Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Slachthuis met schuur in Stadskanaal

Nijverheid Industrie

Oosterstraat 73
9502EG Stadskanaal
Groningen

Bouwjaar: 1925 ca. 1984 (verb.)
Architect: O. Linzel Linzel 1925 O. Linzel


Beschrijving van Slachthuis met schuur

Inleiding SLACHTHUIS met aangebouwde SCHUUR, ontworpen in 1925, waarschijnlijk door de toenmalige gemeentearchitect O. Linzel. Het oorspronkelijk als openbaar slachthuis gebouwde pand is vormgegeven in een kubistisch expressionistische bouwtrant. Sinds ongeveer 1984 is het pand in gebruik als particulier slachthuis en is de plattegrond iets gewijzigd en hebben er enkele wijzigingen in de gevels plaatsgevonden. Het schuurgedeelte is later verlengd met een garage. Als geheel hebben deze ingrepen het aanzicht niet op storende wijze aangetast. Bij het slachthuis is later een vrijstaande schuur gebouwd die buiten de bescherming valt. Het slachthuis is nog een van de weinig overgebleven voorbeelden in de provincie, die nog in gebruik zijn. Het pand is iets teruggerooid gelegen op de hoek van de Oosterweg en de weg naar de voormalige gasfabriek. Bij het pand staan drie groene beuken. Omschrijving SLACHTHUIS met schuur opgetrokken in decoratief gemetselde bruine baksteen op een trasraam van rood-bruine, verticaal gemetselde klinkers. Het pand bestaat uit een aantal bouwvolumes van verschillende hoogte onder plat dak, met een hoekschoorsteen aan de voorzijde. De gevels worden geleed door dubbele en enkele vensters met horizontale roedenverdeling, die aan de bovenzijde worden afgesloten door een over alle gevels doorlopende, verticaal gemetselde gevelband van rood-bruine baksteen. De verspringende voorgevel (zuidwest) heeft twee dubbele vensters met roedenverdeling, en twee later dichtgemetselde deuropeningen. In het erachter, erboven uitstekende deel van de hogere volumes een viertal smalle, liggende vensters. De noorwestgevel heeft een dubbel venster met roedenverdeling en twee, later deels dichtgezette, dubbele vensters met tweeruits bovenlichten (oorspronkelijk drie vensters). In de zuidoostgevel bevinden zich in het midden hoge dubbele houten deuren met twee deurlichten onder een grindbetonnen luifel steunend op twee halfrond gemetselde muurpijlers met verticale decoratieve band van grindbeton. Aan weerszijden van deze entree een staand drieruits venster. In de iets terugliggende zuidoostgevel een vernieuwde deur onder een gepleisterde betonlatei met aan de rechterzijde een halfrond gemetselde muurpijler met betondecoratie, en erboven een smal liggend venster. De achtergevel (noordoost) heeft een dubbel venster met roedenverdeling, en klein venster (niet origineel) en een deur (oorspronkelijk een dubbel venster). Het hogere bouwvolume heeft aan de achterzijde bovenin een driedelig venster met horizontale roeden. Aan de achterzijde van dit volume is de SCHUUR gebouwd onder een plat dak. De zuidoostgevel van de schuur heeft een dubbel venster, twee deuren en een klein smal venster, en garagedeuren (niet oorspronkelijk). De noordwestgevel van de schuur was niet zichtbaar. Het INTERIEUR valt wegens wijzigingen van de plattegrond buiten de bescherming van rijkswege. Waardering Slachthuis met aangebouwde schuur van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde - als voorbeeld van een klein slachthuis uit 1925 - vanwege de opvallende, kubistische vormgeving - vanwege het expressieve materiaalgebruik - vanwege de typologische zeldzaamheid in de provincie Groningen - vanwege de onopvallende, teruggerooide ligging aan het Stadskanaal. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 516264
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Het vermoedelijk door gemeentearchitect Linzel ontworpen slachthuis aan de Oosterstraat te Stadskanaal

Het slachthuis in Stadskanaal is een monumentaal pand aan de Oosterstraat in de Nederlandse plaats Stadskanaal.

Het slachthuis werd als gemeentelijk noodslachthuis in 1925 ontworpen waarschijnlijk door de toenmalige gemeentearchitect van de vroegere gemeente Onstwedde[1] Otto Linzel. Het gebouw is vormgegeven in een kubistisch expressionistische stijl die doet denken aan de Amsterdamse School[2]. Het kubistisch karakter van het gebouw blijkt bijvoorbeeld uit de kubusachtige bouwvolumes van verschillende hoogten, die tezamen het slachthuis vormen. Het gebouw is erkend als rijksmonument onder meer vanwege de kubistische vormgeving en vanwege de zeldzaamheid van dit type gebouw in de provincie Groningen.

Aanvankelijk deed het gebouw dienst als gemeentelijk slachthuis. In 1984 kwam het in particuliere handen. In 2008 verhuisde de slachter naar elders en kwam het gebouw leeg te staan[3]. Het gebouw is gekocht door de gemeente Stadskanaal.


Monumenten in de buurt van Slachthuis met schuur in Stadskanaal

Watertoren

Ceresstraat 1
Stadskanaal
Inleiding WATERTOREN gebouwd in 1935/36 in opdracht van de N.V. Waterleidingmaatschappij voor de provincie Groningen (WAPROG). Als esthetis..

Huize Ter Marse

Ceresstraat 2
Stadskanaal
Omschrijving VILLA bestaande uit een VOORHUIS (uiterlijk 1910) waarin Um-1800 elementen zijn te herkennen en ACHTERHUIS (1884). Het één ..

Huize Ter Marse, dienstwoning

Ceresstraat 2
Stadskanaal
Omschrijving De één verdieping hoge DIENSTWONING uit omstreeks 1935 in een Interbellum-architectuur met aangebouwd KOETSHUIS en SCHUUR op..

Tweede Hervormde kerk, orgel

Oosterkade 5
Stadskanaal
Hervormde kerk, vanwege het orgel met hoofdwerk, bovenwerken aangehangen pedaal, in 1876 gemaakt door P. van Oeckelen uit Harenermolen. In 1..

Dubbele arbeiderswoning

Oranjestraat 33
Stadskanaal
Omschrijving DUBBELE ARBEIDERSWONING opgetrokken in een rode baksteen op een trasraam van rood gesinterde klinkers, afgezet met een rollaag..

Kaart & Routeplanner

Route naar Slachthuis met schuur in Stadskanaal

Foto's (1)