Meer dan 63.000 rijksmonumenten


't Barge: speelhuisje in Eefde

Tuin Park Landgoed

Schurinklaan 24
7211DG Eefde (gemeente Lochem)
Gelderland

Bouwjaar: 1903


Beschrijving van 't Barge: speelhuisje

Omschrijving Schuin achter het hoofdhuis bevindt zich in een bebost perceel van de tuinaanleg een rijk uitgevoerd SPEELHUISJE. Het gerestaureerde speelhuisje telt één bouwlaag op een nagenoeg vierkante grondslag. De gevels bestaan uit opgeklampte (dubbele) kraaldelen. Het speelhuisje wordt gedekt door een samengesteld zadeldak voorzien van drie topgevels en een dekking van asfaltbitumen. Aan drie zijden van het huisje bevinden zich vernieuwde windveren. De VOORGEVEL van het speelhuisje heeft een klein houten portiek, voorzien van een gesneden topgevel. Het aangekapte zadeldak boven het portiek is voorzien van een rijk gesneden windveer met een gesneden makelaar. In de portiek is de gevel voorzien van een opgeklampte deur met 9-ruits raam. Naast de uitspringende portiek heeft de gevel twee blind uitgevoerde geveldelen. De LINKER ZIJGEVEL heeft boven een houten plint een 6-ruits draairaam. Boven een aan de onderzijde decoratief gezaagde vertikale beschieting van de topgevel bevindt zich een rijk gesneden windveer, voorzien van een gesneden makelaar. De RECHTER ZIJGEVEL is identiek aan de eerder beschreven linker zijgevel. De ACHTERGEVEL is boven de plint geheel blind uitgevoerd. Waardering SPEELHUISJE gebouwd kort na 1903, behorend tot de historische buitenplaats 't Barge. - van architectuurhistorische waarde als gaaf bewaard typologisch voorbeeld van een bijzonder rijk uitgevoerd speelhuisje uit het begin van de 20e eeuw. Het object valt op door het rijke materiaalgebruik en de zorgvuldige detaillering. - van stedebouwkundige waarde als onderdeel van de buitenplaats 't Barge. Het speelhuisje heeft ensemblewaarden met de tuinaanleg, het landhuis en het tuinmanshuis. - van cultuurhistorische waarde als onderdeel van een goed bewaard voorbeeld van een voormalig boerderijcomplex dat werd omgevormd tot buitenplaats door een kapitaalkrachtige- stedelijke elite, die zich steeds meer in de buitengebieden ging vestigen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 516385
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van 't Barge: speelhuisje in Eefde

't Barge: landhuis

Schurinklaan 24
Eefde (Gemeente Lochem)
Omschrijving Het LANDHUIS, hoofdgebouw van de historische buitenplaats 't Barge, is gesitueerd aan het einde van de oprijlaan achter een ro..

't Barge: tuinaanleg

Schurinklaan 24
Eefde (Gemeente Lochem)
Omschrijving De op het huis afgestemde TUINAANLEG vormt een goed voorbeeld van de 'gemengde' tuinstijl met invloeden van de 'rechtlijnige' ..

't Barge: tuinmanshuis

Bargeweg 1
Eefde (Gemeente Lochem)
Omschrijving Geheel aan de zuidoostzijde van de historische buitenplaats 't Barge bevindt zich een door een hoge haag van de tuinaanleg ges..

't Barge: boerderij

Bargeweg 1
Eefde (Gemeente Lochem)
Omschrijving Achter de tuinmanswoning bevindt zich in het park de BOERDERIJ die de naam aan de buitenplaats heeft gegeven. De boerderij van..

't Haveke: hoofdgebouw

Zutphenseweg 113
Eefde (Gemeente Lochem)
Omschrijving onderdeel 1. Hoofdgebouw ('t Haveke) Huis op samengestelde plattegrond met wit gepleisterde muren op grijze plint onder schild..

Kaart & Routeplanner

Route naar 't Barge: speelhuisje in Eefde