Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Rentenierswoning in eclectische stijl met aangebouwd koetshuis in Zuidhorn

Woonhuis

de Gast 4
9801AD Zuidhorn
Groningen

Bouwjaar: ca. 1890 1890 ca. 1890
Architect: M. Viets Viets 1890 M. Viets


Beschrijving van Rentenierswoning in eclectische stijl met aangebouwd koetshuis

Inleiding RENTENIERSWONING met aangebouwd KOETSHUIS, gebouwd omstreeks 1890 in een Eclectische bouwstijl, naar een ontwerp van architect M. Viets. In 1947 is op zolder een slaapkamer afgetimmerd en is in het dakvlak van de achtergevel een dakkapel geplaatst. In 1978 zijn op zolder nog een aantal slaapkamers afgetimmerd. De rentenierswoning is gelegen op een ruime kavel grond en heeft een vrij diepe voor- en achtertuin. De voortuin wordt van de openbare weg gescheiden door een gracht. Een HEK op een gemetselde muurdam, markeert het toegangspad naar de woning. Het HEK bestaat uit twee gepleisterde pijlers op vierkante grondslag met gepleisterde dekplaat, met aan één zijde een smeedijzeren vleugelstuk met krulwerk; ertussen twee beweegbare ijzeren hekken met stijl- en regelwerk met punten, opgevuld met krulwerk. Het pand is opvallend gelegen in het als beschermd gezicht voorgedragen gebied De Gast, te midden van een aantal andere monumentale woningen. Omschrijving RENTENIERSWONING opgetrokken in een bruinrode baksteen op een gepleisterd trasraam. Het afgeknotte schilddak, gedekt met een zwart geglazuurde Friese golfpan, heeft een kroonlijst en vier gemetselde schoorstenen met kap. De hoofdentree bevindt zich midden in de voorgevel (oost) in een gepleisterd middenrisaliet met aan weerszijden een gepleisterde, deels gegroefde pilaster, met "kapiteel" gedecoreerd met diamantknoppen. Het risaliet wordt beëindigd door een kroonlijst met daarop een decoratief gepleisterde dakkapel met gebogen fronton en oculus, met als bekroning een zinken windwijzer en twee zinken bollen met punten. De entree bevindt zich in een ondiep gepleisterd licht getoogde portiek met gepleisterde sluitsteen, en bestaat uit een dubbele paneeldeur met deurlichten met smeedwerk onder een getoogd bovenlicht. Voor de deur een natuurstenen stoep met bovenin decoratieve zwarte en crème tegels. In de voorgevel tevens vier licht getoogde H-vensters met glas-in-lood bovenlichten onder een strek met gepleisterde sluitsteen. Op de hoeken van de voorgevel gepleisterde gegroefde hoekpilasters onderboken door gepleisterde accenten. In de noordgevel twee licht getoogde H-vensters met glas-in-lood bovenlicht en een licht getoogd openslaand venster onder een bovenlicht met opgeplakte glas-in-loodstrips, alle onder een strek met gepleisterde sluitsteen, en een keldervenster. In de zuidgevel een licht getoogd H-venster met glas-in-lood bovenlicht onder een strek met gepleisterde sluitsteen, en een (later) aangebouwde houten serre met lessenaarsdak. De serre heeft een decoratief houten beschot, ramen met roedenverdeling en een deur met deurlichten met kruisvormige roedenverdeling. Aan de achtergevel een aankapping, die aan de achterzijde (west) later is witgeverfd. Aan de zuidkant van de aankapping (vernieuwde) openslaande deuren; aan de westzijde een dubbel H-venster, een (vernieuwde) deur, een w.c. venster en een dubbel staand venster; aan de noordzijde een opgeklampte deur met tweeruits bovenlicht en rollaag; in het dakvlak een dakkapel (niet origineel). Links aan de achtergevel en deels aan de noordgevel is een KOETSHUIS aangebouwd, opgetrokken in een roodbruine baksteen. Het schilddak, gedekt met een zwarte Hollandse pan heeft twee zinken pironnen. De oostzijde heeft een kroonlijst met bovenop een ornament (niet origineel) en dubbele schuurdeuren onder een rollaag. De noordzijde heeft een klein ijzeren rondboogvenster en gemetselde lisenen; de westzijde heeft twee ijzeren rondboogvensters; de zuidzijde twee kleine ijzeren rondboogvensters, een opgeklampte deur en gemetselde lisenen. Alle rondboogvensters hebben roedenverdeling, een gepleisterde rondboog en gepleisterde onderdorpel. In het INTERIEUR zijn onder meer van belang: in de gang het gepleisterde plafond met rozet; de dubbele tochtdeuren met deurlichten met decoratieve roedenverdeling en geëtst glas, binnen een houten omlijsting met fries en kroonlijst met ornament; de vloer met decoratieve tegels. In de voorkamer de houten blinden en vensterbanken; de eclectisch gedecoreerde houten schouw. In de woonkamer het linnen plafond met geometrisch ingedeeld lijstwerk; de bruin-zwart geaderde marmeren schouw met schacht met houten gegroefde pilasters en kroonlijst; de zwarte marmeren schouw; de houten blinden en vensterbanken; de openslaande deuren naar de serre onder een glas-in-lood bovenlicht. In de serre de twee panelen, beschilderd met een landschap door de gebr. Poppema. In de bijkeuken de tegelvloer in rood en geel; de houten glaskast. Waardering Rentenierswoning met hek van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde - als voorbeeld van een rentenierswoning uit omstreeks 1890 - als typerend voorbeeld van een symmetrisch type woning met pleisterdecoraties - vanwege de opvallende eclectische ornamentiek - vanwege de rustieke ligging in het als beschermd gezicht voorgedragen gebied De Gast. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 516320
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Rentenierswoning in eclectische stijl met aangebouwd koetshuis in Zuidhorn

Rentenierswoning in eclectische stijl met aangebouwd achterhuis en koetshuis

de Gast 2
Zuidhorn
Inleiding RENTENIERSWONING met aangebouwd ACHTERHUIS en KOETSHUIS gebouwd omstreeks 1885 in een Eclectische bouwstijl. Aan de zijkant van h..

Geertruida

de Gast 11
Zuidhorn
Inleiding VILLA, genaamd `Geertruida' naar de dochter van burgemeester Kruisinga die het pand in 1908 heeft laten bouwen in een Eclectische..

Arnichem

de Gast 13
Zuidhorn
Inleiding VILLA met aangebouwd ACHTERHUIS en KOETSHUIS, die in de tweede helft van de 19de eeuw haar huidige uiterlijk kreeg. Het in aanleg..

Linea Recta

Hoofdstraat 49
Zuidhorn
Inleiding KANTOORWONING met aangebouwde GARAGE ontworpen in 1925 door architect L.C. van der Vlugt uit Rotterdam in samenwerking met archit..

Belastingkantoor Voorm. belastingkantoor met twee dienstwoningen

Hoofdstraat 45
Zuidhorn
Inleiding Voormalig BELASTINGKANTOOR bestaande uit een centraal gelegen kantoor met aan de linkerzijde een inspecteurswoning en aan de rech..

Kaart & Routeplanner

Route naar Rentenierswoning in eclectische stijl met aangebouwd koetshuis in Zuidhorn

Foto's (1)