Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vrouwenpoortsbrug in Leeuwarden

Weg En Waterwerk

Noordelijke stadsgracht
8900AA Leeuwarden
Friesland

Bouwjaar: 1933-'34 1934 1933-'34
Architect: J. Zuidema Zuidema 1934 J. Zuidema


Beschrijving van Vrouwenpoortsbrug

Inleiding De huidige BRUG vervangt een draaibrug uit 1879. Toenemende verkeersproblemen deden de gemeenteraad in 1932 besluiten een bredere brug te bouwen op dezelfde plek. Justus Zuidema tekende als gemeentearchitect voor het ontwerp in expressionistische stijl. De bouw begon in 1933, de opening vond plaats op 19 juli 1934. Aannemer was de N.V. Nederlandse Staalindustrie te Rotterdam, de bewegingsinrichting werd geleverd door Jaffa te Utrecht. Omschrijving De onderbouw is uitgevoerd in beton, dat bekleed is met baksteen en granieten elementen. De walhoofden sluiten met gebogen wanden aan op de walkanten. De gemetselde onderkanten van leuningen zijn aan de bovenzijde afgerond. De aanhechtingsplaatsen van de railingen uit buismateriaal zijn ingelaten in granieten blokken. Het zuidwestelijk landhoofd is uitgerust met een wenteltrap, die naar een thans dichtgemetseld urinoir leidt. Aan de westzijde zijn de landhoofden te weerszijden van de brugopening voorzien van in graniet gehouwen teksten: 1934 en VROUWENPOORTSBRUG. Ten zuiden van de doorvaartopening bevindt zich een stroomopening ten einde de weerstand voor de schepen zo gering mogelijk te maken. Het noordoostelijke landhoofd bevat een gebogen hellingbaan, die toegang verschaft tot de kelder, die behalve het bewegingsmechaniek nog een toilet en een werkplaats bevat. Het brugwachtershuisje op het zuidoostelijke landhoofd is achtzijdig. Het rust aan de waterzijde op een granieten plint. Het huisje heeft aan zeven zijden een raamlint met hardhouten kozijnen en bronzen vensters. Het interieur is nagenoeg ongewijzigd met een betegelde lambrizering en zwartmarmeren vensterbanken. Het achtzijdige tentdak is bekleed met koper. De oorspronkelijke draaihekken zijn vervangen door moderne slagbomen. De (originele) lantarens hebben een bevestiging in expressieve vormen, verwant aan de Amsterdamse School. De armaturen zijn vervangen door moderne. De leuningen op het val zijn samengesteld uit buismateriaal met een vierkante doorsnede. Staanders en liggers vormen een geometrisch patroon. Waardering Brug van algemeen architectuurhistorisch en cultuurhistorisch belang: - vanwege de nagenoeg ongerepte staat; - vanwege de expressieve kwaliteiten van de detaillering; - als representatief voorbeeld van het werk van Justus Zuidema;- vanwege de ligging in samenhang met de Vrouwenpoortsdwinger. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 516451
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Vrouwenpoortsbrug in Leeuwarden

Omwalling en grachten

Stadscentrum
Leeuwarden
Omwalling en grachten. Van de versterkingen van 1619-'25 resten. Wissedwinger in 1841 met het gedeelte van het Hoeksterbastion ten O. van ..

Brugwachterswoning Voorm. brugwachterswoning

Harlingersingel 2
Leeuwarden
Brugwachterswoning plm 1840.

Villa in Overgangsstijl

Harlingersingel 7
Leeuwarden
VILLA, in 1906 naar ontwerp van Hendrik Kramer gebouwd in de Overgangsstijl op een hoekkavel tussen het logement De Groene Weide en de kort ..

Oldehove

Oldehoofsterkerkhof 1
Leeuwarden
De Oldehove. Sedert de afbraak van de bijbehorende kerk in 1595/6 vrijstaande onvoltooide laatgotische torenromp uit 1529-1533. Tegen de t..

Blok etagewoningen en een herenhuis in neorenaissancestijl

Harlingersingel 13
Leeuwarden
Inleiding Blok ETAGEWONINGEN van vijf onder- en vijf bovenwoningen en een herenhuis, in 1898 gebouwd in Neo-Renaissance stijl. Aan het hand..

Kaart & Routeplanner

Route naar Vrouwenpoortsbrug in Leeuwarden

Foto's (2)