Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Rentenierswoning in bruine baksteen onder afgeknot schilddak met zwart geglazuurde platte Friese pannen met op de hoeken achthoekige schoorstenen met borden en puntig piron in Mantgum

Woonhuis

Seerp van Galemawei 15
9022AB Mantgum (gemeente Littenseradiel)
Friesland

Bouwjaar: ca. 1875 1875 ca. 1875


Beschrijving van Rentenierswoning in bruine baksteen onder afgeknot schilddak met zwart geglazuurde platte Friese pannen met op de hoeken achthoekige schoorstenen met borden en puntig piron

Omschrijving De rentenierswoning heeft globaal een vierkante plattegrond en wordt gedekt door een afgeknot schilddak met zwart geglazuurde platte Friese pannen met op de vier hoeken achthoekige schoorstenen met borden en puntig piron. Het gebouw is uit bruine baksteen opgetrokken; de voorgevel heeft een plint van gefrijnde natuursteen, de achter- en zijgevels hebben een gemetselde plint. Onderlangs de dakrand loopt een geprofileerde kroonlijst met florale decoraties. De voorgevel wordt aan weerszijden begrensd door ondiepe pilasters met spiegelvlakken. De twee T-vensters aan weerszijden van het middenrisaliet staan op een doorlopende stenen waterlijst. Zij zijn lichtgebogen en voorzien van geornamenteerde stucomlijsting met palmet. De schuin geplaatste pilasters met spiegelvlakken van het gemetselde middenrisaliet lopen door tot de geprofileerde tympaanachtige afsluiting ervan. Een natuurstenen bordes van tweemaal twee treden met natuurstenen platen aan de voorzijde en gietijzeren leuning leidt naar de brede houten voordeur met gietijzeren roosters die zich in een diepe portiek bevindt. De vloer van de portiek is betegeld; de zijmuren zijn met twee spiegelvlakken versierd. De leuning van het bordes bestaat uit spijlen met lansvormige afsluiting; de voordeur heeft dubbele zijlichten en een bovenlicht. Boven de hoofdingang is een balkon met gietijzeren balustrade; het rust op consoles en is voorzien van een geprofileerde lijst. De dubbele balkondeuren hebben zijlichten. In de rechter zijgevel zitten drie T-vensters met gebogen strekken. De twee langere steunen op een natuurstenen cordonlijst. Onder het kleinere venster zit het raam van de provisiekelder. Aan achterzijde is een houten hok met afdak en sierlijst aangebouwd. In het dakschild zitten drie nieuwe dakvensters. In de linker zijgevel zitten drie T-vensters met gebogen strekken, in het dakschild een nieuwe dakkapel. In de achtergevel is rechts een nieuw raam ingebracht. Links is een houten, deels met platen overdekte veranda aangebouwd. Het rechter gedeelte van de veranda, vóór de deur die toegang geeft tot de gang, is origineel. Het -grotere- linker gedeelte is van recenter datum. Twee dubbele houten tuindeuren geven toegang, vanaf de kamer, tot de veranda. Een houten aanbouw verbindt de achterzijde met een lange houten schuur. Het INTERIEUR is qua indeling nog grotendeels origineel. De gang verdeelt het huis in twee gelijke delen. In de gang ligt een marmeren tegelvloer. Een gepleisterde boog vormt de scheiding tussen voor en achter. Links van de gang bevindt zich een voorkamer waarin onder meer: de oude vensterluiken met sjabloneerwerk, een schoorsteenmantel van zwart marmer, een vloer van brede houten planken, originele paneeldeuren. Rechts van de gang een kamer met originele vensterbanken en luiken, en kasten met originele deuren met profielen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 516348
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Rentenierswoning in bruine baksteen onder afgeknot schilddak met zwart geglazuurde platte Friese pannen met op de hoeken achthoekige schoorstenen met borden en puntig piron in Mantgum

Terreinaanleg bij rentenierswoning met voortuin, prieel, singel, bakstenen dam en houten schuur

Seerp van Galemawei 15
Mantgum (Gemeente Littenseradiel)
Omschrijving De TERREINAANLEG dateert eveneens uit 1882 en bestaat uit een VOORTUIN in Engelse stijl is, een veelhoekig houten PRIEEL uit ..

Rentenierswoning in eclectische stijl met aangebouwd koetshuis en met hek

Seerp van Galemawei 13
Mantgum (Gemeente Littenseradiel)
Inleiding De RENTENIERSWONING met aangebouwd KOETSHUIS aan de Seerp van Galemawei 13 ligt in de kern van het terpdorp Mantgum, ten westen v..

Rentenierswoning in eclectische stijl

Seerp van Galemawei 8
Mantgum (Gemeente Littenseradiel)
Inleiding Het WOONHUIS van het rentenierstype aan de Seerp van Galemawei 8 ligt binnen de begrenzing van het beschermd dorpsgezicht van het..

Woonhuis en hek van voorm. boerderij in eclectische stijl

Seerp van Galemawei 11
Mantgum (Gemeente Littenseradiel)
Inleiding Het WOONHUIS van de voormalige boerderij aan de Seerp van Galemawei 11 ligt in de kern van het terpdorp Mantgum, ten westen van d..

Renteniers- en voorm. burgemeesterswoning in eclectische stijl met overheersende neo-classicistische elementen

Seerp van Galemawei 4
Mantgum (Gemeente Littenseradiel)
Inleiding De WONING aan de Seerp van Galemawei 4 ligt binnen de begrenzing van het beschermd dorpsgezicht van het terpdorp Mantgum, ten noo..

Kaart & Routeplanner