Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Winkelpand C&A in Leeuwarden

Gebouw

Nieuwestad 98
8911CX Leeuwarden
Friesland

Bouwjaar: 1917
Architect: P.M.A. Huurman Huurman 1917 P.M.A. Huurman


Beschrijving van Winkelpand C&A

Inleiding In 1916 door P.M.A. Huurman uit Groningen ontworpen en in 1917 gebouwd WINKELPAND voor de fa. C.& A. Brenninkmeijer in de Um 1800-stijl. Het pand is opgenomen in de zuidelijke gevelwand van de Nieuwestad. Na enkele verbouwingen zijn de drie verdiepingen van de voorgevel en de zijgevels en het dak over. Omschrijving Het WINKELPAND is vier bouwlagen hoog en negen traveeën breed. De voorgevel en oostelijke zijgevel zijn uitgevoerd in pleisterwerk. Boven de meermalen gewijzigde pui, die behoudens de vier penanten niet onder de bescherming valt, bevindt zich een composiete kolossaalorde. De vensters van de eerste verdieping kregen een andere roedeverdeling. Daarboven bevinden zich gegoten hoogreliëfs. De tweede verdieping heeft stolpvensters met twaalfruits bovenlichten. Tussen deze vensters en de vierkante twaalfruitsvensters van de bovenste verdieping bevinden zich festoenen. Het fries is gekornist en draagt boven de drie middelste assen een fronton met in het timpaan een medaillon met de letters C & A omgeven door rolwerk. Voorts is het timpaan gevuld met takken, bladeren en vruchten. De geprofileerde gootlijst wordt gedragen door gootklossen. De oostelijke zijgevel bevat een reeks kleine vensters en is naar boven afgesloten door een kroonlijst en geprofileerde daklijst. Het afgeknotte schilddak is belegd met leien in maasdekking. Waardering Gevel van algemeen cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang: - als voorbeeld van een rijk gedetailleerde gevel van een grootwinkelbedrijf uit het begin van de twintigste eeuw; - als enige voorbeeld van een winkelgevel in de Um 1800-stijl in Leeuwarden; - vanwege de detaillering van de architectuur en de ornamenten. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 516453
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Clemens & August
C&A
Filiaal Clemens & August in Zutphen
Filiaal Clemens & August in Zutphen
Oprichting 1841
Oprichter(s) Clemens Brenninkmeijer
August Brenninkmeijer
Hoofdkantoor Vlag van België Vilvoorde
Vlag van Duitsland Düsseldorf
Werknemers 40.000
Producten Kleding
Industrie Mode
Omzet Gestegen 6,8 miljard (2011-2012)
Website c&a.com
Portaal  Portaalicoon   Economie
C&A-vestiging in Sneek, 't Hooghuis

C&A, een afkorting van Clemens & August (Brenninkmeijer) is een van oorsprong Nederlandse keten van grote kledingwinkels. De Europese hoofdkantoren zijn gevestigd in Vilvoorde (België) en Düsseldorf (Duitsland).[1] Wereldwijd werken er ongeveer 40.000 mensen voor C&A.

Geschiedenis

In 1841 openden twee Westfaalse textielteuten (ook wel todden of tötten genaamd), de broers Clemens en August Brenninkmeijer, een textielopslag in Sneek (Nederland) zodat ze minder vaak naar Westfalen (Duitsland) hoefden te reizen om stoffen op te halen. In 1841[2] begonnen de broers in dezelfde stad een winkel in confectiekleding. Het succes liet niet lang op zich wachten. Van 1900 tot 1911 floreren er talrijke C&A-winkels op het hele Nederlandse grondgebied. Daarna gaat het zeer snel: vanaf 1911 worden de eerste C&A's geopend in Duitsland; in 1922 worden ze geïntroduceerd in Groot-Brittannië; daarna gaat de Europese expansie door en bereikt België in 1963, Frankrijk in 1972, Zwitserland in 1977, Luxemburg in 1982, Spanje in 1983, Oostenrijk in 1984, Portugal in 1991, Ierland en de Tsjechische Republiek in 1999, Polen in 2001, Hongarije in 2002, Rusland in 2005 en Turkije in 2009.

Tijdens en vooraf aan de Tweede Wereldoorlog nam C&A vastgoed over dat door Nazi-Duitsland van Joden geconfisceerd was. Ook werkten toentertijd Joden uit het getto in de Poolse stad Łódź en Russische krijgsgevangenen voor het kledingbedrijf.[3]

Verenigd Koninkrijk

Tegen het einde van de 20e eeuw werd bij C&A de noodklok geluid. De positionering moest worden omgegooid om niet kopje onder te gaan. In die periode heeft er in een groot aantal Europese landen een voor C&A opgezet ESS-onderzoek plaatsgevonden. Mede op basis van de resultaten van het onderzoek heeft C&A besloten zich terug te trekken uit het Verenigd Koninkrijk. Verder besloot men tot aanpassingen van de modeformule in de andere landen. In 2004 steeg het marktaandeel van C&A weer.[3]

21ste eeuw

In 2007 heeft C&A ruim 130 filialen in Nederland en het bedrijf blijft groeien. C&A is ook actief in België, Duitsland, Frankrijk, Hongarije, Luxemburg, Oostenrijk, Polen, Portugal, Spanje, Tsjechië en Zwitserland, wat neerkomt op ongeveer 1500 filialen in Europa. Buiten Europa is het bedrijf ook in Mexico, Argentinië en Brazilië actief. In Brazilië is het een van de grootste kledingretailbedrijven, het leverde de kleding voor het Braziliaanse Olympisch team.[4] Eind 2007 werd de Chinese markt betreden met inmiddels twee filialen, waarvan één in Shanghai. Wereldwijd werken er ongeveer 40.000 mensen voor de winkelketen.

Het bedrijf kwam in november 2012 in het nieuws toen bleek dat C&A kleding afnam van het bedrijf Tuba Group in Bangladesh. Daar vielen die maand zeker 110 doden bij een brand. De eigenaar zou slechts toestemming hebben gehad voor een gebouw van drie verdiepingen, maar het bedrijf had er negen.

In 2016 bracht C&A in samenwerking met historicus Mark Spoerer, hoogleraar aan de universiteit van Regensburg, een boek uit over de geschiedenis van het concern in het Derde Rijk.[5]

Eigenaren

C&A Europe is eigendom van de in Zug (Zwitserland) gevestigde Cofra Holding AG. Deze Zwitserse holdingmaatschappij is eigendom van de Nederlandse familie Brenninkmeijer.

Volgens het Duitse blad Manager Magazine en het Nederlandse jaarblad Quote 500 is deze familie met een geschat vermogen van €22 miljard (2011) de rijkste van Nederland. Medio 2016 behoorden de aandelen toe tot 68 familieleden. Ze kunnen niet geërfd worden en alleen familieleden met een hoge functie binnen het concern mogen ze in eigendom hebben. Wie er niet meer werkt, dient zijn aandelen te verkopen aan het moederbedrijf Cofra Holding AG. Wie aandeelhouder wil worden, dient eerst toe te treden tot een trainingsprogramma, daarna een hoge functie binnen het bedrijf te gaan vervullen en ten slotte door de groep van eigenaren uitgenodigd te worden tot de koop van aandelen. Tot begin eenentwingtigste eeuw mochten alleen mannen aandeelhouder zijn en een hoge functie vervullen. Medio 2016 bezat één vrouw aandelen.[3]

Reclame

Lange tijd heeft het bedrijf de slagzin C&A is toch voordeliger! gebruikt. Rond de jaren 80 figureerden John Kraaijkamp en Rijk de Gooijer in diverse reclamesketches met deze slagzin. De huidige slagzin is: Mooi... van C&A. In de reclamespotjes van het bedrijf hebben in het verleden meerdere bekende Nederlanders gefigureerd, zoals Jan Smit, Dyanne Beekman, Ellemieke Vermolen en Frans Molenaar. In het buitenland, waaronder China, luidt de slagzin Fashion you choose.[6] In Mexico had zangeres Fergie van The Black Eyed Peas haar eigen collectie in 2009; in 2010 was het de beurt aan de Mexicaanse zangeres en actrice Thalía. Hierna kreeg Selena Gomez haar eigen collectie: dream out loud.

Externe link


Monumenten in de buurt van Winkelpand C&A in Leeuwarden

Pand met lijst met empire-ornamentstukken en daarboven geblokte kroonlijst

Nieuwestad 104
Leeuwarden
Pand welks gevel door een geblokte kroonlijst is beëindigd; daaronder lijst met empire-ornamentstukken. Ook vensterkozijnen der tweede verd..

Pand onder zadeldak tegen puntgevel met laat-gotische geprofileerde nissen en overkragingen

Nieuwestad 106
Leeuwarden
Pand onder zadeldak tegen puntgevel waarin laat-gotische geprofileerde nissen en overkragingen, XVId-XVIIa.

Auck Petershuis

Nieuwestad 108
Leeuwarden
Vm. Auck Petershuis, sinds 1946 in eigendom van Stichting Old Burger Weeshuis. Zes traveeën breed woonhuis met hoge eerste verdieping en la..

Pand met gepleisterde gevel van drie traveeën afgesloten door rechte kroonlijst

Nieuwestad 110
Leeuwarden
Pand met gepleisterde gevel van drie traveeën afgesloten door rechte kroonlijst, midden 19e eeuw.

Winkelhuis in Hollandse neo-renaissancestijl

Nieuwestad 71
Leeuwarden
Inleiding WINKELHUIS, in 1885 ingrijpend vernieuwd in stijlzuivere Hollandse neorenaissance die zelfs zijn opmerkelijke, oorspronkelijke wi..

Kaart & Routeplanner

Route naar Winkelpand C&A in Leeuwarden

Foto's (2)