Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Pastorie, koetshuis in Easterein

Kasteel Buitenplaats

Tsjerkebuorren 1
8734GX Easterein (gemeente Littenseradiel)
Friesland

Bouwjaar: verm. 1861 1861 verm. 1861


Beschrijving van Pastorie, koetshuis

Inleiding Het KOETSHUIS achter de pastorie is vermoedelijk gelijktijdig met de pastorie in 1861 gebouwd, in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant, met een ontlening aan de Neo-Gotiek (spitsboogvenster). Het koetshuis is aan de achterzijde uitgebreid met een aanbouw, nu in gebruik als houtopslag. Deze uitbreiding is voor de bescherming van rijkswege van ondergeschikt belang. Het koetshuis heeft een directe ontsluiting over de achtergracht van de pastorie; de betonnen brug is voor de bescherming van ondergeschikt belang. De oorspronkelijke indeling van de voorgevel met mendeuren en zolderluik is vervangen door een spaarveld (halfsteens) en een metalen kanteldeur onder een betonlatei. Omschrijving Het koetshuis heeft een rechthoekige plattegrond en is opgetrokken op een trasraam, afgesloten met een rollaag. De gevels zijn opgetrokken in bruine baksteen. Het pand is twee bouwlagen hoog en heeft een overstekend zadeldak belegd met rode, ongeglazuurde Hollandse pannen. De windveren boven de mendeuren zijn versierd met een gezaagde S-vorm; de windveren aan de achterzijde zijn vlak. De makelaars aan beide zijden zijn eenvoudig. De voorgevel is opgetrokken in staand verband (steens). In de oostelijke zijgevel, opgetrokken in halfsteens verband; één negenruits venster en ankers. In de achtergevel, opgetrokken in staand verband (steens); op de verdieping een spitsboogvenster. In de westelijke zijgevel, opgetrokken in halfsteens verband; een negenruits venster en een opgeklampte deur, beide onder een rechte streklaag; ankers. Waardering Het koetshuis, vermoedelijk in 1861 gebouwd, in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant, met een ontlening aan de Neo-Gotiek (spitsboogvenster), is van algemeen architectuurhistorisch belang: - vanwege de ontlening aan de Neo-Gotiek toegepast bij een overigens traditioneel en utilitair gebouwtje; - als belangrijk onderdeel van het totale pastoriecomplex; - vanwege de afwijkende oriëntatie, die ter plaatse wordt bepaald door de lokale situatie van grachten rondom de pastorie, grenzend aan het kerkhof; - vanwege de hoogwaardige kwaliteit van de bebouwing en de historisch-ruimtelijke relatie met de tuin en de waterlopen; - vanwege de redelijke mate van architectonische gaafheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 516336
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Pastorie, koetshuis in Easterein

Pastorie

Tsjerkebuorren 1
Easterein (Gemeente Littenseradiel)
Inleiding De PASTORIE is in eclectische trant gebouwd en is volgens de gedenksteen gebouwd in 1861 onder toezicht van Pieter Jans Jaarsma e..

Pastorie, tuinen

Tsjerkebuorren 1
Easterein (Gemeente Littenseradiel)
Omschrijving TUINEN behorende bij de pastorie uit 1861. In de tuin rondom de pastorie liggen nog enkele (oude) wandelpaden, namelijk van en..

Pastorie, voetgangersbrug

Tsjerkebuorren 1
Easterein (Gemeente Littenseradiel)
Inleiding De betonnen vaste VOETGANGERSBRUG over de kerkgracht vervangt vermoedelijk een oudere houten brug ter plaatse. Het beton is monol..

Pand met omlijste ingang en verdieping onder schilddak met hoekschoorstenen en gedichte halfronde lichtopeningen (mog. kaaspakhuis)

Foarbuorren 2
Easterein (Gemeente Littenseradiel)
PAND met verdieping onder schilddak met hoekschoorstenen. In de lage verdieping gedichte halfronde lichtopeningen, waarschijnlijk daarom als..

Blokvormig pand met omlijste ingang en verdieping met zesruitsvensters onder laag schilddak met twee hoekschoorstenen met borden (voorm. herberg)

Sibadawei 2
Easterein (Gemeente Littenseradiel)
Blokvormig pand met verdieping laag schilddak waarop twee hoekschoorstenen met borden. Omlijste ingang. Op de verdieping zesruitsvensters.

Kaart & Routeplanner

Route naar Pastorie, koetshuis in Easterein