Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Badhuis in Borculo

Kerkelijk Gebouw

Weverstraat 4
7271AJ Borculo (gemeente Berkelland)
Gelderland

Bouwjaar: 1877


Beschrijving van Badhuis

Omschrijving BADHUIS (MIKWE). Het in kruisverband gemetselde bakstenen pand, is opgetrokken op rechthoekige grondslag en telt één bouwlaag onder een met overwegend gesmoorde Hollandse pannen gedekt zadeldak met schild aan de achterzijde. Op beide zijschilden staat een rookkanaal. De asymmetrische VOORGEVEL bevat in het midden en rechts een toegang met houten deur. De toegang rechts heeft een enkelruits bovenlicht boven een geprofileerd kalf. De zolder heeft een houten luik. De toegang in het midden en het luik worden ontlast door een halfsteens rollaag, de toegang rechts door een steens rollaag. De LINKER ZIJGEVEL heeft een gepleisterde plint en bevat twee T-vensters ter plaatse van de badruimte en het daarachter gelegen vertrek en een 4-ruits draairaam ter plaatse van de stookruimte. De vensters worden ontlast door een halfsteens rollaag. De ACHTERGEVEL is niet opgenomen. De RECHTER ZIJGEVEL is blind uitgevoerd. In het INTERIEUR van het voormalige badhuis, bevinden zich drie vertrekken, twee links en één aan de achterzijde over de gehele breedte, en een gang. Het vertrek achter de voorgevel zal hebben gediend als stookruimte. In de voormalige badkamer, het vertrek in het midden van het gebouw, bevindt zich een L-vormig bad. De badrand is van hardsteen en de treden van het bad zijn belegd met wit marmer. De wanden zijn mogelijk eveneens uitgevoerd in wit marmer. In het achterste vertrek bevond zich vermoedelijk een toilet. De gang is belegd met zwarte en gele plavuizen in ruitmotief met randafwerking. Waardering Joods BADHUIS gelegen achter synagoge uit 1877. - Van architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een badhuis met gaaf bewaard gebleven hoofdvorm, detaillering en materiaalgebruik. Daarnaast is er sprake van enkele gaaf bewaard gebleven elementen in het interieur. Het object heeft ensemblewaarde in combinatie met de bijbehorende synagoge. - Van stedenbouwkundige waarde vanwege zijn ligging bij de synagoge in het centrum van de stad Borculo - Het object is van sociaal- en cultuurhistorische waarde vanwege de nog herkenbare oorspronkelijke functie als badhuis ten behoeve van de Joodse rituele reiniging en het vormt daarmee een herinnering aan de Joodse gemeenschap in de gemeente Borculo. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 516417
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Badhuis in Borculo

Synagoge

Weverstraat 4
Borculo (Gemeente Berkelland)
Omschrijving SYNAGOGE, overwegend in baksteen (kruisverband) opgetrokken, op rechthoekige grondslag en telt één bouwlaag onder een met ge..

Joriskerk

Muraltplein 51
Borculo (Gemeente Berkelland)
Ned.Herv.Kerk (St. Joris). Eenvoudige laat-gotisch gebouw, bestaande uit een schip van drie traveeën met driezijdig gesloten koor; een smal..

Natuurstenen poortje

Hofstraat 5
Borculo (Gemeente Berkelland)
Natuurstenen poortje (XVII A) met gebosseerde pilasters en boog, sluitsteen met gebeeldhouwde kop en in de zwikken ornamentaal werk. Het poo..

Boerderijtje onder pannen schilddak

Korte Wal 18
Borculo (Gemeente Berkelland)
Boerderijtje uit het midden van de 19e eeuw onder pannen schilddak. Vensters met luiken en zesruitsschuiframen.

Brandspuitenhuisje ingemetselde fragmenten

Korte Wal 11
Borculo (Gemeente Berkelland)
In het Brandspuitenhuisje zijn ingemetseld fragmenten van het v.m. stadhuis: vijf Dorische zuilen met tegen de imposten zandstenen maskers (..

Kaart & Routeplanner

Route naar Badhuis in Borculo