Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Belastingkantoor Voorm. belastingkantoor met twee dienstwoningen in Zuidhorn

Gebouw

Hoofdstraat 45
9801BV Zuidhorn
Groningen

Bouwjaar: 1919 1956 (verb.) 1958 (uitbr.)
Architect: K. Siekman Azn. Siekman K 1919 K. Siekman Azn.


Beschrijving van Belastingkantoor Voorm. belastingkantoor met twee dienstwoningen

Inleiding Voormalig BELASTINGKANTOOR bestaande uit een centraal gelegen kantoor met aan de linkerzijde een inspecteurswoning en aan de rechterzijde een rentmeesterswoning. Het pand is gebouwd in opdracht van de Rijksgebouwendienst in 1919 naar een ontwerp van architect K. Siekman uit Zuidhorn in Interbellum-architectuur. In 1956 werd aan de achterzijde een dakkapel geplaatst en in 1958 een nieuwe berging aangebouwd. Sinds 1976 is het pand niet meer in gebruik als belastingkantoor. Onlangs, in 1997, is het pand verkocht aan twee eigenaren. Het belastingkantoor is opvallend gelegen op een langgerekt perceel in een gebied, De Gast genaamd, dat zal worden voorgedragen als beschermd gezicht. Aan de achterzijde staat een monumentale treures. Omschrijving Het twee verdiepingen hoge, deels onderkelderde BELASTINGKANTOOR op nagenoeg rechthoekige plattegrond heeft gepleisterde gevels op een trasraam van rode baksteen en wordt gedekt door een schilddak waarop oranje geglazuurde Hollandse pannen, achterzijde niet geglazuurd; drie gemetselde schoorstenen; overkragende houten goot op klossen; houten dakkapellen onder plat overkragend dak, aan de voorzijde twee met twaalfruits vensters, aan de noord- en zuidzijde één met achtruits venster; aan de achterzijde niet-originele dakkapel. De gevels worden geleed door H-vensters met vierruits bovenlichten onder een gepleisterde latei en onderdorpel van kunstgraniet. De entree van het kantoor bevindt zich in het middenrisaliet van de voorgevel (westzijde) en bestaat uit een houten paneeldeur, waarin een rond venster, onder houten luifel waarboven een achtruits bovenlicht; twee treden hoge gemetselde stoep; brievenbus aan de rechterzijde. Links van de entree twee samengestelde tweedelige H-vensters. Boven de entree een tegeltableau waarin het gemeentewapen van de voormalig gemeente Zuidhorn en de tekst `Rijkskantoren directe belastingen en accijnzen, registratie en domeinen'. Aan weerszijden van het tegeltableau een samengesteld tweedelig H-venster. Aan weerszijden van het middenrisaliet een driezijdige erker onder plat dak waarin vier H-vensters waarboven een samengesteld vierdelig H-venster. Centraal in de noordgevel een aankapping met aan de voorzijde een samengesteld tweedelig H-venster, twee smalle staande vensters en twee keldervensters. De entree van de ambtswoning bevindt zich aan de rechterzijde van de aankapping, die aan de bovenzijde is beschoten. De entree bestaat uit een houten paneeldeur met rond venster onder een houten luifel waarboven een achtruits bovenlicht; twee treden hoge gemetselde stoep. Links van de entree een smal staand venster (roedenverdeling verdwenen) en boven de entree een ruitvormig vierruits venster. In het geveldeel links van de aankapping een niet-origineel venster (oorspronkelijk deur). In het geveldeel rechts van de aankapping twee H-vensters. In het middenrisaliet van de achtergevel (oostzijde) een niet-origineel venster, een samengesteld tweedelig H-venster (roedenverdeling verdwenen) en twee niet-originele platte aanbouwen (niet beschermd). In het linker geveldeel dubbele openslaande houten deuren waarin glas met zij- en bovenlichten waarin roedenverdeling waarvoor een twee treden hoge gemetselde stoep. Boven de deuren een samengesteld vierdelig H-venster. Aan de linkerzijde een platte aanbouw waarin een negenruits venster, waarboven een balkon met houten balustrade waarachter dubbele houten balkondeuren met glas. In het rechter geveldeel dubbele openslaande houten deuren waarin glas met zij- en bovenlichten waarin roedenverdeling waarvoor een twee treden hoge gemetselde stoep. Boven de deuren een samengesteld vierdelig H-venster. Aan de rechterzijde een platte uitbouw waarin een niet-originele deur waarboven een balkon met niet-originele balustrade waarachter dubbele houten balkondeuren met glas. Centraal in de zuidgevel een aankapping met aan de voorzijde een samengesteld tweedelig H-venster, twee smalle staande vensters en twee keldervensters. De entree van de ambtswoning bevindt zich aan de linkerzijde van de aankapping, die aan de bovenzijde is beschoten. De entree bestaat uit een houten paneeldeur met rond venster onder een houten luifel waarboven een achtruits bovenlicht; twee treden hoge gemetselde stoep. Rechts van de entree een smal staand tweeruits venster en boven de entree een ruitvormig vierruits venster. In het geveldeel links van de aankapping twee H-vensters. In het geveldeel rechts van de aankapping een houten paneeldeur. In het INTERIEUR zijn ondermeer van belang: de houten paneeldeuren waarin glas met houten omlijsting, de houten trappen, in de hal van het kantoor en in de hal en toilet van beide woningen de granito vloer, in de hal van het kantoor de houten tochtdeur waarin glas met zijlichten, in de inspecteurswoning in zowel voor- en achterkamer het stucplafond, de zwartmarmeren schouwen en de houten suitedeuren waarin glas met aan weerszijden houten kasten, in de rentmeesterswoning in de keuken de houten schouw en het balkenplafond. Waardering Belastingkantoor met ambtswoningen van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde: - als voorbeeld van een belastingkantoor uit 1919 in de provincie Groningen in Interbellum-architectuur - vanwege de opvallende vormgeving en detaillering - vanwege de vrij hoge mate van gaafheid van zowel exterieur als delen van het interieur - als opvallend voorbeeld van het oeuvre van architect K. Siekman - vanwege de zeldzaamheidswaarde van dit type gebouw in de provincie Groningen - vanwege de beeldbepalende ligging in het als beschermd gezicht voorgedragen gebied De Gast. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 516314
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Belastingkantoor Voorm. belastingkantoor met twee dienstwoningen in Zuidhorn

Margaretha

Hoofdstraat 43
Zuidhorn
Inleiding RENTENIERSWONING gebouwd in 1874 in opdracht van de heer M.A. Homan. In 1907 is het huis aan de voorzijde verbouwd en kreeg het z..

Linea Recta

Hoofdstraat 49
Zuidhorn
Inleiding KANTOORWONING met aangebouwde GARAGE ontworpen in 1925 door architect L.C. van der Vlugt uit Rotterdam in samenwerking met archit..

Postkantoor met ingebouwde dienstwoning

Hoofdstraat 30
Zuidhorn
Inleiding POSTKANTOOR met ingebouwde DIENSTWONING gebouwd in de jaren 1907-1908 door aannemer J. Wolrick uit Hoogezand naar een ontwerp van..

Rentenierswoning in eclectische stijl met aangebouwd achterhuis en koetshuis

de Gast 2
Zuidhorn
Inleiding RENTENIERSWONING met aangebouwd ACHTERHUIS en KOETSHUIS gebouwd omstreeks 1885 in een Eclectische bouwstijl. Aan de zijkant van h..

Rentenierswoning in eclectische stijl met aangebouwd koetshuis

de Gast 4
Zuidhorn
Inleiding RENTENIERSWONING met aangebouwd KOETSHUIS, gebouwd omstreeks 1890 in een Eclectische bouwstijl, naar een ontwerp van architect M...

Kaart & Routeplanner

Route naar Belastingkantoor Voorm. belastingkantoor met twee dienstwoningen in Zuidhorn

Foto's (1)