Leeftink: bijschuur in Geesteren

Molenweg 20
7274AA Geesteren (gemeente Berkelland)

Beschrijving van Leeftink: bijschuur

Omschrijving Rechthoekige BIJSCHUUR met middenlangsdeel onder een hoog opgaand zadeldak. Het dak heeft windveren, is gedekt met rode oud-Hollandse pannen en watert af zonder goten. De nieuwe bakstenen gevels zijn in halfsteensverband gemetseld. De voor- en achtergevel bezitten uitkragende, van een verticale beplanking voorziene topgevels. De voorgevel is voorzien van rechte deeldeuren met links hiervan een klein rechtgesloten deurtje. In de smalle in baksteen opgetrokken geveldelen aan weerszijden bevinden zich recht gesloten stalraampjes. De zijgevels zijn voorzien van rechtgesloten stalramen en mestdeurtjes. Waardering Historisch gegroeide BIJSCHUUR, waarschijnlijk met een achttiende eeuwse oorsprong. - Van architectuurhistorische waarde als een goed voorbeeld van een in ambachtelijk-traditionele trant gebouwde Achterhoekse schuur op een boerenerf. De boerderij is nagenoeg gaaf bewaard gebleven qua hoofdvorm en constructie. De wanden zijn vernieuwd in baksteen. Het interieur van de boerderij is vrij gaaf bewaard gebleven en bezit nog de karakteristieke indeling. - Van stedenbouwkundige waarde als onderdeel van de verspreid liggende agrische bebouwing in het buitengebied van Geesteren. De schuur is van belang voor de instandhouding van het kleinschalige agrarische karakter ter plaatse. De schuur vormt samen met de boerderij en de waterput een waardevol ensemble en is van belang als functioneel onderdeel hiervan. De positionering van de complexonderdelen op het erf is karakteristiek. - Van cultuurhistorische waarde als onderdeel van een historisch gegroeid agrarisch complex. Het complex geeft een goed beeld van het agrarische leven vanaf de achttiende eeuw tot en met de vroege twintigste eeuw in de Gelderse Achterhoek. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)