Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Winkelwoning in ambachtelijk-traditionele stijl met eclectische elementen in Musselkanaal

Woonhuis

Schoolstraat 107
9581GE Musselkanaal (gemeente Stadskanaal)
Groningen

Bouwjaar: ca. 1890 1978 (verb.) 1890 ca. 1890 1978 (verb.)


Beschrijving van Winkelwoning in ambachtelijk-traditionele stijl met eclectische elementen

Inleiding WINKELWONING gebouwd omstreeks 1890 in een Ambachtelijk-traditionele bouwtrant waarin Eclectische elementen zijn te herkennen. Het winkelgedeelte is gebouwd als manifecturenwinkel. Tegenwoordig doet het pand dienst als woonhuis. In 1978 werd de aanbouw aan de achterzijde (waarin een toilet) afgebroken en werden in de schuur een toilet en douche ingebouwd. Het pand is gelegen aan het Musselkanaal op een smal rechthoekig perceel. Omschrijving De één verdieping hoge, deels onderkelderde WINKELWONING op nagenoeg rechthoekige plattegrond is opgetrokken in bruin/rode baksteen op een gepleisterd trasraam; het winkelgedeelte heeft een trasraam van klinkersteen; muurankers. Het pand wordt gedekt door een schilddak met wolfeind waarop zwarte platte Friese pannen; houten gootlijst; niet-originele schoorsteen; niet-originele goten. De gevels worden geleed door getoogde H- en T-vensters. Het winkelgedeelte bevindt zich rechts in de voorgevel (zuidwestzijde); decoratieve houten omlijsting. Centraal in dit geveldeel de entree in portiek, die bestaat uit een houten paneeldeur waarin glas met bovenlicht; aan weerszijden in de zijgevels van de portiek een smal staand venster; aan weerszijden een H-venster. In het linkergeveldeel twee H-vensters onder segmentboog met diamantkop als sluit- en aanzetsteen en boogtrommel waarin gekleurde tegels. Centraal is de gevel doorgetrokken boven de gootlijst en wordt bekroond met een halfrond gemetseld fronton; twee houten paneeldeuren waarin glas met aan weerszijden een zaadvenster onder segmentboog met diamantkop als sluit- en aanzetsteen en boogtrommel waarin gekleurde tegels. In de noordwestgevel een tweedelig getoogd venster, twee T-vensters en een keldervenster met diefijzer, alle onder rollaag. Rechts in de gevel een H-venster omlijst met gemetselde pilasters, onder een segmentboog met diamantkop als sluitsteen en boogtrommel waarin gekleurde tegels. De achtergevel is vanaf de openbare weg niet te zien. In de zuidoostgevel een H-venster omlijst met gemetselde pilasters. Aan de voorzijde van de krimp een smal H-venster onder rollaag; aan de zijkant drie T-vensters onder rollaag. Waardering Winkelwoning van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde: - als voorbeeld van een winkelwoning uit het vierde kwart van de negentiende eeuw in de provincie Groningen - vanwege de eenvoudige, traditionele vormgeving en opvallende detaillering - vanwege de vrij hoge mate van gaafheid van het exterieur - vanwege de opvallende ligging aan het water. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 516267
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Winkelwoning in ambachtelijk-traditionele stijl met eclectische elementen in Musselkanaal

Vierde Verlaat (Sapsverlaat)

Schoolstraat 104a
Musselkanaal (Gemeente Stadskanaal)
Inleiding Het Vierde Verlaat, Eerste Musselverlaat of Sapsverlaat werd aangelegd in 1841 in opdracht van de stad Groningen (stadsbezitting)..

Huize Ter Marse

Ceresstraat 2
Stadskanaal
Omschrijving VILLA bestaande uit een VOORHUIS (uiterlijk 1910) waarin Um-1800 elementen zijn te herkennen en ACHTERHUIS (1884). Het één ..

Huize Ter Marse, dienstwoning

Ceresstraat 2
Stadskanaal
Omschrijving De één verdieping hoge DIENSTWONING uit omstreeks 1935 in een Interbellum-architectuur met aangebouwd KOETSHUIS en SCHUUR op..

Watertoren

Ceresstraat 1
Stadskanaal
Inleiding WATERTOREN gebouwd in 1935/36 in opdracht van de N.V. Waterleidingmaatschappij voor de provincie Groningen (WAPROG). Als esthetis..

Slachthuis met schuur

Oosterstraat 73
Stadskanaal
Inleiding SLACHTHUIS met aangebouwde SCHUUR, ontworpen in 1925, waarschijnlijk door de toenmalige gemeentearchitect O. Linzel. Het oorspron..

Kaart & Routeplanner

Route naar Winkelwoning in ambachtelijk-traditionele stijl met eclectische elementen in Musselkanaal

Foto's (1)