Meer dan 63.000 rijksmonumenten


't Valcke: kippenhok in Eefde

Boerderij

Valkeweg 3
7211LH Eefde (gemeente Lochem)
Gelderland

Bouwjaar: 1920-1930


Beschrijving van 't Valcke: kippenhok

Omschrijving kippenhok Aan de overzijde van de Valkeweg tegenover de straatgevel van het achterhuis bevindt zich een gemetseld KIPPENHOK, gebouwd tussen 1920 en 1930. Het kippenhok is opgetrokken op rechthoekige grondslag en heeft in kruisverband gemetselde gevels. Deze worden afgesloten door een zadeldak met gesmoorde Muldenpannen. Boven beide topgevels bevinden zich eenvoudige windveren. De VOORGEVEL is voorzien van een enkele recht afgesloten opgeklampte staldeur. De LINKER ZIJGEVEL heeft in de plint 6 boogvormige openingen voor de kippen, welke thans zijn dichtgemetseld. De RECHTER ZIJGEVEL heeft drie ijzeren stalramen met gecementeerde lekdorpels, afgesloten door halfsteens segmentbogen. De ACHTERGEVEL bevat geen muuropeningen en is verder identiek aan de voorgevel. Waardering KIPPENHOK gebouwd tussen 1920 en 1930. - van architectuurhistorische waarde als goed bewaard typologisch voorbeeld van een vrijstaand gemetseld kippenhok uit de periode tussen 1920 en 1930. - het object heeft ensemblewaarde als onderdeel van het boerderijcomplex 't Valcke en vormt met slechts een aantal overgebleven boerderijen aan de Valkeweg een belangrijk element voor het aanzicht van de omgeving. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 516374
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van 't Valcke: kippenhok in Eefde

't Valcke: boerderij

Valkeweg 3
Eefde (Gemeente Lochem)
Omschrijving boerderij De BOERDERIJ heeft een T-vormige plattegrond en in kruisverband gemetselde gevels, die aan de onderzijde zijn voorzi..

't Valcke: bijschuur

Valkeweg 3
Eefde (Gemeente Lochem)
Omschrijving Op een verhoging aan de noordzijde van de boerderij bevindt zich een BIJSCHUUR op rechthoekige grondslag met in kruisverband g..

Vrijstaande villa

Rustoordlaan 35
Eefde (Gemeente Lochem)
Inleiding De vrijgelegen VILLA is gesitueerd aan de noordzijde van het Twentekanaal, aan het begin van de Rustoordlaan. De villa toont ster..

't Haveke: hoofdgebouw

Zutphenseweg 113
Eefde (Gemeente Lochem)
Omschrijving onderdeel 1. Hoofdgebouw ('t Haveke) Huis op samengestelde plattegrond met wit gepleisterde muren op grijze plint onder schild..

't Haveke: historische tuin- en parkaanleg

Zutphenseweg 113
Eefde (Gemeente Lochem)
Omschrijving onderdeel 2. Historische tuin- en parkaanleg De aanleg rond het huis is een ontwerp van de tuinarchitect L. A. Springer uit 19..

Kaart & Routeplanner

Route naar 't Valcke: kippenhok in Eefde