Zuivelfabriek 6 Zuivelfabriek, garage in Grijpskerk

Kievitsweg 42
9843HA Grijpskerk (gemeente Zuidhorn)

Beschrijving van Zuivelfabriek 6 Zuivelfabriek, garage

Omschrijving De GARAGE (1941, functionele baksteen-architectuur) op rechthoekige plattegrond is opgetrokken in rode baksteen op een trasraam van gesinterde baksteen en wordt gedekt door een zadeldak waarop grijze muldenpannen; houten goot op houten klossen; strakke houten windveren. De zijgevels worden door gemetselde muurdammen in vijf gevelvelden verdeeld. In de topgevel aan de voorzijde (oostgevel) twee houten deuren waarin staande tweeruits vensters onder een brede betonlatei. Aan weerszijden een verdiept vlak. In de top een liggend negenruits venster onder een betonlatei. In de zuidgevel in elk gevelveld drie liggende vensters (roedenverdeling verdwenen). In de topgevel aan de achterzijde (westgevel) aan weerszijden een verdiept vlak. In de top een liggend tienruits venster onder een betonlatei. In de noordgevel in elk gevelveld drie liggende vensters (roedenverdeling verdwenen) en in zowel het linker- als rechter gevelveld een houten deur onder een betonlatei. Waardering Garage algemeen belang: - vanwege de functionele vormgeving en detaillering - vanwege de redelijke hoge mate van gaafheid van het exterieur - vanwege de functionele en ruimtelijk-visuele relatie met de zuivelfabriek. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)