Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Bijschuur in Epse

Boerderij

Deventerweg 91
7214DD Epse (gemeente Lochem)
Gelderland

Bouwjaar: 1925-1930


Beschrijving van Bijschuur

Omschrijving bijschuur Rechts naast de boerderij ligt een BIJSCHUUR op rechthoekige grondslag, met gevels gemetseld in kruisverband. De schuur heeft een afgewolfd zadeldak, gedekt met gesmoorde Muldenpannen. De gevels van de schuur zijn voorzien van een omlopende gecementeerde plint. De a-symmetrisch ingedeelde VOORGEVEL heeft een sterk gewijzigde indeling. Het midden van de gevel heeft thans op de begane grond en de verdieping een 6-ruits betonvenster, afgesloten door een steense segmentboog. Op de begane grond heeft de gevel aan de linker- en rechter zijde een dichtgesmeerd 7-ruits venster, afgesloten door een steense segmentboog. Links van het linker venster bevindt zich nog een klein dichtgesmeerd stalraam. Aan de onderzijde van het afgewolfde dakschild is een bakgoot op klossen aangebracht, aan beide zijden geflankeerd door twee eenvoudige windveren. De LINKER ZIJGEVEL is voorzien van twee betonnen stalramen in het achterste deel van de gevel. Boven de gevel bevindt zich een bakgoot op klossen. De RECHTER ZIJGEVEL is voorzien van vijf betonnen stalramen en wordt aan de bovenzijde afgesloten door een soortgelijke bakgoot. De ACHTERGEVEL heeft in het midden een grote gevelopening, afgesloten door een steense segmentboog. Hierin bevinden zich groen geverfde deeldeuren. Aan beide zijden worden de deeldeuren geflankeerd door twee 7-ruits stalramen met scharnierend bovendeel. Aan de linkerzijde heeft het gevelvlak naast elkaar twee eenvoudige opgeklampte staldeuren. De rechterzijde van de gevel is voorzien van één soortgelijke deur. Bakgoot en windveren zijn identiek aan die van de voorgevel. Het INTERIEUR van de stal heeft nog de oorspronkelijke indeling en telt vier gebinten met slieten. Hieronder bevindt zich een centrale deel en een bestrating van klinkers, geflankeerd door grupstallen, die worden voorafgegaan door betegelde voergleuven. Boven de stallen bevindt zich links- en rechts een open- en betimmerde hilde. Tegen de voorgevel van de schuur bevindt zich nog de oorspronkelijke waterpomp met gemetselde spoelbak. Waardering BIJSCHUUR gebouwd tussen 1925 en 1930. - van architectuurhistorische waarde als goed bewaard voorbeeld van een bijschuur uit de periode tussen 1925 en 1930. - van stedebouwkundige waarde als onderdeel van het boederijcomplex. - van cultuurhistorische waarde als onderdeel van een goed bewaard voorbeeld van een historisch gegroeid boerderijcomplex met sterke invloeden van de stedelijke bouwkunst. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 516377
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Bijschuur in Epse

Boerderij met voorhuis in Chaletstijl

Deventerweg 91
Epse (Gemeente Lochem)
Inleiding Het voorhuis van de BOERDERIJ , gebouwd met stijlinvloeden van de Chaletstijl, de Art Nouveau en de Neorenaissance, is in 1925 na..

bakhuis annex varkensschuur

Deventerweg 91
Epse (Gemeente Lochem)
Omschrijving Aan de linkerzijde van het erf bevindt zich achter het achterhuis een BAKHUIS annex VARKENSSCHUUR met een rechthoekige platteg..

Dommerholtbatterijen

Weerdseweg 3
Wilp (Gemeente Voorst)
IJsselbatterijen. Op de westelijke IJsseloever in de Wilpse Klei gelegen "Posten of Batterijen aan het Bommerholt", drie reeds in de 18e eeu..

Boerderij "De Oye"

Oyseweg 2
Wilp (Gemeente Voorst)
Hoeve "de Oye". Boerderij, gedateerd 1836, onder rieten wolfdak. In de oostelijke zijmuur laat-middeleeuws metselwerk. In de voorgevel venst..

Nederlands Hervormde Pastorie

Kerkstraat 33
Wilp (Gemeente Voorst)
Ned. Herv. Pastorie. Witgepleisterd huis met verdieping en schilddak, tweede kwart 19e eeuw. Middenrisaliet met eenvoudige deuromlijsting, g..

Kaart & Routeplanner

Route naar Bijschuur in Epse