Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Gemeenteschool 03 Gemeenteschool nr. 3 (Hofschool) in Leeuwarden

Gebouw

Raadhuisplein 25
8911HK Leeuwarden
Friesland

Bouwjaar: 1876-'77 1877 1876-'77
Architect: Th. Romein Romein 1877 Th. Romein


Beschrijving van Gemeenteschool 03 Gemeenteschool nr. 3 (Hofschool)

Omschrijving Blokvormig pand met twee hoge bouwlagen in drie traveeën, waarvan de buitenste breder zijn dan de middelste. De zijtraveeën hebben een natuurstenen plint met verdiepte vakken, waarop vier geblokte pilasters staan met gebombeerde velden. De verdiepingen worden van elkaar gescheiden door een cordonlijst met verdiepte vakken. De bovenverdieping wordt geleed door vier pilasters met composietkapitelen, waarop leeuwenkoppen, die een forse draperie in de bek dragen. Het fries, dat ter hoogte van de pilasters is verkropt, heeft verdiepte vakken. De gootlijst is geprofileerd. Daarboven zat een thans verwijderde attiek, waarvoor plannen tot reconstructie bestaan. De zijtraveeën hebben grote drielingschoolvensters, die d.m.v. twee doorgaande stijlen in drie zesruitsramen zijn onderverdeeld.Voor de stijlen zijn gietijzeren zuiltjes geplaatst. Daarboven zitten natuurstenen, geblokte segmentbogen, waarvan de middelste blok verhoogd is. De waterlijst is ter hoogte van die blokken verkropt. De segmentboogvelden zijn gevuld met gietijzeren ornamenten, die ventilatieopeningen verbergen. De smallere middentravee bevat op de begane grond een diepe portiek onder een segmentboog, waarboven zich een beschadigd palmetmotief bevindt. De dubbele voordeur heeft gietijzeren roosters en een naald in de vorm van een gecanneleerde halfzuil op een basement en een composiet kapiteel. Voor het overige hebben de deuren panelen. Boven de deuren zit een rechthoekig bovenlicht met centraal een ronde lantaarn, die gedragen wordt door een palmetconsole en bekroond wordt door een gietijzeren opzetstuk, dat de ontluchting verbergt. Op de verdieping heeft de middelste travee een tweelingversie van de overige vensters. De achtergevel is een vereenvoudigde, geheel in metselwerk uitgevoerde versie van de voorgevel. Op de begane grond is een uitbouw, die oorspronkelijk vier toiletten bevatte. Waardering Schoolgebouw van architectuurhistorisch en cultuurhistorisch belang: - als voorbeeld van een school uit het laatste kwart van de negentiende eeuw; - als representatief werk uit het oeuvre van Thomas Romein. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 516439
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Gemeenteschool 03 Gemeenteschool nr. 3 (Hofschool) in Leeuwarden

Rengerspark

-
Leeuwarden
Inleiding STADSPARK, aangelegd in Gemengde Tuinstijl naar ontwerp van H. Copijn en in 1906 in gebruik genomen. Gelegen onmiddellijk ten oos..

Mercuriusfontein

Zaailand
Leeuwarden
Inleiding In 1916 schreef de VVV Leeuwarden een prijsvraag uit voor een monument op het Stationsplein. Een jury wees toen wél drie prijswi..

Vijf traveeën breed pand met dwarskap en eenvoudige rechte kroonlijst waarboven dakkapel

Raadhuisplein 27
Leeuwarden
Pand met vijf traveeën tussen Stadhouderlijk Hof en gemeentelijk schoolgebouw, gedekt door dwarskap. Eenvoudige rechte kroonlijst waarboven..

Pand met verdieping en lage zolderverdieping onder hoge dwarskap

Raadhuisplein 21
Leeuwarden
Pand met verdieping en lage zolderverdieping onder hoge dwarskap, XVIII. (uitsluitend beschermd v.h. Raadhuisplein 21)

Wilhelminaboom met sierhek

Raadhuisplein 36
Leeuwarden
Inleiding Midden op het Raadhuisplein is in 1898 een linde geplant, die voorzien werd van een ruim cirkelvormig smeedijzeren hek. Op het pi..

Kaart & Routeplanner

Route naar Gemeenteschool 03 Gemeenteschool nr. 3 (Hofschool) in Leeuwarden

Foto's (1)