Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hervormde kerk, stookhok in Spannum

Boerderij

Tsjerkebuorren 8
8843KE Spannum (gemeente Littenseradiel)
Friesland

Bouwjaar: 1910


Beschrijving van Hervormde kerk, stookhok

Inleiding Het STOOKHOK is in 1910 gebouwd aan de noord-oostzijde en tegen een steunbeer van de Hervormde kerk van Spannum (monumentnummer 21559) ten behoeve van de centrale verwarmingsinstallatie van de kerk, in een Ambachtelijk-tradtionele bouwtrant met enige verwijzing naar de Chalet-stijl. Het schoorsteenkanaal is opnieuw gemetseld; de oude installatie is vervangen.. Omschrijving Het hok op vierkante grondslag is opgetrokken in bruine baksteen in staand verband; voor twee gevels is gebruik gemaakt van de buitengevel van de kerk en de steunbeer. In de oksel van steunbeer en gevel een gemetselde schoorsteen. Het hok heeft twee topgevels met overstekende dakschilden, bekleed met zink en versierd met een opengewerkte en gelobde windveer en een siermakelaar. In de oostelijke gevel een getoogde paneeldeur onder een rollaag van afwisselend gele en bruine baksteen, een getoogd, zesruits schuifvenster onder een rollaag van afwisselend gele en bruine baksteen. In de geveltop een gedenksteen met kepervormige beƫindiging onder een rollaag van afwisselend gele en bruine baksteen. Het opschrift luidt: Centrale Verwarming / AANGEBRACHT /23 JULI 1910 / ONDER BEH. DER KERKV. / IJ.A.JONGEMA. / J.J. OORDMANS. / A.A. BERGSMA. // In de noordelijke gevel een getoogd, zesruits schuifvenster onder een rollaag van afwisselend gele en bruine baksteen. Het INTERIEUR van het stookhok heeft een houten vloer, bepleisterde wanden en een kelderverdieping van de voormalige ketel. Waardering Het STOOKHOK, in bouwtrant verwant aan de chaletstijl, uit 1910, voor de centrale verwarming van de Hervormde kerk, is van algemeen cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang: - als bijzondere uitdrukking van een installatietechnische ontwikkeling, namelijk de toepassing van centrale verwarming in een kerkgebouw; - vanwege de decoratieve toepassing van een bijzondere bouwstijl en het bijzondere materiaalgebruik voor een functioneel bijgebouwtje; - vanwege de architectonische gaafheid van zowel exterieur als interieur; - vanwege de functionele zeldzaamheid op tenminste provinciaal niveau. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 516353
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hervormde kerk, stookhok in Spannum

Hervormde kerk en toren

Tsjerkebuorren 8
Spannum (Gemeente Littenseradiel)
Herv. KERK EN TOREN op kerkhof. In aanleg laatgotisch gebouw waarvan de koorsluiting en zuidmuur in de tweede helft van de 19e eeuw vernieuw..

Boerderij met dwarshuis met omlijste ingang en consoleparen aan de gootlijst onder schilddak met twee hoekschoorstenen waarop versierde borden

Tsjerkebuorren 1
Spannum (Gemeente Littenseradiel)
Boerderij met dwarshuis onder schilddak met twee hoekschoorstenen waarop versierde borden. Omlijste ingang en consoleparen aan de gootlijst,..

Kop-hals-rompboerderij met stenen schuurtje met zadeldak en windveren

Tsjerkebuorren 16
Spannum (Gemeente Littenseradiel)
Bescherming betreft uitsluitend het uit 1865 daterende hoofdgebouw, bestaande uit kop-hals-romp en het uit dezelfde tijd stammende stenen sc..

Langwert

Stelpdyk 5
Winsum (Gemeente Littenseradiel)
Bovenkruier of monnikmolen. Bouwjaar 1894.

molen

Stelpdyk 4
Winsum (Gemeente Littenseradiel)
Bovenkruier of monnikmolen, bouwjaar 1910.

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)