Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Badhuis in Lichtenvoorde

Gebouw

Rentenierstraat 37
7131DK Lichtenvoorde (gemeente Oost Gelre)
Gelderland

Bouwjaar: 1906-1907


Beschrijving van Badhuis

Omschrijving Het voormalige, schuin achter het woonhuis gelegen BADHUIS, is gebouwd op een rechthoekige plattegrond en heeft één bouwlaag onder een met betonpannen belegd zadeldak met de nok evenwijdig aan de weg. Het gebouw is opgetrokken in baksteen, gemetseld in kruisverband, en bezit een omlopende gepleisterde plint. In de naar de weg gekeerde gevel bevinden zich een opgeklampte deur en een venster. De aansluitende rechter kopgevel bezit een opvallend meerruits van traceerwerk voorzien gietijzeren rondboogvenster waarboven een door een segmentboogje afgesloten dubbel houten luik. Beiden worden afgesloten door blinde segmentboogjes. In het interieur van het badhuis zouden volgens de eigenaar nog elementen uit de bouwtijd bewaard zijn gebleven zoals betegelde wanden. Waardering BADHUIS uit 1906-1907. Architectuurhistorische waarden: - Het badhuis vormt een bijzonder en zeldzaam voorbeeld van een vrijstaand, bij een woonhuis behorend, badgebouw uitgevoerd in een sobere voor de bouwtijd kenmerkende trant die merkwaardig genoeg eerder verwijst naar een schuurtje dan naar een badgebouw. Stedebouwkundige waarden: - Het badhuis heeft een ensemblewaarde als onderdeel van het villacomplex. Cultuurhistorische waarden: - Het badhuis is typologisch van belang als zeldzaam voorbeeld van een vroeg twintigste eeuws particulier badhuis. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 516283
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Badhuis in Lichtenvoorde

Villa

Rentenierstraat 37
Lichtenvoorde (Gemeente Oost Gelre)
Omschrijving De VILLA is gebouwd op een samengestelde plattegrond en heeft één bouwlaag, onder een samengesteld overstekend dak, belegd m..

Tuinhek

Rentenierstraat 37
Lichtenvoorde (Gemeente Oost Gelre)
Omschrijving Het TUINHEK is samengesteld uit een drempel van rode profielsteen waarop een eenvoudig smeedijzeren hekwerk geplaatst is, onde..

't Hof, oud richtershuis

't Hof 4
Lichtenvoorde (Gemeente Oost Gelre)
"'t Hof", oud richtershuis uit 1675, blijkens jaartalankers in de huidige gedaante uit 1702, ten noorden van de kerk in landelijke omgeving...

Johanneskerk, Nederlands Hervormde Kerk

Rentenierstraat 9
Lichtenvoorde (Gemeente Oost Gelre)
Ned. Herv. Kerk. In 1648 met gebruikmaking van een bestaande laat-gotische koorsluiting opgetrokken zaalkerk, en zware, hooggespitste toren...

Hulshofs Verenigde Fabrieken

Aaltenseweg 4
Lichtenvoorde (Gemeente Oost Gelre)
Inleiding HOOFDGEBOUW van de LEERFABRIEK "Hulshof's Verenigde Fabrieken" gebouwd in 1920 naar een uit oktober 1919 daterend ontwerp van de ..

Kaart & Routeplanner