Meer dan 63.000 rijksmonumenten


't Valcke: bijschuur in Eefde

Boerderij

Valkeweg 3
7211LH Eefde (gemeente Lochem)
Gelderland

Bouwjaar: 1880-1890


Beschrijving van 't Valcke: bijschuur

Omschrijving Op een verhoging aan de noordzijde van de boerderij bevindt zich een BIJSCHUUR op rechthoekige grondslag met in kruisverband gemetselde gevels, die worden afgesloten door een wolfdak met rieten dekking. De nok is belegd met keramische nokvorsten. De voor- en achtergevel zijn aan de aflopende zijden onder het dakschild voorzien van vlechtwerk. De zijgevels zijn voorzien van een gecementeerde plint. De naar de Valkeweg gerichte VOORGEVEL heeft een symmetrische indeling met dubbele recht afgesloten deeldeuren die aan weerszijden zijn voorzien van een rondbogig ijzeren 4-ruits stalraam. Aan de uiteinden van de gevel bevindt zich een recht afgesloten staldeurtje. De LINKER ZIJGEVEL van de schuur heeft boven de plint aan de linkerzijde een recht afgesloten staldeur. Rechts hiervan heeft de gevel een drietal betonnen stalramen, voorzien van een bakstenen onderdorpel. De RECHTER ZIJGEVEL heeft boven de plint twee betonnen stalramen, afgewisseld met twee getoogde halfronde ijzeren stalvensters, voorzien van een V-vormige tracering. De ACHTERGEVEL heeft diverse wijzigingen ondergaan. De deeldeuren zijn verwijderd en vervangen door een kleine segmentboogvormige staldeur met links en rechts daarvan een halfrond ijzeren stalraam met een V-vormige tracering. Schuin boven deze ramen bevinden zich twee getoogde 4-ruits ijzeren stalramen. Onder genoemde ramen bevonden zich oorspronkelijk twee getoogde staldeuren. Links in de gevel bevindt zich nog een getoogd betonvenster. Het INTERIEUR van de schuur heeft drie ankerbalkgebinten voorzien van slieten met daaronder een deel, die aan beide zijden wordt geflankeerd door grupstallen met daarachter een mestgang. De deel heeft een bestrating van klinkers. Boven de stallen bevinden zich betimmerde hilden. Waardering BIJSCHUUR gebouwd in de tweede helft van de 19e eeuw. - van architectuurhistorische waarde als goed bewaard voorbeeld van een bijschuur uit de tweede helft van de 19e eeuw. - het object heeft ensemblewaarde als onderdeel van het boerderijcomplex 't Valcke en vormt met slechts een aantal overgebleven boerderijen aan de Valkeweg een belangrijk element voor het aanzicht van de omgeving. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 516373
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van 't Valcke: bijschuur in Eefde

't Valcke: boerderij

Valkeweg 3
Eefde (Gemeente Lochem)
Omschrijving boerderij De BOERDERIJ heeft een T-vormige plattegrond en in kruisverband gemetselde gevels, die aan de onderzijde zijn voorzi..

't Valcke: kippenhok

Valkeweg 3
Eefde (Gemeente Lochem)
Omschrijving kippenhok Aan de overzijde van de Valkeweg tegenover de straatgevel van het achterhuis bevindt zich een gemetseld KIPPENHOK, g..

Vrijstaande villa

Rustoordlaan 35
Eefde (Gemeente Lochem)
Inleiding De vrijgelegen VILLA is gesitueerd aan de noordzijde van het Twentekanaal, aan het begin van de Rustoordlaan. De villa toont ster..

't Haveke: hoofdgebouw

Zutphenseweg 113
Eefde (Gemeente Lochem)
Omschrijving onderdeel 1. Hoofdgebouw ('t Haveke) Huis op samengestelde plattegrond met wit gepleisterde muren op grijze plint onder schild..

't Haveke: historische tuin- en parkaanleg

Zutphenseweg 113
Eefde (Gemeente Lochem)
Omschrijving onderdeel 2. Historische tuin- en parkaanleg De aanleg rond het huis is een ontwerp van de tuinarchitect L. A. Springer uit 19..

Kaart & Routeplanner

Route naar 't Valcke: bijschuur in Eefde