Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Pastorie, tuinen in Easterein

Tuin Park Landgoed

Tsjerkebuorren 1
8734GX Easterein (gemeente Littenseradiel)
Friesland

Bouwjaar: 1860-1862


Beschrijving van Pastorie, tuinen

Omschrijving TUINEN behorende bij de pastorie uit 1861. In de tuin rondom de pastorie liggen nog enkele (oude) wandelpaden, namelijk van en naar de voetbrug en het koetshuis; de kleine slingerpaden zijn buiten gebruik geraakt. In de tuin bevinden zich enkele oude solitairen, meest beuken. De tuinaanleg is beïnvloed door de Landschappelijke stijl. De moestuin, ten westen van de pastorie is bereikbaar via een loopbruggetje en ligt op een omgracht terrein. De tuin is opgedeeld in een 'keukentuin' en een boomgaard met fruitbomen. Ten noordwesten van de pastorie ligt een paardenwei, die eveneens door een omgrachting is gescheiden van de overige percelen. Behalve als paardenwei kan het perceeltje grasland zijn gebruikt als bleekveld. Waardering De wandeltuin, moestuin en paardenwei bij de pastorie, behorend tot de oorspronkelijke aanleg van 1861, zijn van algemeen cultuurhistorisch en landschappelijk belang: - als bijzondere uitdrukking van de herinnering aan een kerk-historische situatie, namelijk de zelfvoorzienende positie van de pastorie, zowel in recreatief opzicht als wat betreft eerste levensbehoeften; - vanwege de betekenis van de tuinen als essentieel onderdeel van het complex en als onderdeel van het beschermd dorpsgezicht dat van nationaal belang is; - in relatie tot de structurele gaafheid van het complex door de scheiding door middel van sloten; - wegens de redelijke zeldzaamheid van een dergelijk functioneel tuinencomplex rondom een pastorie in Friesland. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 516335
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Pastorie, tuinen in Easterein

Pastorie

Tsjerkebuorren 1
Easterein (Gemeente Littenseradiel)
Inleiding De PASTORIE is in eclectische trant gebouwd en is volgens de gedenksteen gebouwd in 1861 onder toezicht van Pieter Jans Jaarsma e..

Pastorie, koetshuis

Tsjerkebuorren 1
Easterein (Gemeente Littenseradiel)
Inleiding Het KOETSHUIS achter de pastorie is vermoedelijk gelijktijdig met de pastorie in 1861 gebouwd, in Ambachtelijk-traditionele bouwt..

Pastorie, voetgangersbrug

Tsjerkebuorren 1
Easterein (Gemeente Littenseradiel)
Inleiding De betonnen vaste VOETGANGERSBRUG over de kerkgracht vervangt vermoedelijk een oudere houten brug ter plaatse. Het beton is monol..

Pand met omlijste ingang en verdieping onder schilddak met hoekschoorstenen en gedichte halfronde lichtopeningen (mog. kaaspakhuis)

Foarbuorren 2
Easterein (Gemeente Littenseradiel)
PAND met verdieping onder schilddak met hoekschoorstenen. In de lage verdieping gedichte halfronde lichtopeningen, waarschijnlijk daarom als..

Blokvormig pand met omlijste ingang en verdieping met zesruitsvensters onder laag schilddak met twee hoekschoorstenen met borden (voorm. herberg)

Sibadawei 2
Easterein (Gemeente Littenseradiel)
Blokvormig pand met verdieping laag schilddak waarop twee hoekschoorstenen met borden. Omlijste ingang. Op de verdieping zesruitsvensters.

Kaart & Routeplanner

Route naar Pastorie, tuinen in Easterein