Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Rentenierswoning in eclectische tijl in Zuidhorn

Woonhuis

de Gast 24
9801AD Zuidhorn
Groningen

Bouwjaar: ca. 1890 1931 (aanbouw/erker) 1971 (verb.) 1890 ca. 1890 1931 (aanbouw/erker) 1971 (verb.)
Architect: A. Siekman (1931) Siekman A 1931 A. Siekman (1931)


Beschrijving van Rentenierswoning in eclectische tijl

Inleiding RENTENIERSWONING gebouwd omstreeks 1890 in een Eclectische bouwstijl. Het pand werd in 1931 aan de achterzijde uitgebreid met een platte aanbouw met erker door architect A. Siekman uit Zuidhorn. Nog weer later is het schuurgedeelte waarschijnlijk iets vergroot aan de westzijde en in 1971 is de plattegrond deels gewijzigd en de kap vernieuwd. Oorspronkelijk had het huis een attiek; deze is nu verdwenen. Achter de woning staat een koetshuis, dat wegens ingrijpende wijzigingen buiten de bescherming valt. De rentenierswoning is gelegen op een ruime kavel grond en heeft een vrij diepe voor- en achtertuin. Restanten van een ijzeren toegangshek markeren het toegangspad naar de woning. Het pand is rustiek gelegen in het als beschermd gezicht voorgedragen gebied De Gast. Omschrijving RENTENIERSWONING opgetrokken in een bruinrode baksteen op een gepleisterd trasraam. Het schilddak, gedekt met een (vernieuwde) zwarte Hollandse pan, heeft een kroonlijst en twee (oorspronkelijk vier) gemetselde schoorstenen met kap. De hoofdentree bevindt zich midden in de voorgevel (oost) in een portiek en wordt benadrukt door twee gepleisterde pilasters met fronton, gedecoreerd met gepleisterde ornamenten. De gepleisterde portiek heeft een gepleisterde omlijsting bestaande uit twee gegroefde pilasters met kapiteel en gebogen kroonlijst met bovenop een rand van ornamenten, en een natuurstenen stoep (vier treden). In de portiek een dubbele paneeldeur met (vernieuwde) deurlichten met gietijzeren panelen onder een licht getoogd bovenlicht. In de voorgevel tevens vier licht getoogde H-vensters met gepleisterde omlijsting met kuif. Op de hoeken van de voorgevel gepleisterde hoekpilasters met gepleisterde ornamenten. In de noordgevel een licht getoogd H-venster, een licht getoogd T-venster, een blind venster, alledrie met gepleisterde omlijsting met kuif, en een licht getoogd tweeruits keldervenster met diefijzers. In de zuidgevel een licht getoogd H-venster met gepleisterd omlijsting en kuif, een blind venster en een T-venster. De achtergevel is wegens verbouw en jongere aanbouw van ondergeschikt belang. In het INTERIEUR zijn onder meer van belang: in de gang het gepleisterde plafond met rozet; de marmeren tegelvloer; de paneeldeuren; de dubbele tochtdeuren met deurlichten met decoratieve roedenverdeling en ge√ętst glas, binnen een houten omlijsting met fries en kroonlijst met ornament. Waardering Rentenierswoning van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde - als voorbeeld van een rentenierswoning uit omstreeks 1890 - als typerend voorbeeld van een symmetrisch type woning met pleisterdecoraties - vanwege de opvallende eclectische ornamentiek - vanwege de rustieke ligging in het als beschermd gezicht voorgedragen gebied De Gast. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 516321
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Rentenierswoning in eclectische tijl in Zuidhorn

Villa met aangebouwde bijkeuken

de Gast 34
Zuidhorn
Inleiding VILLA met aangebouwde BIJKEUKEN ontworpen in 1914 door architect A.Th. van Elmpt uit Groningen. De opdrachtgeefsters waren de gez..

Schathuis Voorm. Schathuis van de Hanckemaborg

Hanckemalaan 5
Zuidhorn
Voormalig Schathuis van de Hanckemaborg. Enig overgebleven restant van de borg Hanckema en plm 1966 voor bewoning bruikbaar gemaakt en vergr..

Woonhuis in Overgangsstijl met Chaletstijl-elementen met aangebouwd koetshuis

de Gast 36
Zuidhorn
Inleiding WOONHUIS met aangebouwd KOETSHUIS gebouwd in 1922 onder architectuur van K. Siekman uit Zuidhorn in een Overgangsarchitectuur met..

Sint-Jozefkerk

de Gast 38
Zuidhorn
Rooms Katholieke Kerk, 1844 gebouwd, in 1928 gewijzigd, bevat fraaie grote 18e eeuwse altaaropstand.

Arnichem

de Gast 13
Zuidhorn
Inleiding VILLA met aangebouwd ACHTERHUIS en KOETSHUIS, die in de tweede helft van de 19de eeuw haar huidige uiterlijk kreeg. Het in aanleg..

Kaart & Routeplanner

Route naar Rentenierswoning in eclectische tijl in Zuidhorn

Foto's (1)