Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Zuivelfabriek 4 Zuivelfabriek, fabrieksgebouw karnemelk en pap in Grijpskerk

Nijverheid Industrie

Kievitsweg 38
9843HA Grijpskerk (gemeente Zuidhorn)
Groningen

Bouwjaar: 1930


Beschrijving van Zuivelfabriek 4 Zuivelfabriek, fabrieksgebouw karnemelk en pap

Omschrijving Het FABRIEKSGEBOUW (karnemelk en pap, 1930, functionele baksteen-architectuur) op rechthoekige plattegrond is opgetrokken in rode baksteen op een trasraam van bruine baksteen en wordt gedekt door een zadeldak waarop zwarte Friese golfpannen; houten goot; strakke houten windveren; op het dak een beschoten houten ontluchtingskap onder zadeldak. Zowel de voor- als achtergevel worden door gemetselde muurdammen in vijf gevelvelden verdeeld. De gevels worden geleed door liggende tweedelige vensters (oorspronkelijk roedenverdeling) onder één rollaag van donkere baksteen. Centraal in de voorgevel (oostzijde) twee tweedelige vensters met aan weerszijden twee houten deuren met ijzeren gehengen onder één rollaag van donkere baksteen en twee tweedelige vensters. Voor de gevel een laadvloer. In zowel de zuid- als noordgevel in een uitgespaard gevelveld twee dichtgemetselde vensters. Tegen de achtergevel (westzijde) een niet-originele houten aanbouw (niet beschermd). Waardering Fabrieksgebouw voor karnemelk en pap van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde: - als voorbeeld van een karnemelkgebouwtje uit 1930 in de provincie Groningen - vanwege de functionele vormgeving en detaillering - vanwege de redelijk hoge mate van gaafheid van het exterieur - vanwege de functionele en ruimtelijk-visuele relatie met de zuivelfabriek. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 516293
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Zuivelfabriek 4 Zuivelfabriek, fabrieksgebouw karnemelk en pap in Grijpskerk

Zuivelfabriek 7 Zuivelfabriek, kantine

Kievitsweg 36
Grijpskerk (Gemeente Zuidhorn)
Omschrijving De KANTINE (schaftlokaal 1950, stijl verwant aan Functionalisme) op rechthoekige plattegrond is opgetrokken in een gewapend be..

Zuivelfabriek 3 Zuivelfabriek, drie fabrieksgebouwen

Kievitsweg 30
Grijpskerk (Gemeente Zuidhorn)
Omschrijving Blok van drie FABRIEKSGEBOUWEN bestaande uit een KAASPAKHUIS (1927, in 1937 extra verdieping op gezet), een POEDERFABRIEK (193..

Zuivelfabriek 6 Zuivelfabriek, garage

Kievitsweg 42
Grijpskerk (Gemeente Zuidhorn)
Omschrijving De GARAGE (1941, functionele baksteen-architectuur) op rechthoekige plattegrond is opgetrokken in rode baksteen op een trasraa..

Zuivelfabriek 1 Zuivelfabriek

Kievitsweg 26
Grijpskerk (Gemeente Zuidhorn)
Omschrijving ZUIVELFABRIEK (gebouwd in 1888-89 in Eclectische stijl en in de loop der tijd uitgebreid) bestaande uit een twee verdiepingen ..

Zuivelfabriek 5 Zuivelfabriek, ketelhuis

Kievitsweg 26
Grijpskerk (Gemeente Zuidhorn)
Omschrijving Het deels één deels twee verdiepingen tellende KETELHUIS (1938, verbouw 1950, functionele baksteen-architectuur) op rechthoe..

Kaart & Routeplanner