Zuivelfabriek 4 Zuivelfabriek, fabrieksgebouw karnemelk en pap in Grijpskerk

Nijverheid Industrie

Kievitsweg 38
9843HA Grijpskerk (gemeente Zuidhorn)

Beschrijving van Zuivelfabriek 4 Zuivelfabriek, fabrieksgebouw karnemelk en pap

Omschrijving Het FABRIEKSGEBOUW (karnemelk en pap, 1930, functionele baksteen-architectuur) op rechthoekige plattegrond is opgetrokken in rode baksteen op een trasraam van bruine baksteen en wordt gedekt door een zadeldak waarop zwarte Friese golfpannen; houten goot; strakke houten windveren; op het dak een beschoten houten ontluchtingskap onder zadeldak. Zowel de voor- als achtergevel worden door gemetselde muurdammen in vijf gevelvelden verdeeld. De gevels worden geleed door liggende tweedelige vensters (oorspronkelijk roedenverdeling) onder één rollaag van donkere baksteen. Centraal in de voorgevel (oostzijde) twee tweedelige vensters met aan weerszijden twee houten deuren met ijzeren gehengen onder één rollaag van donkere baksteen en twee tweedelige vensters. Voor de gevel een laadvloer. In zowel de zuid- als noordgevel in een uitgespaard gevelveld twee dichtgemetselde vensters. Tegen de achtergevel (westzijde) een niet-originele houten aanbouw (niet beschermd). Waardering Fabrieksgebouw voor karnemelk en pap van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde: - als voorbeeld van een karnemelkgebouwtje uit 1930 in de provincie Groningen - vanwege de functionele vormgeving en detaillering - vanwege de redelijk hoge mate van gaafheid van het exterieur - vanwege de functionele en ruimtelijk-visuele relatie met de zuivelfabriek. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)