Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Olthofsverlaat (Tweede Verlaat) in Stadskanaal

Weg En Waterwerk

H.J. Kniggestraat 121
9501NJ Stadskanaal
Groningen

Bouwjaar: 1828 verm. 1920-1939 (renov.)


Beschrijving van Olthofsverlaat (Tweede Verlaat)

Inleiding Het Tweede of Olthofsverlaat werd aangelegd in 1828 tussen het eerste (1789) en het derde verlaat (1819). Evenals de andere schutsluizen is het tweede verlaat in de loop der jaren nogal eens vernieuwd en heeft derhalve een 20ste-eeuws uiterlijk gekregen. Met name zijn de sluiskom en de draaibrug vernieuwd, waarschijnlijk in de jaren twintig of dertig van de 20ste eeuw. Op de kade van de sluiskom is een nieuw houten materiaalhokje geplaatst, naar voorbeeld van het oorspronkelijke, dat derhalve buiten de bescherming van rijkswege valt. Omschrijving SCHUTSLUIS met draaibrug. De schutkolk heeft vernieuwde wanden van gewapend beton, waarvan de bovenrand is afgezet met een ijzeren rand; op de rand ijzeren bolders. Tussen beide sluishoofden een paar houten sluisdeuren met leuningen van profielstaal, en rinketten met heugelstang en tandwielkast. De ongelijkarmige DRAAIBRUG heeft een houten rijvloer op INP hoofd- en tussenliggers. De brugleuningen bestaan uit leuningen, regels en stijlen van hoek- en T-staal. Aan de Kniggestraatkant een later verkorte draaikom met betonnen vloer en gemetselde wanden. Waardering Schutsluis met draaibrug van algemeen belang vanwege cultuurhistorische waarde - als voorbeeld van een van oorsprong 19de-eeuwse enkele schutsluis - vanwege de vrij zeldzame betonnen kolkwanden - vanwege de historisch-functionele relatie met de andere schutsluizen in het kanaal - vanwege de herinnering aan de veenafgravingen en bloeiende scheepvaart. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 516250
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Olthofsverlaat of Tweede Verlaat
Olthofsverlaat anno 2010
Olthofsverlaat anno 2010
Algemene gegevens
Locatie Stadskanaal
Waterweg(en) Stadskanaal
Architectuur
Type schutsluis
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer

Het Olthofsverlaat (of Tweede Verlaat) is de tweede sluis die in 1828 werd aangelegd in het nieuw aangelegde Stadskanaal in de Nederlandse provincie Groningen.

Het Olthofsverlaat is een schutsluis die in 1828 voor 32.600 gulden[1] werd aangelegd aan de Kniggestraat en -kade in Wildervank, thans Stadskanaal. In de loop van de 19e eeuw werd het kanaal verder in zuidoostelijke richting gegraven. Veel neringdoenden vestigden zich in de buurt van de in het kanaal aangelegde schutsluizen, vanwege de mogelijkheden tot handel met de wachtende turfschippers.

Het verlaat dankt zijn naam Olthofsverlaat aan één van die bewoners, een verlaatmeester van de sluis. Deze verlaatmeester, ene Pieter Olthof (1847-1913), was ook logementhouder, caféhouder en winkelier. Hij kwam uit een familie van blokmakers en trouwde op 7 april 1873 in Wildervank met Charlotta Dorothea Fredrika Wubbes Ockels.

Het Olthofsverlaat is aangemerkt als een rijksmonument. De sluis werd ook wel Meestersverlaat genoemd, eveneens naar één van de sluismeesters Abraham Jans Meester (1829-1907).[2] Het Olthofsverlaat staat op vervoersbewijzen van de Eerste Groninger Tramway-Maatschappij aangeduid als "Sap'sverlaat", de huidige naam voor het Vierde Verlaat. Dat lijkt erop te wijzen dat dat voordat de naam Olthofsverlaat in zwang kwam, het Tweede Verlaat Sapsverlaat werd genoemd.[3]


Monumenten in de buurt van Olthofsverlaat (Tweede Verlaat) in Stadskanaal

Dwarshuisboerderij met woonhuis in eclectische stijl

Handelsstraat 8
Stadskanaal
Inleiding In 1881 in opdracht van T. Oosterwijk gebouwde DWARSHUISBOERDERIJ van het kop-hals-romptype met zijbaander. De in het oude centru..

Rentenierswoning in rationalistische stijl met aangebouwde schuur

Handelsstraat 17
Stadskanaal
Inleiding RENTENIERSWONING met aangebouwde SCHUUR, gelegen aan het Stadskanaal en ontworpen in 1917 door architect H. Salomons uit Stadskan..

Winkelwoning met Art Nouveau-elementen en aangebouwd pakhuis

Handelsstraat 59
Stadskanaal
Inleiding WINKELWONING met aangebouwd PAKHUIS gebouwd omstreeks 1914 als grossierderij met woonhuis waarin Art-Nouveau elementen zijn te he..

Oldambtster boerderij in eclectische stijl

Scheepswerfstraat 38
Stadskanaal
Inleiding OLDAMBTSTER BOERDERIJ gebouwd in 1891 in opdracht van J.G. Slim onder supervisie van architect Bril uit Wildervank in een Eclecti..

Gereformeerde Poststraatkerk

Poststraat 30
Stadskanaal
Inleiding Gereformeerde KERK, in 1909 gebouwd ter vervanging van een te klein geworden zaalkerk van de Afgescheidenen uit 1845. Aannemer/ar..

Kaart & Routeplanner

Route naar Olthofsverlaat (Tweede Verlaat) in Stadskanaal

Foto's (1)