancestijl voor het Sint-Anthonygasthuis. Na de demping van d..

Sint Anthony Gasthuis, groen tuinhuis

Perkswaltje 1
Leeuwarden
Inleiding TUINPAVILJOEN, in 1916 naar ontwerp van W.C. de Groot in de cottage-stijl gebouwd in de tuin van het als monument geregistreerde ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Muziekkoepel in Leeuwarden

Foto's (5)