Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Windmotor Britswerd in Britswert

Molen

aan de Oosterwierumer Oudvaart Oosterwierumer Oudvaart aan de Oosterwierumer Oudvaart
8635ZM Britswert (gemeente Littenseradiel)
Friesland

Bouwjaar: ca. 1925 1925 ca. 1925


Beschrijving van Windmotor Britswerd

Inleiding De AMERIKAANSE WINDMOTOR is een markant herkenningspunt in het open weidegebied tussen het buurtschap Makkum en Britswerd. De naar Amerikaans model ontstane windmolen van het type "Record, is in Nederland vervaardigd, en begin 20e eeuw ontworpen door de Gebr. Bakker te IJlst. De molen werd begin jaren dertig gebouwd op de plaats van een afgebroken traditionele windmolen. Omschrijving De toren staat in een uit beton opgetrokken funderingsbak voorzien van houten deksels. In de funderingsbak is een stalen waaierpomp voorzien van een houten opleiderpijp met een houten terugslagklep aangebracht. Aan de polderzijde is een stalen kroosrek aangebracht. De molen maalt uit op de Oosterwierumer Oudvaart (Friese boezem). De stalen toren van vrij grote hoogte heeft een ladder en een vierkante stelling bestaande uit stalen liggers en een houten dek. Aan de bovenzijde van de toren is een gietstalen motorlichaam aangebracht. Het zestien gegalvaniseerde stalen bladen tellende windrad heeft een diameter van 4.50 meter. Het rad bestaat uit zes straalarmen waartussen segmenten, met ieder drie bladen verbonden door twee ringen, zijn aangebracht. De molen is voorzien van één vaan voor de zelfregeling naar de windrichting. De zelfregeling naar windsterkte gebeurt doordat bij toenemende omloopsnelheid de optredende tanddruk-reactiekracht van het windrad groter wordt dan de spanning van de schroefveer van de vaan; de molen zal zich hierbij krimpend uit de wind draaien. De bovenas van de molen is voorzien van een vanginstallatie welke automatisch in werking treedt bij het uit de wind draaien van de molen. De molen is voorzien van een gietstalen gaande werk en stalen spillen. De waaierpomp wordt hierbij direct aangedreven door de verticale spil. Waardering De zogenaamde Amerikaanse windmotor uit de eerste helft van de 20e eeuw is van cultuurhistorisch en industrieel-archeologisch belang: - voor de geschiedenis van de industriële archeologie van Nederland, in het bijzonder van die der in Nederland ontworpen en gebouwde windmotoren; - voor de ontwikkeling van de vroeg-20e-eeuwse Nederlandse bemalingstechniek met gebruikmaking van Amerikaans model windmolens; - als molentype kenmerkend voor de overgang van de bemaling van kleine bemalingsgebieden door traditionele windmolens naar die door "moderne" amerikaanse windmotoren; - als voorbeeld voor de overgangsfase tussen windmolenbemaling en motorbemaling; - vanwege zijn rol in het ontstaan van de bemalinggeschiedenis van het voormalige Waterschap "De Oosterwierumer Oudvaart" en later het Waterschap "Marne-Middelsee"; - vanwege zijn landschappelijke betekenis als markant herkenningspunt in het open weidegebied tussen het buurtschap Makkum en Britswerd. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 516365
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Windmotor Britswerd
Britswerd Windmotor 2010.JPG
Basisgegevens
Plaats Britswerd, Friesland
Bouwjaar ca. 1925
Type Amerikaanse windmotor
Kenmerken 18 bladen
Functie poldermolen
Huidig gebruik  niet-maalvaardig
Externe link(s)
De Hollandsche Molen
Windmotordatabase
Portaal  Portaalicoon   Molens

De Windmotor Britswerd is een voormalige poldermolen nabij het Friese dorp Britswerd, dat in de Nederlandse gemeente Súdwest-Fryslân ligt.

De molen was een kleine Amerikaanse windmotor van het merk Record met een windrad van 18 bladen, die rond 1925 werd gebouwd. Hij stond ongeveer een kilometer ten zuiden van het dorp nabij de Oosterwierumeroudvaart. De rotor windmotor is tussen 1995 en 2004 verdwenen; het restant is in 2013 gesloopt. Slechts de betonnen fundering is nog aanwezig.

Zie ook


Monumenten in de buurt van Windmotor Britswerd in Britswert

Sint-Joriskerk en kerkhof

Terp 2
Britswert (Gemeente Littenseradiel)
Herv. Kerk en kerkhof. In een klein gelegen dorpje vrijstaand kerkje bestaande uit een eenbeukig bakstenen schip van hoge ouderdom met halfr..

Nicolaaskerk en kerkhof

Terp 1
Wiuwert (Gemeente Littenseradiel)
Ned. Herv. Kerk en kerkhof. Eenbeukig bakstenen gebouw blijkens gedicht rondbogig venster aan noordzijde oorspronkelijk uit de 13e eeuw date..

Hervormde kerk, hekwerk met toegangspoorten

Terp 1
Wiuwert (Gemeente Littenseradiel)
Laat 19e eeuws ijzeren hekwerk in eenvoudige vormen, dat kerkhof aan zuidzijde (straatzijde) afsluit; twee toegangspoorten, elk met twee gec..

Kop-hals-rompboerderij met niet-onderkelderd voorhuis

Terp 8
Wiuwert (Gemeente Littenseradiel)
Ten zuiden van nr 35 ligt aan het kaatsterrein (afgegraven terp) waaromheen de dorpsbebouwing zich rijdt, een gave oude kop-hals-rompboerder..

Pand met negenruitsvensters en goot op klossen onder lang schilddak met twee hoekschoorstenen en dakkapel

Buorren 2
Rien (Gemeente Littenseradiel)
Met de lange gevel aan het water staand pand onder lang schilddak met twee hoekschoorstenen; goot op klossen. Twee negenruitsvensters en bov..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)