Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Windmotor Itens 2 in Itens

Molen

It Sân 3
8735HK Itens (gemeente Littenseradiel)
Friesland

Bouwjaar: 1930-1935


Beschrijving van Windmotor Itens 2

Objectomschrijving De AMERIKAANSE WINDMOTOR is een markant herkenningspunt in het open weidegebied ten noorden van Itens. De naar Amerikaans model ontstane windmolen van het type "Record, nr. 16", is in Nederland vervaardigd- en begin 20e eeuw ontworpen door de Gebr. Bakker te IJlst. De molen werd begin jaren dertig gebouwd op de plaats van een afgebroken traditionele windmolen. Omschrijving De toren staat in een uit beton opgetrokken funderingsbak voorzien van houten deksels. In de funderingsbak is een stalen waaierpomp voorzien van een houten opleiderpijp met een houten terugslagklep aangebracht. Aan de polderzijde is een stalen kroosrek aangebracht. De stalen toren van vrij grote hoogte heeft een ladder en een vierkante stelling, bestaande uit stalen liggers en een houten dek. Aan de bovenzijde van de toren is een gietstalen motorlichaam aangebracht. Het zestien gegalvaniseerde stalen bladen tellende windrad heeft een diameter van 4.75 meter. Het rad bestaat uit zes straalarmen waartussen segmenten, met ieder drie bladen verbonden door twee ringen, zijn aangebracht. De molen is voorzien van één vaan voor de zelfregeling naar de windrichting. De zelfregeling naar windsterkte gebeurd doordat bij toenemende omloopsnelheid de optredende tanddruk-reactiekracht van het windrad groter wordt dan de spanning van de schroefveer van de vaan; de molen zal zich hierbij krimpend uit de wind draaien. De bovenas van de molen is voorzien van een vanginstallatie welke automatisch in werking treedt bij het uit de wind draaien van de molen. De molen is voorzien van een gietstalen gaande werk en stalen spillen. De waaierpomp wordt hierbij direct aangedreven door de verticale spil. Waardering De zogenaamde Amerikaanse windmotor uit de eerste helft van de 20e eeuw is van algemeen cultuurhistorisch en industrieel-archeologisch belang: - voor de geschiedenis van de industriële archeologie van Nederland, in het bijzonder van die der in Nederland ontworpen en gebouwde windmotoren; - vanwege de ontwikkeling van de vroeg-20e-eeuwse Nederlandse bemalingstechniek met gebruikmaking van Amerikaans model windmolens; - vanwege zijn voorbeeld voor de overgang van de bemaling van kleine bemalingsgebieden door traditionele windmolens naar die door "moderne" amerikaanse windmotoren; - vanwege zijn voorbeeld voor de overgangsfase tussen windmolenbemaling en motorbemaling; - vanwege zijn rol in het ontstaan van de bemalinggeschiedenis van het voormalige Waterschap "De Oosterwierumer Oudvaart" en later het Waterschap "Marne-Middelsee"; - vanwege zijn landschappelijke betekenis als markant herkenningspunt in het open weidegebied ten noorden van Itens. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 516369
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Windmotor Itens 2 in Itens

Windmotor Itens

buiten het dorp aan de Iewei Iewei buiten het dorp aan de Iewei
Itens (Gemeente Littenseradiel)
Inleiding De AMERIKAANSE WINDMOTOR is een markant herkenningspunt in het open weidegebied ten noorden van Itens. De naar Amerikaans model o..

Martinikerk op omheind kerkhof

Tsjerkebuorren 1
Itens (Gemeente Littenseradiel)
Herv. Kerk op omheind kerkhof. In de kerk 17e eeuwse preekstoel met kornispanelen en twee 19e eeuwse tekstbordjes. Orgel in 1876 gemaakt doo..

Pand met negenruitsvensters onder schilddak met hoekschoorstenen met borden en versierde dakkapel

Draversdyk 1
Rien (Gemeente Littenseradiel)
Pand onder schilddak met hoekschoorstenen waarop borden. Negenruitsvensters en versierde dakkapel.

Pand met ingang in het midden, zesruitsvensters en goot op klossen onder schilddak met hoekschoorstenen

Buorren 6
Rien (Gemeente Littenseradiel)
Pand met ingang in het midden, onder schilddak met hoekschoorstenen, zesruitsvensters; goot op klossen.

Eenvoudig pand met zesruitsvensters onder schilddak

Buorren 4
Rien (Gemeente Littenseradiel)
Eenvoudig pand onder schilddak, zesruitsvensters.

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)