Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Lutje Willink: schuur in Geesteren

Boerderij

Hekweg 9
7274DN Geesteren (gemeente Berkelland)
Gelderland

Bouwjaar: 1911


Beschrijving van Lutje Willink: schuur

Omschrijving SCHUUR De vrijstaande in baksteen (kruisverband) opgetrokken SCHUUR, ligt ten noorden van het achterhuis en is ten opzichte van de achtergevel, haaks geplaatst. Tot halverwege de hoogte van het schilddak is het deels met golfplaten en stro gedekt, terwijl het onderste gedeelte met oud Hollandse pan is belegd. De dakschilden zijn ver naar beneden doorgetrokken. Het dak is aan de geveleinden afgewolfd, maar alleen aan de voorgevel geheel van golfplaten voorzien met uilebord en huisteken. De naar de weg gekeerde zijde van de schuur wordt als VOORGEVEL aangemerkt. Deze is symmetrisch ingedeeld, waarbij ter weerszijden van de opgeklampte dubbele deeldeuren, die gelijk zijn geplaatst aan de gevel, een rondboogvenster en een opgeklampte staldeur voorkomt. De segmentboog die de deeldeuren boven afsluit bevat een sluitsteen die het jaartal '1874' vermeldt. Twee gepleisterde aanzetstenen van de boog en twee gepleisterde blokken halverwege de hoogte van de deuren flankeren de toegang. De LINKER ZIJGEVEL bezit van links gezien twee halfrond afgesloten drieruits gietijzeren stalraampjes (vorktracering), omgord door een rollaag. Twee, recht afgesloten, staldeuren zijn in het midden van de gevel gesitueerd. Het rechter gedeelte bezit drie rechthoekige vensters met drieruits stalraampjes waartussen om en om twee staldeuren zijn geplaatst. De ACHTERGEVEL bezit twee niet meer oorspronkelijke dubbele staldeuren, waarvan het rechtse stel iets kleinere deuren bezit die boven en onder onafhankelijk van elkaar scharnieren. Beide muuropeningen worden door 11/2-steens korfbogen afgesloten en door vijf sluit- en aanzetstenen gemarkeerd. Aan weerszijden van de grote deuren zijn rondboog vensters geplaatst met door roeden verdeelde ramen van het type kerkraam). Geheel links bevindt zich een moderne schuifdeur. De RECHTER ZIJGEVEL bezit in het linker gedeelte evenals in de linker zijgevel twee halfrond afgesloten stalraampjes (vorktracering) en twee staldeurtjes waarvan er een in het rechter gedeelte van de gevel is aangebracht in het nieuwe muurwerk waarin voorts drie betonnen vensters met tweeruits ramen. Waardering SCHUUR - Van architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een tot een boerderijcomplex behorende schuur uit de tweede helft van de negentiende eeuw. - Van stedenbouwkundig belang als functioneel onderdeel van het boerderijcomplex Lutje Willink. - Van cultuurhistorische waarde als onderdeel van boerderijcomplex Lutje Willink. Het complex geeft een goed beeld van het agrarische leven in de Achterhoek in de periode 1850-1940. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 516407
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Lutje Willink: schuur in Geesteren

Lutje Willink: bakhuis

Hekweg 9
Geesteren (Gemeente Berkelland)
Omschrijving Het ten noorden van het voorhuis gelegen en haaks op de voorgevel gesitueerde BAKHUIS dateert uit 1865. Het is in baksteen opg..

Lutje Willink: boerderij

Hekweg 9
Geesteren (Gemeente Berkelland)
Omschrijving De BOERDERIJ met voor- en achterhuis is gebouwd op een L-vormige plattegrond en is in baksteen, gemetseld in kruisverband, opg..

Synagoge

Weverstraat 4
Borculo (Gemeente Berkelland)
Omschrijving SYNAGOGE, overwegend in baksteen (kruisverband) opgetrokken, op rechthoekige grondslag en telt één bouwlaag onder een met ge..

Badhuis

Weverstraat 4
Borculo (Gemeente Berkelland)
Omschrijving BADHUIS (MIKWE). Het in kruisverband gemetselde bakstenen pand, is opgetrokken op rechthoekige grondslag en telt één bouwlaag..

Natuurstenen poortje

Hofstraat 5
Borculo (Gemeente Berkelland)
Natuurstenen poortje (XVII A) met gebosseerde pilasters en boog, sluitsteen met gebeeldhouwde kop en in de zwikken ornamentaal werk. Het poo..

Kaart & Routeplanner

Route naar Lutje Willink: schuur in Geesteren