Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Twee geschakelde schuren in Borculo

Boerderij

Platvoetsdijk 22
7271NG Borculo (gemeente Berkelland)
Gelderland

Bouwjaar: 1909


Beschrijving van Twee geschakelde schuren

Omschrijving TWEE SCHUREN (2), noordelijk op het erf gelegen aansluitend het eerder genoemde zandpad als toegangsweg. Van de twee in baksteen opgetrokken schuren is de linker (kruisverband) het grootst en is voorzien van een afgewolfd zadeldak met verlengde dakschilden, gedekt met gesmoorde oud Hollandse pan. De vensters bestaan uit gedeelde rechtgesloten raampjes. De voor- en achtergevels zijn symmetrisch ingedeeld. De rechter schuur in staand verband opgetrokken ligt het dichtst bij het toegangspad tot het erf en bezit een zadeldak, gedekt met rode pannen. De vensters zijn voorzien van 2x2-ruits ijzeren raampjes. Als VOORGEVEL wordt de korte zijde beschouwd die is gericht naar het erf. In het midden van de linker schuur bevinden zich deeldeuren (waarin een onderdeur) onder een korfboog die is voorzien van aanzet- en sluitstenen ('1909' en 'HH'en 'AM'). Ter weerszijden komt een staldeur voor onder eveneens een met sluit- en aanzetstenen uitgeruste korfboog. De voorgevel van de rechter - jongere- schuur wordt grotendeels in beslag genomen door dubbele deuren van hetzelfde eerder beschreven typen met boogstenen. De LINKER ZIJGEVEL telt vier gedeelde stalraampjes met ertussenin een mestdeurtje. De ACHTERGEVEL van de grote schuur wordt door drie staldeurtjes gekenmerkt die door een gedeeld stalraampje worden geflankeerd. De geveltop is bezet met een hooiluik dat aansluit op het wolfseind. De gevel van de linker schuur die naar achter is gelegen is identiek aan de voorgevel. De RECHTER ZIJGEVEL bevat enkel vier kleine stalraampjes. Het INTERIEUR van de grote schuur is driebeukig en telt vier ankerbalkgebinten. Ter plaatse van de voormalige paardenstal is een moderne drijfmestgrup gekomen. Op de zoldering zijn slieten aanwezig. Waardering TWEE SCHUREN - Van architectuurhistorisch belang als goed en gaaf bewaard voorbeeld van bijschuren met esthetische kwaliteiten als goede verhoudingen en detailleringen. - Van stedenbouwkundig belang vanwege de vrije ligging in het landschappelijke gebied ten zuidwesten van Borculo en de samenhang van de complex-onderdelen. - Van cultuurhistorisch belang als onderdeel van een historisch gegroeid boerderijcomplex. Het complex geeft een goed beeld van het agrarische leven en het agrarisch bedrijf in de Achterhoek in de periode 1850-1940. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 516420
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Twee geschakelde schuren in Borculo

T-boerderij met aangrenzende schuur

Platvoetsdijk 22
Borculo (Gemeente Berkelland)
Omschrijving De T-BOERDERIJ met aangrenzende schuur heeft een samengestelde plattegrond; is in baksteen opgetrokken (kruisverband) en wordt..

Twee geschakelde schuren

Platvoetsdijk 22
Borculo (Gemeente Berkelland)
Omschrijving Twee geschakelde SCHUREN, deel uitmakend van een rijtje van drie, oostelijk op het erf gepositioneerd. De meest rechtse schuur..

Woonhuis van het type villa

Steenstraat 34
Borculo (Gemeente Berkelland)
Inleiding Woonhuis van het type VILLA, ('Casa Cara'), gebouwd ca. 1880-1890 in een hoofzakelijk door de neorenaissance beïnvloede stijl, m..

'De lebbenbrugge'

Lebbenbruggedijk 25
Borculo (Gemeente Berkelland)
"De Lebbenbrugge". Mooie saksische boerderij, tevens voormalige tolherberg ten zuidwesten van Borculo bij de Lebbenbeek aan een oude Hessenw..

Villa, gebouwd op middeleeuwse resten van het voormalige, hier gesitueerde hof van borculo

Hoflaan 1
Borculo (Gemeente Berkelland)
Inleiding VILLA, gebouwd op MIDDELEEUWSE RESTEN van het voormalige, hier gesitueerde Hof van Borculo. De iets verhoogd gelegen villa dateer..

Kaart & Routeplanner

Route naar Twee geschakelde schuren in Borculo