Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Boerderij van het Westerwoldse type in ambachtelijk-traditionele stijl in Onstwedde

Boerderij

Veenhuizen 19
9591TG Onstwedde (gemeente Stadskanaal)
Groningen

Bouwjaar: 1878 1938 (uitbr. schuur) 1973 (varkensschuur)


Beschrijving van Boerderij van het Westerwoldse type in ambachtelijk-traditionele stijl

Inleiding BOERDERIJ van het Westerwoldse type opgetrokken in een Ambachtelijk-traditionele bouwtrant, volgens een gevelsteen gebouwd in 1878. In 1938 liet de toenmalige eigenaar de schuur verlengen met drie vakken. Sindsdien hebben er nog enkele wijzigingen aan het pand plaatsgevonden, waaronder de bouw van een douche met wc in de schuur. Aan de overzijde van de boerderij ligt een varkensschuur, die na inwaaiing in 1973 weer herbouwd is, en derhalve buiten de bescherming valt. De boerderij, die met de nokrichting evenwijdig aan de straat is geplaatst, is zeer markant gelegen in de bocht van de weg van Stadskanaal naar Onstwedde. Een boomsingel van berken vormt aan de achterzijde de begrenzing van het boerderijterrein. Omschrijving Westerwoldse BOERDERIJ met aan weerszijden een krimp, waarvan het voorhuis is opgetrokken in een bruine baksteen en de schuur in een roodbruine baksteen. Het voorhuis met asymmetrische topgevel met topschoorsteen, is gedekt met een nieuwe pan en de schuur met wolfeind deels met een rode Hollandse pan, deels met een nieuwe pan. Het VOORHUIS heeft aan de oostzijde vier zesruits vensters en vier tweeruits zaadvensters en aan de zuidzijde (topgevel) drie zesruits vensters, waarvan twee kortere die de opkamer markeren, en een tweeruits zaadvenster. Al deze vensters hebben ronde schouders met een rollaag en houten onderdorpels. De westgevel heeft twee originele keldervensters met diefijzer en verder drie vensters, een deur en in het dakvlak een dakkapel (alle niet origineel). Het SCHUURgedeelte heeft in de krimp in de oostgevel een vernieuwde deur met een bovenlicht met ronde schouders en rollaag, licht getoogde dubbele houten deeldeuren, en een getoogd ijzeren zesruits venster. Rechts van de deur het bouwjaar en de initialen van de opdrachtgevers (18 B.I.W. en I.H.H. 78). Verder in de oostgevel vijf ijzeren schuurvensters met roedenverdeling. In de achtergevel (1938?) hoge dubbele getoogde deeldeuren met latei, twee ijzeren getoogde zesruits schuurvensters, twee schuurdeuren, dubbele staldeuren en drie ijzeren getoogde zesruits zaadvensters. In de westgevel zeven getoogde ijzeren zesruits schuurvensters, een opgeklampte deur en in de krimp een ijzeren zesruits schuurvenster. Het INTERIEUR valt wegens te veel wijzigingen buiten de bescherming. Waardering Westerwoldse boerderij van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde - als jonger voorbeeld van een streekeigen type boerderij - vanwege de sobere, maar verzorgde traditionele vormgeving - vanwege de opvallende, asymmetrische indeling van de topgevel - vanwege de zeer markante ligging in de bocht van de weg tussen Stadskanaal en Onstwedde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 516272
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Boerderij van het Westerwoldse type in ambachtelijk-traditionele stijl in Onstwedde

Grote boerderij van het Westerwoldse type met ingang in de zijgevel tegen de schuurgevel

Veenhuizen 12
Onstwedde (Gemeente Stadskanaal)
Grote BOERDERIJ van het Westerwoldse type. Ingang in de zijgevel tegen de schuurgevel. Boven de zesruitsvensters lage zaadzoldervensters. Aa..

Grote boerderij van het Oldambster type met zaadzoldervensters

Ter Maars 4
Onstwedde (Gemeente Stadskanaal)
Grote BOERDERIJ van het Oldambtster type. Omlijste ingang in het midden; ter weerszijden daarvan tweemaal twee zesruitsvensters; ook in de z..

Hervormde kerk en toren (Nicolaaskerk)

Kerklaan 7
Onstwedde (Gemeente Stadskanaal)
HERV. KERK EN TOREN. Vier travee├źn lange en vijfzijdig gesloten gotisch kerkgebouw door netgewelven overkluisd, bij een minstens een eeuw o..

Raadhuis Voorm. raadhuis

Havenstraat 4
Onstwedde (Gemeente Stadskanaal)
Voormalig raadhuis, vijf venstertraveeen en omlijste ingang onder dwars zadeldak tussen topgevels. Muren in rode steen met toepassing van ge..

Oldambster boerderij in traditionalistische stijl

Dorpsstraat 13
Onstwedde (Gemeente Stadskanaal)
Inleiding OLDAMBTSTER BOERDERIJ uit 1930, die een boerderij uit 1872 verving toen deze na brand geheel was verwoest. De nieuwe boerderij we..

Kaart & Routeplanner

Route naar Boerderij van het Westerwoldse type in ambachtelijk-traditionele stijl in Onstwedde

Foto's (1)