Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Zuivelfabriek 5 Zuivelfabriek, ketelhuis in Grijpskerk

Nijverheid Industrie

Kievitsweg 26
9843HA Grijpskerk (gemeente Zuidhorn)
Groningen

Bouwjaar: 1938 1950 (verb.)


Beschrijving van Zuivelfabriek 5 Zuivelfabriek, ketelhuis

Omschrijving Het deels één deels twee verdiepingen tellende KETELHUIS (1938, verbouw 1950, functionele baksteen-architectuur) op rechthoekige plattegrond is opgetrokken in een gewapend betonskelet. De gevels zijn opgetrokken in rode baksteen en worden gedekt door een samengestelde betonnen kap waarop niet-originele dakbedekking; hoge gemetselde schoorsteen op het zuidelijk dakvlak. De gevels worden geleed door vensters met ijzeren roedenverdeling onder één betonlatei. In de topgevel aan de voorzijde (oostgevel) vier negenruits vensters en dubbele houten paneeldeuren met tweeruits venster en drieruits bovenlicht, alle onder één betonlatei. In de top vijf liggende zesruits vensters en twee staande vijfruits vensters. In de zuidgevel aan de linkerzijde een twee verdiepingen hoge toren voor wateropslag onder zadeldak waarin een liggend tweeruits venster. Rechts van de toren negen staande zesruits vensters waaronder een dichtgemetselde deur. In het centrale geveldeel, dat boven de gootlijst is doorgetrokken en twee verdiepingen telt, een houten deur met zesruits bovenlicht en zesruits zijlicht onder één betonlatei; gemetselde stoep van twee treden. In de top een niet-origineel venster. Aan de rechterzijde van de zuidgevel twee staande twaalfruits vensters. De achtergevel (westzijde) heeft op de begane grond een nieuwe indeling gekregen. In de top twee staande vijfruits venster. De toren voor wateropslag bevindt zich aan de rechterzijde. Tegen de noordgevel is een nieuw volume aangebouwd (niet beschermd). Waardering Ketelhuis van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde: - als voorbeeld van een ketelhuis uit 1938 in de provincie Groningen - vanwege de functionele vormgeving en detaillering - vanwege de redelijke mate van gaafheid van het exterieur - vanwege de functionele en ruimtelijk-visuele relatie met de zuivelfabriek. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 516294
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Zuivelfabriek 5 Zuivelfabriek, ketelhuis in Grijpskerk

Zuivelfabriek 1 Zuivelfabriek

Kievitsweg 26
Grijpskerk (Gemeente Zuidhorn)
Omschrijving ZUIVELFABRIEK (gebouwd in 1888-89 in Eclectische stijl en in de loop der tijd uitgebreid) bestaande uit een twee verdiepingen ..

Zuivelfabriek 2 Zuivelfabriek, directeurswoning

Kievitsweg 22
Grijpskerk (Gemeente Zuidhorn)
Omschrijving De één verdieping hoge, deels onderkelderde DIRECTEURSWONING (1909, Overgangsarchitectuur) op nagenoeg rechthoekige plattegr..

Zuivelfabriek 3 Zuivelfabriek, drie fabrieksgebouwen

Kievitsweg 30
Grijpskerk (Gemeente Zuidhorn)
Omschrijving Blok van drie FABRIEKSGEBOUWEN bestaande uit een KAASPAKHUIS (1927, in 1937 extra verdieping op gezet), een POEDERFABRIEK (193..

Zuivelfabriek 4 Zuivelfabriek, fabrieksgebouw karnemelk en pap

Kievitsweg 38
Grijpskerk (Gemeente Zuidhorn)
Omschrijving Het FABRIEKSGEBOUW (karnemelk en pap, 1930, functionele baksteen-architectuur) op rechthoekige plattegrond is opgetrokken in r..

Zuivelfabriek 7 Zuivelfabriek, kantine

Kievitsweg 36
Grijpskerk (Gemeente Zuidhorn)
Omschrijving De KANTINE (schaftlokaal 1950, stijl verwant aan Functionalisme) op rechthoekige plattegrond is opgetrokken in een gewapend be..

Kaart & Routeplanner

Route naar Zuivelfabriek 5 Zuivelfabriek, ketelhuis in Grijpskerk

Foto's (2)