Meer dan 63.000 rijksmonumenten


't Barge: boerderij in Eefde

Boerderij

Bargeweg 1
7211DC Eefde (gemeente Lochem)
Gelderland

Bouwjaar: 1860-1880


Beschrijving van 't Barge: boerderij

Omschrijving Achter de tuinmanswoning bevindt zich in het park de BOERDERIJ die de naam aan de buitenplaats heeft gegeven. De boerderij van het hallehuistype is momenteel in gebruik als schuur en voor een belangrijk deel bewaard gebleven. Het voormalige voorhuis is waarschijnlijk in de jaren dat de nieuwe woning werd gebouwd tot schuur verbouwd, wat duidelijk zichtbaar is aan de gevels. De oorspronkelijke indelingen van het voorhuis zijn toen vervangen. De VOORGEVEL werd geheel dichtgezet en het voorschild voorzien van een dakkapel. De beide ZIJGEVELS van het voorhuis werden verhoogd en voorzien van deuren met halfcircelvormige boven- en zijlichten. De zijgevels van het bedrijfsgedeelte bleven de oorspronkelijke indeling behouden. De ACHTERGEVEL is voorzien van vlechtingen en een korfboogvormige deeldeuropening. De twee stalramen aan weerszijden hiervan zijn sterk vergroot en één van de korfboogvormig afgesloten staldeurtjes is dichtgezet. Links in de gevel bevindt zich nog een rond venster met een ijzeren roedenverdeling. Waardering Voormalige BOERDERIJ van het hallehuistype uit de negentiende eeuw, behorend bij de historische buitenplaats 't Barge. - van stedenbouwkundige waarde als centraal onderdeel van de buitenplaats 't Barge. De voormalige boerderij heeft een grote ensemblewaarde samen met de tuinaanleg, het landhuis, de tuinmanswoning en het speelhuisje. - van cultuurhistorische waarde als centraal onderdeel en oorsprong van de historische buitenplaats 't Barge. De voormalige boerderij is weliswaar niet meer in bedrijf en (wat betreft het voorhuis gewijzigd), maar vormt een onmisbare schakel in de historie van dit complex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 516387
Laatste wijziging: 2014-10-12 10:13:45.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van 't Barge: boerderij in Eefde

't Barge: tuinmanshuis

Bargeweg 1
Eefde (Gemeente Lochem)
Omschrijving Geheel aan de zuidoostzijde van de historische buitenplaats 't Barge bevindt zich een door een hoge haag van de tuinaanleg ges..

't Barge: landhuis

Schurinklaan 24
Eefde (Gemeente Lochem)
Omschrijving Het LANDHUIS, hoofdgebouw van de historische buitenplaats 't Barge, is gesitueerd aan het einde van de oprijlaan achter een ro..

't Barge: tuinaanleg

Schurinklaan 24
Eefde (Gemeente Lochem)
Omschrijving De op het huis afgestemde TUINAANLEG vormt een goed voorbeeld van de 'gemengde' tuinstijl met invloeden van de 'rechtlijnige' ..

't Barge: speelhuisje

Schurinklaan 24
Eefde (Gemeente Lochem)
Omschrijving Schuin achter het hoofdhuis bevindt zich in een bebost perceel van de tuinaanleg een rijk uitgevoerd SPEELHUISJE. Het gerestau..

't Haveke: hoofdgebouw

Zutphenseweg 113
Eefde (Gemeente Lochem)
Omschrijving onderdeel 1. Hoofdgebouw ('t Haveke) Huis op samengestelde plattegrond met wit gepleisterde muren op grijze plint onder schild..

Kaart & Routeplanner