Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Herenhuis, schuur in Zuidhorn

Boerderij

Nieuwstraat 6
9801CS Zuidhorn
Groningen

Bouwjaar: ca. 1860 1860 ca. 1860


Beschrijving van Herenhuis, schuur

Omschrijving SCHUUR bij herenhuis, gebouwd omstreeks 1860. De schuur is opgetrokken in een roodbruine baksteen op een trasraam van roodbruine klinkers, afgesloten door een gepleisterde cordonlijst. Het zadeldak, gedekt met een zwart geglazuurde Friese golfpan, heeft decoratieve windveren en een goot met decoratieve gootlijst. In de zuidgevel twee ijzeren roosvensters en vijf kleine gevelopeningen (voor duiven) met een dwarsgeplaatste baksteen. In de oostgevel twee opgeklampte deuren met rollaag en vier ijzeren roosvensters, en een rij in de gevel gemetselde mannenkopjes (afkomstig van een oude Groninger borg). In de noordgevel een licht getoogd staand venster met ijzeren kruisroeden, een licht getoogd negenruits venster, vier kleine gevelopeningen (voor duiven), en in de gevel gemetselde mannenkopjes en sierstenen. Waardering Schuur bij herenhuis uit 1860 van algemeen belang - vanwege de sobere, doch verzorgde vormgeving met elementen afkomstig van oude Groninger borgen - vanwege de functionele relatie met het herenhuis. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 516302
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Herenhuis, schuur in Zuidhorn

Herenhuis met aangebouwd achterhuis

Nieuwstraat 6
Zuidhorn
Omschrijving HERENHUIS met aangebouwd ACHTERHUIS. Het deels onderkelderde herenhuis is opgetrokken in een roodbruine baksteen op een trasra..

Herenhuis, hek achtertuin

Nieuwstraat 6
Zuidhorn
Omschrijving Midden-19de-eeuws ijzeren HEK tussen herenhuis en schuur naar achtertuin. Het hek bestaat uit drie hoge houten pijlers met vie..

Postkantoor met ingebouwde dienstwoning

Hoofdstraat 30
Zuidhorn
Inleiding POSTKANTOOR met ingebouwde DIENSTWONING gebouwd in de jaren 1907-1908 door aannemer J. Wolrick uit Hoogezand naar een ontwerp van..

Gemeentehuis Voorm. gemeentehuis

Hoofdstraat 4
Zuidhorn
Inleiding GEMEENTEHUIS gebouwd in 1915 naar een ontwerp van architect K. Siekman uit Zuidhorn waarin Neo-Gotische elementen zijn te herkenn..

Hervormde pastorie

Kerkstraat 9
Zuidhorn
Pastorie. In de onmiddellijk nabijheid van de Hervormde Kerk gelegen pand zonder verdieping, bestaande uit twee haaks op elkaar gebouwde vle..

Kaart & Routeplanner

Route naar Herenhuis, schuur in Zuidhorn

Foto's (3)