Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Twee geschakelde schuren in Borculo

Boerderij

Platvoetsdijk 22
7271NG Borculo (gemeente Berkelland)
Gelderland

Bouwjaar: 1850-1940


Beschrijving van Twee geschakelde schuren

Omschrijving Twee geschakelde SCHUREN, deel uitmakend van een rijtje van drie, oostelijk op het erf gepositioneerd. De meest rechtse schuur betreft een moderne ligboxstal. De linkerschuur, die van de drie naar achter springt, is in hout opgetrokken, bezit een zadeldak met rechts een doorgetrokken dakschild. Het dak is belegd met oud Hollandse pan. De schuur is evenals de naastgelegen middelste schuur met de nokas haaks op het erf gericht. Het hoge zadeldak is belegd met gesmoorde oud Hollandse pan. In deze eindgevel bevindt zich een deur en een hooiluik. De voorgevel van de middelste schuur bestaat eveneens uit geteerde plankendelen onder het afgewolfde schilddak. In het midden van de gevel bevinden zich dubbele deuren onder het overkragende deel van de bovenzijde van de gevel. Het dakoverstek wordt op de hoeken ondersteund door een korbeel. In het muurvlak links dat naar voor springt zijn in de lage gemetselde muur twee 4x3-ruits ramen geplaatst. De achterzijde van de schuren kon niet worden bekeken; de rechtermuur van de middelste schuur betreft de scheiding met de ligboxstal die ter plaatse van de rechter zijbeuk is aangebouwd. Het tweebeukige INTERIEUR van de middelste schuur telt 9 gebintvakken waarvan de ankerbalken zijn voorzien van telmerken en worden ondersteund door kromme korbelen. Boven de van slieten voorziene zolder komen hanebalken in de spanten voor. Waardering TWEE SCHUREN onderdeel uitmakend van drie geschakelde schuren, oostelijk op het erf gepositioneerd. - Van architectuurhistorisch belang als goed bewaard voorbeeld van schuren op een agrarisch complex uit de periode 1850-1940. - Van stedenbouwkundig belang vanwege de vrije ligging in het landschappelijke gebied ten zuidwesten van Borculo en de samenhang met de overige complexonderdelen. - Van cultuurhistorisch belang als onderdeel van een historisch gegroeid boerderijcomplex dat een goed beeld van het agrarische leven en het agrarisch bedrijf in de periode 1850-1940. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 516421
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Twee geschakelde schuren in Borculo

T-boerderij met aangrenzende schuur

Platvoetsdijk 22
Borculo (Gemeente Berkelland)
Omschrijving De T-BOERDERIJ met aangrenzende schuur heeft een samengestelde plattegrond; is in baksteen opgetrokken (kruisverband) en wordt..

Twee geschakelde schuren

Platvoetsdijk 22
Borculo (Gemeente Berkelland)
Omschrijving TWEE SCHUREN (2), noordelijk op het erf gelegen aansluitend het eerder genoemde zandpad als toegangsweg. Van de twee in bakste..

Woonhuis van het type villa

Steenstraat 34
Borculo (Gemeente Berkelland)
Inleiding Woonhuis van het type VILLA, ('Casa Cara'), gebouwd ca. 1880-1890 in een hoofzakelijk door de neorenaissance beïnvloede stijl, m..

'De lebbenbrugge'

Lebbenbruggedijk 25
Borculo (Gemeente Berkelland)
"De Lebbenbrugge". Mooie saksische boerderij, tevens voormalige tolherberg ten zuidwesten van Borculo bij de Lebbenbeek aan een oude Hessenw..

Villa, gebouwd op middeleeuwse resten van het voormalige, hier gesitueerde hof van borculo

Hoflaan 1
Borculo (Gemeente Berkelland)
Inleiding VILLA, gebouwd op MIDDELEEUWSE RESTEN van het voormalige, hier gesitueerde Hof van Borculo. De iets verhoogd gelegen villa dateer..

Kaart & Routeplanner

Route naar Twee geschakelde schuren in Borculo