Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Sluizencomplex Eefde: gemaal in Eefde

Weg En Waterwerk

Kapperallee 24
7211CG Eefde (gemeente Lochem)
Gelderland

Bouwjaar: 1930


Beschrijving van Sluizencomplex Eefde: gemaal

Omschrijving Aan de zuidzijde van de eigenlijke schutsluis voor het oude aflaatwerk bevindt zich het oorspronkelijke GEMAAL. Oorspronkelijk had dit gemaal elektrisch aangedreven pompen met een capaciteit van respectievelijk 3,5 kubieke meter- en 1,5 meter per seconde. De opvoerhoogte bedroeg 6 meter. Het geheel in wit gepleisterd beton opgetrokken gemaal is gebouwd op rechthoekige grondslag. Het gebouw is met de voorzijde half in de dijk geschoven waardoor de gevels achter de dijk een grotere hoogte bereiken. Tegenover de dijkgevel bevindt zich het betonnen brughoofd van een deel van het aflaatwerk. De VOOR- en ACHTERGEVEL van het gemaal zijn voorzien van ijzeren ramen tot aan de dakgoot en voorzien van betonnen lekdorpels. Het gebouw wordt afgesloten door een zadeldak met ver doorgetrokken dakschild aan de achterzijde. Het dak is gedekt door verbeterde Hollandse pannen. Op de hoeken van de VOOR- en ACHTERGEVEL bevinden zich gestileerde consoles waarop een houten bekisting met daaromheen een zinken mastgoot is aangebracht. De VOORGEVEL bevat een langwerpig betonnen kozijn met stijlen, waarin 12 gekoppelde 24-ruits ramen met scharnierend bovendeel zijn aangebracht. De LINKER ZIJGEVEL heeft op dijkhoogte een ijzeren deur. Hierboven zijn drie 4-ruits ramen aangebracht. Het rechter gevelvlak verloopt tot het maaiveld beneden de dijk. Hierin zijn drie langwerpige 12-ruits vensters aan- gebracht. Aan de bovenzijde wordt het hele gevelvlak afgesloten door een uitspringende daklijst. Langs het vloerniveau van de gevel is een betonnen trap aangebracht. De RECHTER ZIJGEVEL is gelijk aan de LINKER ZIJGEVEL. De ACHTERGEVEL heeft als gevolg van het sterke verloop van het maaiveld achter de dijk een groter gevelvlak. Boven twee langwerpige afwateringssleuven gescheiden door een betonnen muurdam, bevinden zich twee ronde muuropeningen. Ca. 1,5 meter boven deze openingen bevindt zich een langwerpig betonnen kozijn, voorzien van 12 gekoppelde 24-ruits vensters met scharnierende onderramen. Het INTERIEUR bevat onder andere nog delen van het oude pompmechaniek, een ijzeren loopbrug en heeft nog de oorspronkelijke indeling. Waardering GEMAAL in de stijl van de Nieuwe Zakelijkheid gebouwd tussen 1930 en 1933. - van architectuurhistorische waarde als goed bewaard voorbeeld van een gemaal gebouwd in funktionele betonarchitectuur met een zorgvuldige detaillering en hoogwaardige esthetische kwaliteiten zoals zichtbaar in de goede verhoudingen en de zorgvuldige plaatsing van raampartijen. - van stedebouwkundige waarde als essentieel onderdeel van de aanleg van de Twentekanalen. Het object heeft ensemblewaarde met de overige onderdelen van het sluizencomplex. - van cultuurhistorische waarde als onderdeel van de grootschalige aanleg van de Twentekanalen tussen 1930 en 1936 en de hiermee samenhangende ruimtelijke en industriële ontwikkeling van landschap en omgeving. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 516381
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Sluis- en gemaalcomplex

Sluis Eefde is een sluizencomplex bij de Nederlandse plaats Eefde. Het complex bevindt zich in het Twentekanaal en is een rijksmonument uit 1933 dat door Rijkswaterstaat voor waterhuishouding en scheepvaartverkeer wordt gebruikt en van 2003 tot en met 2006 grondig werd gerenoveerd.

De schutsluis bestaat uit twee sluishoofden met daartussen een schutkolk van 12 meter breed en 140 meter lang. De sluishoofd en de schutkolk vormen één geheel, opgetrokken uit gewapend beton. De sluis heeft hefdeuren. Het bovenhoofd grenst aan het Twentekanaal terwijl het benedenhoofd de toegang vormt tot de IJssel. Het complex is gebouwd in de stijl van de Nieuwe Zakelijkheid.

Aan de zuidzijde van de eigenlijke schutsluis voor het oude aflaatwerk bevindt zich een gemaal, tevens rijksmonument. Een gemaal om water terug te pompen is nodig omdat het verval groot is en er bij het schutten veel water verloren gaat.

In 2006 werd de sluis gerenoveerd. Bij die renovatie is het ophaalmechanisme niet vervangen, omdat de technische staat daarvan voldoende was.[1] In 2007 is de sluis gestremd geweest vanwege een noodreparatie aan de tandwielkasten.[2]

In de nacht van 2 op 3 januari 2012 viel een van de hefdeuren plotseling naar beneden. Hierdoor raakte de scheepvaart van en naar het Twentekanaal gestremd.[3] Een tijdelijke hefconstructie werd gebouwd, waardoor op 6 februari dat jaar de eerste schepen het complex weer passeerden. Ondertussen werd verder gewerkt aan het herstel van de sluisdeur. Op 26 maart kon er weer op de normale manier geschut worden.[4] Uit een onderzoek door TNO bleek dat het vallen van de sluisdeur vrijwel zeker was veroorzaakt door het bezwijken van een draadstang.


Monumenten in de buurt van Sluizencomplex Eefde: gemaal in Eefde

De Boedelhof

Boedelhofweg 40
Eefde (Gemeente Lochem)
"De Boedelhof". Hoeve (ca. 1800?) met dwars woonhuis onder hoog schilddak met hoekschoorstenen en windwijzer. De deel is aan de achterzijde ..

Sluizencomplex Eefde: schutsluis

Kapperallee 53
Eefde (Gemeente Lochem)
Omschrijving De eigenlijke SCHUTSLUIS bestaat uit twee SLUISHOOFDEN met daartussen een SCHUTKOLK. De sluishoofd en de schutkolk vormen éé..

De Voorst

Kapperallee 179
Zutphen
Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats De Voorst. Samen met Het Loo vormt het park van D..

Bosmanshuis

Damlaan 4
Eefde (Gemeente Lochem)
Aan de oprijlaan naar "Den Dam". "Bosmanshuis", hoeve, gedateerd 1766, met hoog pannendak en vensters met ramen uit de bouwtijd en luiken. ..

Den Dam: boerderij 'Bosmanshuis' met bakspieker

Damlaan 4
Eefde (Gemeente Lochem)
BOERDERIJ 'BOSMANSHUIS' MET BAKSPIEKER. Ten noorden van de oprijlaan (Damlaan) een bakstenen boerderij van het langhuis-type uit 1766 (zie m..

Kaart & Routeplanner

Route naar Sluizencomplex Eefde: gemaal in Eefde

Foto's (1)