Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vier voormalige diakoniehuisjes met water- en vuurhuisje en werkplaats in Leeuwarden

Gebouw

Kleine Kerkstraat 25
8911DL Leeuwarden
Friesland

Bouwjaar: 1820-1850 1850 1820-1850


Beschrijving van Vier voormalige diakoniehuisjes met water- en vuurhuisje en werkplaats

Inleiding Aan binnenplaats achter het hoofdobject gelegen bouwdeel, bestaande uit VIER VM. DIAKONIEHUISJES MET VOORGEPLAATST WATER-EN VUURHUISJE, een twee bouwlagen tellende geleding uit 1968, een WERKPLAATS op rechthoekige grondslag uit de negentiende eeuw en moderne uitbreiding. Al deze onderdelen zijn d.m.v. doorbraken met elkaar verbonden, als bedrijfsruimte voor de orgelmakerij. Ook werd de zolderverdieping uitgebroken om hoogte te winnen. In de werkplaats werden de wijzigingen zo uitgevoerd, dat de oorspronkelijke toestand terug te brengen is. Omschrijving DIACONIEHUISJES: rechthoekig bouwdeel, waarvan de rechterzijgevel is afgeschuind en het water-en-vuurhuisje uit de as tegen de voorgevel geplaatst is. Dit huisje op vierkante plattegrond heeft een ingang in het midden en een trapgevel. Aan de gevel zijn waarschijnlijk oudere (zeventiende eeuwse) onderdelen verwerkt zoals negblokken en rozetten. De pinakel van de trapgevel wordt bekroond door een (vernieuwde) bol. Op de begane grond bevindt zich in een hoek een eenvoudig schouwtje met een draperie in Lodewijk XVI-stijl als versiering. Van de diaconiehuisjes zijn alleen de buitenmuren, een deur, een venster en de dakconstructie over. De werkplaats is opgebouwd uit gele baksteen. Er is in de voorgevel een deur en in de rechterzijgevel een venster met enig empire-ornament. Waardering V.m. diakoniehuisjes met water-en vuurhuisje en werkplaats van algemeen architectuurhistorisch en cultuurhistorisch belang: - vanwege de architectuur van de resterende bouwonderdelen, o.a. het water-en-vuurhuisje; - vanwege de historische functie van diaconiehuisjes en hetwater-en-vuurhuisje. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 516443
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Vier voormalige diakoniehuisjes met water- en vuurhuisje en werkplaats in Leeuwarden

Bedrijfspand met bovenwoning in Hollandse neorenaissancesstijl

Kleine Kerkstraat 25
Leeuwarden
INLEIDING BEDRIJFSPAND MET BOVENWONING, gebouwd in 1891 voor de timmerman en jalouzieënfabrikant Albert Ooiman in Neo-Hollandse Renaissanc..

Twee bouwlagen tellend pand gedekt door een met pannen belegd schilddak

Kleine Kerkstraat 21
Leeuwarden
In aanleg 18e eeuws, twee bouwlagen tellend, pand op rechthoekige plattegrond en gedekt door een pannen belegd schilddak. Deur met bovenlich..

Drie traveeën breed pand van twee bouwlagen opgetrokken in gele Friese steen

Kleine Kerkstraat 15
Leeuwarden
In aanleg vermoedelijk 18e eeuws pand, opgetrokken uit gele friese steen en gedekt door een met gegolfde friese pannen gedekt afgeknot schil..

Pand onder zadeldak tussen twee topgevels

Kleine Kerkstraat 45
Leeuwarden
In de as van de Grote Kerkstraat gelegen 17e eeuws pand onder zadeldak tussen twee topgevels, waarvan de voorste thans puntvormig. Twee omli..

Hoekpand onder zadeldak met schild aan de zijde van de Grote Kerkstraat

Kleine Kerkstraat 36
Leeuwarden
Als hoekpand te beschermen pand onder zadeldak met schild aan de zijde van de Grote Kerkstraat. Zesruits vensters op de verdieping.

Kaart & Routeplanner