Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Betonnen voetgangersbrug over de Franekervaart in Wjelsryp

Weg En Waterwerk

't Heechhout 1
8842LL Wjelsryp (gemeente Littenseradiel)
Friesland

Bouwjaar: ca. 1925 1925 ca. 1925


Beschrijving van Betonnen voetgangersbrug over de Franekervaart

Inleiding De vaste BRUG van gewapend beton ligt over de Franekervaart, een historische trekvaartverbinding tussen Sneek en Franeker. De brug is vermoedelijk gemaakt omstreeks 1925 in een modern bouwmateriaal, maar in een traditionele vormentaal, die verwijst naar de houten voetgangersbruggen, de zogenaamde hooghouten (Fries: heechhout), waarvan hij de opvolger is. De brug verbindt het dorp Welsrijp met een buurtschap dat genoemd is naar het eerdere hooghout. De betonnen brug is ter plaatse gestort en is monolithisch. Omschrijving De brug bestaat uit een onderbouw, waarop een brugvloer met balustrade; aan beide landhoofden zijn betonnen aanlandingen gestort; in de vaart staan aan weerszijden van de brug fragmenten van de houten meerpalen. De brug heeft drie doorvaartopeningen, waarvan de middelste een doorvaarthoogte van 3,30 m heeft; de doorvaartbreedte is 6,25 m en de totale overspanning van de Franekervaart bedraagt ter plaatse ca. 10 meter. De onderbouw bestaat uit twee massieve, trapezoïdale betonplaten, met een detaillering waarin een houtconstructie herkend kan worden: twee diagonale staanders met een staander en koppelbalk. Aan de doorvaartzijde is een geleidebalk bevestigd. De gesloten balustrade is geleed door betonnen en verhoogde penanten; tussen de penanten een ijzeren leuningbuis. De penanten op de landhoofden zijn iets zwaarder en naar de vaart hellend uitgevoerd. Aan de oostzijde is een klaphek aangebracht. In het brugdek zijn metalen strips meegegoten. Waardering De betonnen voetgangersbrug, een zogenaamd hooghout uit ca. 1925, is van algemeen architectuurhistorisch en cultuurhistorisch belang: - vanwege de traditionele brugtypologie, gepaard aan modern en experimenteel materiaalgebruik; - vanwege het bijzondere materiaalgebruik en de detaillering; - vanwege de hoogwaardige kwaliteit van de brug en de historisch-ruimtelijke relatie met de waterweg; - vanwege de zeer hoge mate van gaafheid; - vanwege de zeer hoge mate van zeldzaamheid op ten minste provinciaal niveau. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 516352
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Franekervaart
Location Franekervaart.PNG
Van Van Harinxmakanaal
Naar Stadsgracht
Loopt door Friesland
Franekervaart in Winsum
Franekervaart in Winsum
Portaal  Portaalicoon   Maritiem

De Franekervaart (Fries en officieel: Frjentsjerter Feart) is een kanaal in de provincie Friesland tussen het Van Harinxmakanaal bij Franeker en de Stadsgracht in Sneek.

Aan de vaart liggen de dorpen Welsrijp, Winsum, Oosterlittens, Britswerd, Rien, Roodhuis en Tirns.Monumenten in de buurt van Betonnen voetgangersbrug over de Franekervaart in Wjelsryp

Pand onder zadeldak tussen twee topgevels met waterlijsten, beitelingen langs de zijden en ieder twee kleine lichtopeningen met luiken

Lytse Buorren 20
Wjelsryp (Gemeente Littenseradiel)
Pand onder zadeldak tussen twee topgevels die doorsneden zijn door waterlijsten, langs de zijden beitelingen hebben en ieder twee kleine lic..

Johanneskerk Hervormde kerk, toren en kerkhof

Lytse Buorren 3
Wjelsryp (Gemeente Littenseradiel)
Herv. KERK, TOREN EN KERKHOF. Eenbeukig bakstenen schip met gesloten koor, door siernissen ter weerszijden van de vensters en de kraalprofie..

Hervormde kerk, hekwerk rond kerkhof

Lytse Buorren 3
Wjelsryp (Gemeente Littenseradiel)
IJzeren hekwerk met ornamentatie in laat 19e eeuwse, eenvoudige vormen, dat kerkhof aan noordzijde afsluit.

Ursulakerk (Hervormde kerk) op kerkhof

Lytse Buorren 2
Wjelsryp (Gemeente Littenseradiel)
Herv. KERK op Kerkhof. Dorpskerk blijkens de laatgotische kap middeleeuws van opzet, doch later vernieuwd of wat betreft de zuidmuur bemetse..

Grote kop-rompboerderij met alleen achteraan onderkelderd voorhuis, gepleisterde topgevel met gesloten top met kleine lichtopeningen en omlopende hout ..

Oasterein 4
Wjelsryp (Gemeente Littenseradiel)
Grote boerderij van het kop-romp-type, waarvan het alleen achteraan onderkelderde voorhuis in de gepleisterde topgevel de ankers 1676 draagt..

Kaart & Routeplanner

Route naar Betonnen voetgangersbrug over de Franekervaart in Wjelsryp