Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Lutje Willink: bakhuis in Geesteren

Boerderij

Hekweg 9
7274DN Geesteren (gemeente Berkelland)
Gelderland

Bouwjaar: 1865


Beschrijving van Lutje Willink: bakhuis

Omschrijving Het ten noorden van het voorhuis gelegen en haaks op de voorgevel gesitueerde BAKHUIS dateert uit 1865. Het is in baksteen opgetrokken (kruisverband), het zadeldak wordt deels door een rode oud Hollandse pan, deels door golfplaten gedekt. Op de nok is een originele schoorsteen bewaard gebleven die is voorzien van een op kolommen rustende dekplaat. Tegen de achtergevel heeft een moderne uitbreiding plaatsgevonden. De VOORGEVEL bezit een opgeklampte schrotendeur met een weldorpel. Het deurkozijn rust op Bentheimer zandstenen neuten. Boven de deur bevindt zich een tweeruits bovenlicht. Links hiervan is een venster gesitueerd met een zesruits schuifraam en een gecementeerde lekdorpel. Venster en deur zijn voorzien van een 11/2-steens strek. In de geveltop bevindt zich een rond venster met gietijzeren roedenverdeling die bestaat uit twee tegen elkaar geplaatste omgekeerde halve cirkels. Alleen de voorgevel bezit een gesneden windveer. Het linker gedeelte van de LINKER ZIJGEVEL is door een linker en smaller terugspringend modern gedeelte in tweeën te verdelen. In het rechter en oorspronkelijke gedeelte van de gevel zijn drie vensters met gedeelde betonramen en een opgeklampte, recht gesloten staldeur aanwezig. In de ACHTERGEVEL komt een halfrond afgesloten deur voor die wordt geflankeerd door twee moderne halfrond afgesloten vensters met enkelruits ramen. Boven de deur bevindt zich een getoogd zolderluik (rustend op een uitgemetselde lekdorpel), dat evenals de overige muuropeningen door een rollaag wordt afgesloten. De RECHTER ZIJGEVEL is identiek aan de linkergevel voor wat betreft de aanbouw. Het linker gedeelte bezit drie vensters van het type getoogde betonnen ramen op uitgemetselde lekdorpels. Tussen de vensters zijn op onregelmatige afstand van elkaar rechtgesloten staldeurtjes met boven- en onderdelen die onafhankelijk van elkaar scharnieren, geplaatst. De kleine aangebouwde ligstal bezit identieke vensters zoals hiervoor beschreven en twee segmentboogvormig afgesloten opgeklampte deuren. Het INTERIEUR is ten dele gewijzigd ten behoeve van de aangebouwde kalverstal, maar in hoofdvorm aanwezig. Bijzonder is de ovendeur met erboven de forse schouwbalk die over de breedte van het bakhuis is geplaatst. Het bakhuis deed vroeger ook wel dienst als zomerwoning. Waardering BAKHUIS uit 1865. - Van architectuurhistorisch belang als voorbeeld van een redelijk goed bewaard voorbeeld van een negentiende eeuws bakhuis. - Van stedenbouwkundig belang vanwege als functioneel onderdeel van het boerderijcomplex Lutje Willink. - Van cultuurhistorisch belang als onderdeel van het boerderijcomplex Lutje Willink. Het complex geeft een goed beeld van het agrarische leven in de Achterhoek in de periode 1850-1940. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 516406
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Lutje Willink: bakhuis in Geesteren

Lutje Willink: schuur

Hekweg 9
Geesteren (Gemeente Berkelland)
Omschrijving SCHUUR De vrijstaande in baksteen (kruisverband) opgetrokken SCHUUR, ligt ten noorden van het achterhuis en is ten opzichte va..

Lutje Willink: boerderij

Hekweg 9
Geesteren (Gemeente Berkelland)
Omschrijving De BOERDERIJ met voor- en achterhuis is gebouwd op een L-vormige plattegrond en is in baksteen, gemetseld in kruisverband, opg..

Synagoge

Weverstraat 4
Borculo (Gemeente Berkelland)
Omschrijving SYNAGOGE, overwegend in baksteen (kruisverband) opgetrokken, op rechthoekige grondslag en telt één bouwlaag onder een met ge..

Badhuis

Weverstraat 4
Borculo (Gemeente Berkelland)
Omschrijving BADHUIS (MIKWE). Het in kruisverband gemetselde bakstenen pand, is opgetrokken op rechthoekige grondslag en telt één bouwlaag..

Natuurstenen poortje

Hofstraat 5
Borculo (Gemeente Berkelland)
Natuurstenen poortje (XVII A) met gebosseerde pilasters en boog, sluitsteen met gebeeldhouwde kop en in de zwikken ornamentaal werk. Het poo..

Kaart & Routeplanner

Route naar Lutje Willink: bakhuis in Geesteren