Leeftink: waterput met haal in Geesteren

Molenweg 16
7274AA Geesteren (gemeente Berkelland)

Beschrijving van Leeftink: waterput met haal

Omschrijving De WATERPUT bestaat uit een in segmenten opgebouwde bovengrondse ring van Bentheimer zandsteen. Waardering Zandstenen WATERPUT uit de achttiende of negentiende eeuw. - Van architectuurhistorische waarde als een goed voorbeeld van een voor de Achterhoek karakteristieke in Bentheimer zandsteen opgetrokken waterput uit de achttiende of negentiende eeuw. - Van stedenbouwkundige waarde als functioneel onderdeel van het boerderijcomplex. De waterput vormt samen met de schuur en de boerderij een waardevol ensemble waarbij de positionering van de complexonderdelen op het erf karakteristiek is zoals de direct naast het woongedeelte gelegen waterput. - Van cultuurhistorische waarde als onderdeel van een historisch gegroeid agrarisch complex. De waterput vormt tevens een goed voorbeeld van de oorspronkelijke drinkwatervoorziening op een boerenerf in de Achterhoek. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)