Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Erve Niehof: bakhuis in Gelselaar

Boerderij

Slaapdijk 2
7275CH Gelselaar (gemeente Berkelland)
Gelderland

Bouwjaar: laatste kwart 19e eeuw


Beschrijving van Erve Niehof: bakhuis

Omschrijving Het BAKHUIS, dat ten noorden van het voorhuis is gesitueerd, is in baksteen opgetrokken. De voorzijde is, behalve de topgevel die in halfsteens verband is uitgevoerd, gemetseld in kruisverband evenals de aanbouw. Het bakhuis met zadeldak, is gedekt met rode oud-Hollandse pan. Op de nok bevindt zich een schoorsteen, het dakvlak wordt aan de voorzijde bekroond door een huisteken (kruis op ruitvorm). De opgeklampte deur met kraalprofiel, wordt links, in de VOORGEVEL, door een streklaag afgesloten evenals het vierkante venster met vierruits schuifraam. Het eveneens opgeklampte deurtje geheel rechts, bevindt zich onder het opgewipte dakgedeelte en wordt door eensteens rollaag bekroond. In de geveltop sluit een rondvenster met roedeverdeling in de vorm van een Andreas-kruis de van gesneden windveren voorziene gevel af. De LINKERZIJGEVEL bezit in het aangebouwde gedeelte drie vensters met 2x(1+2)-ruits ramen op uitgemetselde lekdorpel. Rechts is een opgeklampte deur gesitueerd. De ACHTERGEVEL is beschoten. De lage RECHTERZIJGEVEL is blind uitgevoerd. Het INTERIEUR bevat een houten balkenplafond. Waardering BAKHUIS uit het vierde kwart van de negentiende eeuw. - Van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een in hoofdvorm goed bewaard bakhuis. - Van stedenbouwkundige waarde in relatie tot de overige bijgebouwen en gelegen op de kruising van twee belangrijke wegen speelt het een beeldbepalende rol. - Van cultuurhistorische waarde als onderdeel van het boerderijcomplex Nijhof. Het complex geeft een goed beeld van het agrarisch leven in de Achterhoek in de periode 1850-1940. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 516425
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Erve Niehof: bakhuis in Gelselaar

NIJHOF

Slaapdijk 2
Gelselaar (Gemeente Berkelland)
Omschrijving BOERDERIJ, van het hallehuistype, in baksteen opgetrokken en gemetseld in kruisverband. Het afgewolfde schilddak met uilebord,..

Erve Niehof: schuur

Slaapdijk 2
Gelselaar (Gemeente Berkelland)
Omschrijving De ten opzichte van de boerderij zuidelijk gelegen SCHUUR, bezit een ten dele met riet en rode oud Hollandse pan belegd, aan d..

Erve Niehof: waterput

Slaapdijk 2
Gelselaar (Gemeente Berkelland)
Omschrijving WATERPUT De WATERPUT, mogelijk daterend uit de tweede helft van de negentiende eeuw, bestaat uit een in segmenten opgebouwde b..

Broekhuis

Broekhuisdijk 5
Gelselaar (Gemeente Berkelland)
Broekhuis. Goede Saksische hoeve.

T-boerderij thans als woonhuis in gebruik

Driessenweg 12
Gelselaar (Gemeente Berkelland)
Inleiding T-BOERDERIJ ('Tuns Hoes'), thans als woonhuis in gebruik, daterend uit 1905 en gebouwd in een ambachtelijk-traditionele trant. Me..

Kaart & Routeplanner

Route naar Erve Niehof: bakhuis in Gelselaar