Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Zuivelfabriek 7 Zuivelfabriek, kantine in Grijpskerk

Gebouw

Kievitsweg 36
9843HA Grijpskerk (gemeente Zuidhorn)
Groningen

Bouwjaar: 1950


Beschrijving van Zuivelfabriek 7 Zuivelfabriek, kantine

Omschrijving De KANTINE (schaftlokaal 1950, stijl verwant aan Functionalisme) op rechthoekige plattegrond is opgetrokken in een gewapend betonskelet. De gevels zijn opgetrokken in rode baksteen op een trasraam van donkere gesinterde baksteen en worden gedekt door een licht hellend overkragend zadeldak waarop golfplaat in de vorm van dakpannen; niet-originele windveren; niet-originele gootlijst; goot op betonnen klossen. De gevels worden geleed door de stijlen van het betonskelet waartussen meerdelige liggende vensterpartijen. De entree in portiek bevindt zich in de voorgevel (oostzijde) en bestaat uit een niet-originele deur met drieruits zijlichten en tweeruits bovenlicht waarvoor een gemetselde stoep. Het portiek wordt gevormd door het dak dat is doorgetrokken onder de gootlijst en wordt gedragen door betonnen wanden waarin ronde openingen zijn aangebracht. Aan de linkerzijde van de entree drie zesdelige vensters. Aan de rechterzijde van de entree een vijfdelig venster. De zuidgevel is deels beschoten (oorspronkelijk meerdelig venster). In de achtergevel (westzijde) een liggend vijf- en driedelig venster. Waardering Kantine van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde: - als voorbeeld van een kantine uit 1950 in de provincie Groningen - vanwege de opvallende functionele vormgeving en detaillering - vanwege de redelijk hoge mate van gaafheid van het exterieur - vanwege de functionele en ruimtelijk-visuele relatie met de zuivelfabriek. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 516296
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Zuivelfabriek 7 Zuivelfabriek, kantine in Grijpskerk

Zuivelfabriek 4 Zuivelfabriek, fabrieksgebouw karnemelk en pap

Kievitsweg 38
Grijpskerk (Gemeente Zuidhorn)
Omschrijving Het FABRIEKSGEBOUW (karnemelk en pap, 1930, functionele baksteen-architectuur) op rechthoekige plattegrond is opgetrokken in r..

Zuivelfabriek 1 Zuivelfabriek

Kievitsweg 26
Grijpskerk (Gemeente Zuidhorn)
Omschrijving ZUIVELFABRIEK (gebouwd in 1888-89 in Eclectische stijl en in de loop der tijd uitgebreid) bestaande uit een twee verdiepingen ..

Zuivelfabriek 5 Zuivelfabriek, ketelhuis

Kievitsweg 26
Grijpskerk (Gemeente Zuidhorn)
Omschrijving Het deels één deels twee verdiepingen tellende KETELHUIS (1938, verbouw 1950, functionele baksteen-architectuur) op rechthoe..

Zuivelfabriek 3 Zuivelfabriek, drie fabrieksgebouwen

Kievitsweg 30
Grijpskerk (Gemeente Zuidhorn)
Omschrijving Blok van drie FABRIEKSGEBOUWEN bestaande uit een KAASPAKHUIS (1927, in 1937 extra verdieping op gezet), een POEDERFABRIEK (193..

Zuivelfabriek 6 Zuivelfabriek, garage

Kievitsweg 42
Grijpskerk (Gemeente Zuidhorn)
Omschrijving De GARAGE (1941, functionele baksteen-architectuur) op rechthoekige plattegrond is opgetrokken in rode baksteen op een trasraa..

Kaart & Routeplanner