Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vijfde Verlaat, sluiswachterswoning in Musselkanaal

Weg En Waterwerk

Sluisstraat 149
9581JH Musselkanaal (gemeente Stadskanaal)
Groningen

Bouwjaar: ca. 1864 1952 (verb.) 1960 (verb.) 1864 ca. 1864 1952 (verb.) 1960 (verb.)


Beschrijving van Vijfde Verlaat, sluiswachterswoning

Omschrijving De één verdieping hoge, deels onderkelderde SLUISWACHTERSWONING op nagenoeg rechthoekige plattegrond is opgetrokken in bruine baksteen (achtergevel later gepleisterd) en wordt gedekt door een wolfdak waarop niet-originele pannen; houten goot op ijzeren klossen; houten kroonlijst aan de voorzijde; strakke houten windveren; twee gemetselde schoorstenen op de nok, één met kap; niet-originele dakkapel (1960) aan de zuidoostzijde. De gevels worden geleed door H-vensters met tweeruits bovenlicht en zesruits vensters, alle onder strek. In de voorgevel (zuidwestzijde) twee getoogde H-vensters, waartussen een getoogde nis waarin een houten tarievenbord met glas, waarboven twee getoogde tweeruits zaadvensters onder strek; aan de rechterzijde een getoogd H-venster. De entree bevindt zich aan de rechterzijde van de voorgevel in een inpandig portiek; getoogde ijzeren latei (twee hoekprofielen) onder strek, die aan de rechterzijde wordt gedragen door een gietijzeren kolom met cannelures op een gemetseld basement, niet-origineel hekwerk aan de rechterzijde. De entree bestaat uit een niet-originele deur met getoogd tweeruits bovenlicht. Rechts van de entree een getoogd zesruits venster. In de noordwestgevel links een niet-origineel venster (oorspronkelijk vierruits), vier zesruits vensters (oorspronkelijk drie) en een getoogd H-venster. In de achtergevel (noordoostzijde) een houten deur met tweeruits bovenlicht, een staand venster en twee getoogde drieruits zaadvensters waartussen een klein T-venster. Aan de rechterzijde de niet-originele platte aanbouw (niet beschermd). In de zuidoostgevel een houten deur waarin glas met tweeruits bovenlicht waarvoor een roodbakstenen stoep; aan de linkerzijde een getoogd zesruits venster en een klein staand venster onder rollaag; aan de rechterzijde een keldervenster onder rollaag en twee zesruits vensters. In het INTERIEUR is ondermeer van belang: het houten loket in de hal. Waardering Sluiswachterswoning van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde: - als voorbeeld van een sluiswachterswoning uit het derde kwart van de negentiende eeuw in de provincie Groningen - vanwege de traditionele vormgeving en detaillering - vanwege de redelijke mate van gaafheid - vanwege de ruimtelijk-visuele relatie met de dubbele schutsluis - vanwege de herinnering aan de veenafgravingen en bloeiende scheepvaart. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 516252
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Vijfde Verlaat, sluiswachterswoning in Musselkanaal

Vijfde Verlaat (Stenen Verlaat)

Sluisstraat 149
Musselkanaal (Gemeente Stadskanaal)
Inleiding Complex bestaande uit een SCHUTSLUIS, een OPHAALBRUG en een SLUISWACHTERSWONING. Het Vijfde Verlaat, Tweede Musselverlaat of Sten..

Zaalkerk Voorm. zaalkerk van de Nederlandse Protestanten Bond

Kerkstraat 9
Musselkanaal (Gemeente Stadskanaal)
Inleiding ZAALKERK, gebouwd voor de Nederlandse Protestanten Bond in 1926 door aannemer J. Bolt in een regionale variant van de Amsterdamse..

Lagere school met erfafscheiding

Marktstraat 43
Musselkanaal (Gemeente Stadskanaal)
Inleiding SCHOOLGEBOUW opgetrokken in een stijl waarin regionale Amsterdamse School-elementen in zijn te herkennen. De oorspronkelijk uit h..

Krimpenboerderij met Jugendstil-elementen

Zuiderdiep 385
2e Exloërmond (Gemeente Borger Odoorn)
Inleiding Boerderij van het krimpentype gebouwd in 1912, naar ontwerp van J.H. Prummel. In de vormgeving vertoont de boerderij trekken van ..

Sint-Jozefkerk

Kerklaan 23
Zandberg (Gemeente Borger Odoorn)
Inleiding Roomskatholieke kerk gewijd aan de Heilige Jozef gebouwd in 1931. De overvolle gemeente van het Duitse Rüttenbrock begon in het..

Kaart & Routeplanner

Route naar Vijfde Verlaat, sluiswachterswoning in Musselkanaal

Foto's (1)