Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Buinersluis, sluiswachterswoning met schuur in Stadskanaal

Woonhuis

Hoofdstraat 89
9501CP Stadskanaal
Groningen

Bouwjaar: 1908 1953 (uitbr.) 1982 (garage)


Beschrijving van Buinersluis, sluiswachterswoning met schuur

Omschrijving Voormalige SLUISWACHTERSWONING met aangebouwde SCHUUR opgetrokken in een rode baksteen op een uitspringend trasraam van donkere klinkers, afgezet met een geglazuurde rand. De gevels zijn verlevendigd met gevelbanden van oranje steen. Het samengestelde dak met wolfeinden, gedekt met een grijze muldenpan, heeft strakke windveren, drie pirons op de nokeinden en een goot met houten klossen, deels steunend op blokjes van oranje baksteen. De hoofdentree bevindt zich aan de voorzijde (zuidwest) en bestaat uit een paneeldeur met twee deurlichten met aan de Art Nouveau verwant smeedwerk, een bovenlicht met geschilderd glas-in-lood motief onder een gepleisterde latei; voor de deur een gemetselde stoep (drie treden) met bordes met zandgele tegels met decoratief patroon. Links van de entree een T-venster met vierruits bovenlicht en latei. Rechts van de entree een risalerend deel met T-venster met drieruits bovenlicht met latei, en in de topgevel een paar openslaande ramen; aan de noordoostkant van het risalerende deel een H-venster met latei. De zuidoostgevel heeft vier T-vensters met latei, een paneeldeur met twee deurlichten en een bovenlicht met latei, en een koekoek met tweeruits keldervenster en een ijzeren rooster. De noordwestgevel heeft een T-venster met vierruits bovenlicht, dubbele paneeldeuren (1953) met erboven een later dichtgemetseld rond venster met sluitstenen van oranje steen; in de topgevel een paar openslaande ramen met drieruits bovenlicht en latei. De achtergevel heeft twee paar openslaande ramen met drieruits bovenlichten en een latei en in de topgevel een ijzeren roosvenster. Aan de achtergevel een aangebouwde SCHUUR opgetrokken in een roodbruine baksteen onder een zadeldak met een zwarte Friese golfpan, een goot op gemetselde klossen en strakke windveren. In de noordwestgevel twee getoogde ijzeren zesruitsvensters en in de zuidoostgevel een getoogd ijzeren zesruits venster, een ijzeren roosvenster en een schuurdeur met rollaag en gemetselde stoep. In het INTERIEUR zijn onder meer van belang: in het voormalige kantoor de houten lambrizering; in de kamer de houten schouw en vensterbanken. Waardering Sluiswachterswoning van algemeen cultuurhistorisch belang: - als voorbeeld van een sluiswachterswoning uit het begin van de 20ste eeuw - vanwege het verzorgde materiaalgebruik en de detaillering - vanwege de historisch-functionele relatie met het sluiscomplex - vanwege de markante ligging tegenover de sluis, op de hoek met de Amerikalaan. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 516251
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Buinersluis, sluiswachterswoning met schuur in Stadskanaal

Buinersluis (Derde Verlaat)

Hoofdstraat 89
Stadskanaal
Inleiding Complex bestaande uit een sluis met twee kolken, twee DRAAIBRUGGEN en een SLUISWACHTERSWONING. De sluis, het derde of Buinerverla..

Villa met Um-1800-elementen

Hoofdstraat 91
Stadskanaal
Inleiding VILLA gebouwd omstreeks 1905 in opdracht van H. Holtman waarin Um-1800 elementen zijn te herkennen. In 1920 werd door architect W..

Dubbele arbeiderswoning

Oranjestraat 17
Stadskanaal
Omschrijving DUBBELE ARBEIDERSWONING opgetrokken in een rode baksteen op een trasraam van rood gesinterde klinkers, afgezet met een rollaag..

Dubbele arbeiderswoning

Oranjestraat 1
Stadskanaal
Omschrijving DUBBELE ARBEIDERSWONING opgetrokken in een rode baksteen op een trasraam van rood gesinterde klinkers, afgezet met een rollaag..

Hofje 't Hofje, plantsoen

Hofje 2
Stadskanaal
Omschrijving PLANTSOEN binnen de U-vorm van het woonblok. Midden voor het woonblok (aan de noordwestzijde) ligt de vijver in de vorm van ee..

Kaart & Routeplanner

Route naar Buinersluis, sluiswachterswoning met schuur in Stadskanaal

Foto's (1)