Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Landgoed Dorth: toegangsbrug in Kring van Dorth

Weg En Waterwerk

Bathmenseweg 16
7216PC Kring van Dorth (gemeente Lochem)
Gelderland

Bouwjaar: 1930


Beschrijving van Landgoed Dorth: toegangsbrug

Inleiding Over de binnengracht bereikt men via een TOEGANGSBRUG, gebouwd rond 1930, het plantsoen voor het hoofdhuis van de historische buitenplaats Dorth. Deze brug is gemetseld in kruisverband en heeft één centrale pijler in de gracht, die aan beide zijden de aanzet vormt voor een gemetseld rondbogig gewelf, geflankeerd door vleugelmuren. Aan beide zijden wordt dit gewelf afgesloten door een rondbogige steense rollaag. De brug wordt van het brugdek gescheiden door een halfsteens rollaag. Het brugdek is voorzien van een bestrating van klinkers. Aan beide zijden van het brugdek bevinden zich ijzeren balustraden, voorzien van eenvoudige balusters. Deze worden afgesloten door een ronde knop. Waardering TOEGANGSBRUG gebouwd rond 1930, behorende tot de historische buitenplaats Dorth. - van architectuurhistorische waarde als goed bewaard voorbeeld van een boogbrug uit het einde van de jaren 20. - van stedenbouwkundige waarde door de functionele verbinding met de buitenplaats Dorth en het huidige hoofdhuis. - van cultuurhistorische waarde als onderdeel van een buitenplaats met een zeer oude en rijke historie. Het landgoed Dorth is voor de ontwikkeling van de omgeving van eminente waarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 516390
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Landgoed Dorth: toegangsbrug in Kring van Dorth

Landgoed Dorth: hoofdgebouw

Bathmenseweg 16
Kring van Dorth (Gemeente Lochem)
Inleiding Het huidige HOOFDGEBOUW van de historische buitenplaats Dorth werd in 1930 in opdracht van G.O.F. Ridder Huijsen van Kattendijke ..

Landgoed Dorth: Tuin- en Parkaanleg

Bathmenseweg 16
Kring van Dorth (Gemeente Lochem)
Omschrijving In zijn huidige verschijningsvorm kan de TUIN- EN PARKAANLEG van de historische buitenplaats DORTH gekarakteriseerd worden als..

Landgoed Dorth: twee obelisken

Bathmenseweg 16
Kring van Dorth (Gemeente Lochem)
Twee OBELISKEN, behorend tot de historische buitenplaats Dorth. De obelisken staan aan weerszijden van de ingang van de buitenplaats aan de ..

Landgoed Dorth: Koetshuis

Bathmenseweg 18
Kring van Dorth (Gemeente Lochem)
Omschrijving Ten noordoosten van het hoofdgebouw van de historische buitenplaats DORTH, buiten de binnengracht bevindt zich het voormalig K..

Landgoed Dorth: Rentmeesterswoning

Bathmenseweg 14
Kring van Dorth (Gemeente Lochem)
Omschrijving Ten noorden van het hoofdgebouw van de historische buitenplaats DORTH buiten de binnengracht bevindt zich naast de hoofdzichta..

Kaart & Routeplanner

Route naar Landgoed Dorth: toegangsbrug in Kring van Dorth