Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Varkenschuur in Lichtenvoorde

Boerderij

G J Doorninkweg 1
7131NX Lichtenvoorde (gemeente Oost Gelre)
Gelderland

Bouwjaar: 1926


Beschrijving van Varkenschuur

Omschrijving De VARKENSSCHUUR is gebouwd op een rechthoekige plattegrond en heeft één bouwlaag onder een zadeldak met de nok evenwijdig aan die van de boerderij. Het dak is belegd met rode Oud-Hollandse pannen. De gevels zijn opgetrokken in baksteen, gemetseld in kruisverband. De voor- en achtergevel worden afgesloten door windveren. De zijgevels worden afgesloten door bakgoten op klossen. Het gebouw heeft een omlopende gepleisterde grijs geschilderde plint. De symmetrisch ingedeelde VOORGEVEL is drie traveeën breed. In het midden bevindt zich een opgeklampte deur met een 6-ruits bovenlicht. Aan weerszijden bevindt zich een venster dat voorzien is van een T-schuifraam met een 8-ruits bovenlicht. De verdieping bezit twee kleinere vensters met T-schuiframen en 6-ruits bovenlichten. Alle muuropeningen worden afgesloten door blinde segmentboogjes met gepleisterde boogvelden. In de geveltop bevindt zich een sierspant met makelaar. De LINKER ZIJGEVEL heeft vier door segmentboogjes afgesloten staldeuren en drie eveneens door segmentboogjes afgesloten 6-ruits ijzeren stalramen. De ACHTERGEVEL heeft in het midden een door een segmentboogje afgesloten staldeur. Aan weerszijden bevindt zich een rondboogvenster met een 7-ruits ijzeren stalraam. De geveltop heeft een door een segmentboogje afgesloten hooiluik. De RECHTER ZIJGEVEL bezit vijf staldeuren en vier ijzeren 6-ruits stalramen. Alle muuropeningen worden afgesloten door blinde segmentboogjes. Waardering VARKENSSCHUUR naar een ontwerp uit 1926 van B. EBBERS. Architectuurhistorische waarden - De schuur is van belang als vrij gaaf bewaard voorbeeld van een varkensschuur uit het interbellum die opvalt door bijzondere esthetische kwaliteiten in het exterieur zoals gave verhoudingen en een goede en bijzondere detaillering en materiaalgebruik. Opvallend is de afstemming van de voorgevel van de varkensschuur op de voorgevel van de boerderij. Stedenbouwkundige waarden - De schuur is van belang als onderdeel van het boerderijcomplex PILLEN dat een beeldbepalend onderdeel vormt van het historisch gegroeide landschappelijk gebied ten zuiden van de dorpskern van Lichtenvoorde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 516275
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Varkenschuur in Lichtenvoorde

Pillen: Boerderij, hallehuistype, gebouwd op een rechthoekige plattegrond en heeft één bouwlaag onder een zadeldak, met de nok evenwijdig aan de ..

G J Doorninkweg 1
Lichtenvoorde (Gemeente Oost Gelre)
Omschrijving De tot het hallehuistype behorende BOERDERIJ is gebouwd op een rechthoekige plattegrond en heeft één bouwlaag onder een zade..

Wagenschuur

G J Doorninkweg 1
Lichtenvoorde (Gemeente Oost Gelre)
Omschrijving Op het achtererf van de boerderij bevindt zich een WAGENSCHUUR die opgetrokken is op een rechthoekige plattegrond en één bou..

Boerderij met bedrijfsgedeelte en aangebouwde bijschuur van één bouwlaag opgetrokken op een nagenoeg rechthoekig grondplan onder een zadeldak

Nijhofsweg 6a
Aalten
Omschrijving BOERDERIJ met bedrijfsgedeelte en aangebouwde bijschuur van één bouwlaag opgetrokken op een nagenoeg rechthoekig grond..

Varkensschuur

Nijhofsweg 6a
Aalten
Varkensschuur De vrijstaande schuur van één bouwlaag aan de linkerzijde van de boerderij is opgetrokken op een rechthoekig grondplan onde..

Hulshofs Verenigde Fabrieken

Aaltenseweg 4
Lichtenvoorde (Gemeente Oost Gelre)
Inleiding HOOFDGEBOUW van de LEERFABRIEK "Hulshof's Verenigde Fabrieken" gebouwd in 1920 naar een uit oktober 1919 daterend ontwerp van de ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Varkenschuur in Lichtenvoorde