Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Erve Niehof: waterput in Gelselaar

Boerderij

Slaapdijk 2
7275CH Gelselaar (gemeente Berkelland)
Gelderland

Bouwjaar: tweede helft 19e eeuw


Beschrijving van Erve Niehof: waterput

Omschrijving WATERPUT De WATERPUT, mogelijk daterend uit de tweede helft van de negentiende eeuw, bestaat uit een in segmenten opgebouwde bovengrondse ring van Bentheimer zandsteen. Waardering Zandstenen WATERPUT - Van architectuurhistorische waarde als een goed voorbeeld van een voor de Achterhoek karakteristieke in Bentheimer zandsteen opgetrokken waterput, mogelijk daterend uit de tweede helft van de negentiende eeuw. - Van stedenbouwkundige waarde als functioneel onderdeel van het boerderijcomplex. De waterput vormt samen met de schuur en de boerderij een waardevol ensemble waarbij de positionering van de complexonderdelen op het erf karakteristiek is zoals de direct naast het woongedeelte gelegen waterput. - Van cultuurhistorische waarde als voorbeeld van de oorspronkelijke drinkwatervoorziening op een boerenerf in de Achterhoek alsmede als onderdeel van het boerderijcomplex Nijhof. Dit complex heeft een goed van het agrarische leven in de Achterhoek in de periode 1850-1940. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 516426
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Erve Niehof: waterput in Gelselaar

NIJHOF

Slaapdijk 2
Gelselaar (Gemeente Berkelland)
Omschrijving BOERDERIJ, van het hallehuistype, in baksteen opgetrokken en gemetseld in kruisverband. Het afgewolfde schilddak met uilebord,..

Erve Niehof: schuur

Slaapdijk 2
Gelselaar (Gemeente Berkelland)
Omschrijving De ten opzichte van de boerderij zuidelijk gelegen SCHUUR, bezit een ten dele met riet en rode oud Hollandse pan belegd, aan d..

Erve Niehof: bakhuis

Slaapdijk 2
Gelselaar (Gemeente Berkelland)
Omschrijving Het BAKHUIS, dat ten noorden van het voorhuis is gesitueerd, is in baksteen opgetrokken. De voorzijde is, behalve de topgevel ..

Broekhuis

Broekhuisdijk 5
Gelselaar (Gemeente Berkelland)
Broekhuis. Goede Saksische hoeve.

T-boerderij thans als woonhuis in gebruik

Driessenweg 12
Gelselaar (Gemeente Berkelland)
Inleiding T-BOERDERIJ ('Tuns Hoes'), thans als woonhuis in gebruik, daterend uit 1905 en gebouwd in een ambachtelijk-traditionele trant. Me..

Kaart & Routeplanner

Route naar Erve Niehof: waterput in Gelselaar