Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Linea Recta in Zuidhorn

Woonhuis

Hoofdstraat 49
9801BV Zuidhorn
Groningen

Bouwjaar: 1925 waarsch. 1934 (garage) 1963 (verb.) 1977 (kozijnen)
Architect: L.C. van der Vlugt i.s.m. K. Siekman Azn. Vlugt 1925 L.C. van der Vlugt i.s.m. K. Siekman Azn.


Beschrijving van Linea Recta

Inleiding KANTOORWONING met aangebouwde GARAGE ontworpen in 1925 door architect L.C. van der Vlugt uit Rotterdam in samenwerking met architect K. Siekman uit Zuidhorn in een mengeling van Kubistisch Expressionisme en Functionalisme. De opdrachtgever was notaris Vink. Het huis dat is opgetrokken in een grauwe mondsteen is later witgeverfd en in 1977 zijn de stalen kozijnen grotendeels vervangen door aluminium exemplaren. Waarschijnlijk is in 1934 het pand aan de oostzijde uitgebreid met een aangebouwde garage. De bestaande garage werd bij het woonhuis getrokken en voorzien van een raampartij. In 1963 kreeg de kantoorwoning alleen een woonfunctie en werd het pand verbouwd: in de oostgevel werd de deur naar de tuin vervangen door een groot raam en op de verdieping kwam een deur te vervallen; in de zuidgevel werd een deur geplaatst, werden twee vensters vervangen door twee driedelige vensters en een klein venster vervangen door een groot venster: uit de noordgevel zijn een deur en een klein venster verwijderd. Deze wijzigingen hebben op een dusdanige wijze plaatsgevonden dat het beeld als zodanig nauwelijks is aangetast. Het pand is beeldbepalend gelegen op een rechthoekige kavel grond met tuin op de hoek, in het als beschermd gezicht voorgedragen gebied De Gast. Omschrijving KANTOORWONING met aangebouwde GARAGE opgetrokken in een grauwe (later geverfde) mondsteen op een (later geverfd) trasraam. Het pand bestaat uit een aantal bouwvolumes van verschillende hoogte onder platte daken en heeft één gemetselde schoorsteen. De hoofdentree bevindt zich in de noordgevel en bestaat uit een deur met kijkgat onder een luifel met platte multiplex kubusvormige opbouw met venster aan de noordzijde; voor de deur een (vernieuwde) stoep. In de noordgevel tevens vier samengestelde aluminium vensters, een stalen samengesteld venster (oorspronkelijk garagedeuren) en een aluminium deur met zijlicht; op de verdieping een dubbel aluminium venster. In de voorgevel (west) een tweedelig en een vijfdelig samengesteld aluminium venster, waarvan het vijfdelige een smalle luifel heeft die zich verbreedt aan de zuidzijde. Op de verdieping een dubbel aluminium venster en een aluminium deur met dubbel aluminium zijlicht. Op de voorgevel in metalen letters: LINEA RECTA. In de zuidgevel een stalen venster en een aluminium deur naar een terras onder een luifel met aan weerszijden een windscherm van staalprofiel met blank glas-in-lood, op een gemetseld muurtje; op de vloer van het terras rode en zwarte tegels en aan het plafond een originele plafonnière van staal en glas. Verder in de zuidgevel een groot aluminium venster (oorspronkelijk een smal stalen tweeruits venster), een samengesteld driedelig stalen venster (oorspronkelijk een dubbel stalen venster), een aluminium deur (niet origineel), een samengesteld stalen venster, en een smal tweeruits aluminium venster. Op de verdieping een dubbel en een smal aluminium venster. In de oostgevel een groot aluminium venster (oorspronkelijk een stalen deur met zijlichten); twee kleine stalen raampjes. Alle aluminium vensters en deuren hebben een rollaag en waren oorspronkelijk van staal. De aangebouwde GARAGE opgetrokken in een (later) geverfde baksteen, heeft een plat dak met gemetselde schoorsteen. Aan de noordzijde dubbele stalen garagedeuren met rollaag en een gevelsteen met uilenkop (niet origineel); aan de zuidzijde een stalen deur en een smal tweeruits stalen venster, beide met rollaag. In het INTERIEUR zijn onder meer van belang: de indeling van de verdieping; de nog aanwezige houten paneeldeuren. Waardering Kantoorwoning met aangebouwde garage van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde - als voorbeeld van een kantoorwoning uit 1925 in een mengeling van Kubistisch Expressionisme en Functionalisme - als vrij vroege, sobere representant van het oeuvre van architect L.C. van der Vlugt - vanwege de strakke, opvallende vormgeving - vanwege de hoekligging in het als beschermd gezicht voorgedragen gebied De Gast. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 516324
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Linea Recta in Zuidhorn

Belastingkantoor Voorm. belastingkantoor met twee dienstwoningen

Hoofdstraat 45
Zuidhorn
Inleiding Voormalig BELASTINGKANTOOR bestaande uit een centraal gelegen kantoor met aan de linkerzijde een inspecteurswoning en aan de rech..

Margaretha

Hoofdstraat 43
Zuidhorn
Inleiding RENTENIERSWONING gebouwd in 1874 in opdracht van de heer M.A. Homan. In 1907 is het huis aan de voorzijde verbouwd en kreeg het z..

Rentenierswoning in eclectische stijl met aangebouwd achterhuis en koetshuis

de Gast 2
Zuidhorn
Inleiding RENTENIERSWONING met aangebouwd ACHTERHUIS en KOETSHUIS gebouwd omstreeks 1885 in een Eclectische bouwstijl. Aan de zijkant van h..

Rentenierswoning in eclectische stijl met aangebouwd koetshuis

de Gast 4
Zuidhorn
Inleiding RENTENIERSWONING met aangebouwd KOETSHUIS, gebouwd omstreeks 1890 in een Eclectische bouwstijl, naar een ontwerp van architect M...

Postkantoor met ingebouwde dienstwoning

Hoofdstraat 30
Zuidhorn
Inleiding POSTKANTOOR met ingebouwde DIENSTWONING gebouwd in de jaren 1907-1908 door aannemer J. Wolrick uit Hoogezand naar een ontwerp van..

Kaart & Routeplanner

Route naar Linea Recta in Zuidhorn

Foto's (7)