Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Julianapark in Stadskanaal

Tuin Park Landgoed

Hofje 1
9503BP Stadskanaal
Groningen

Bouwjaar: ca. 1935 1935 ca. 1935
Architect: J. Vroom jr. Vroom jr 1935 J. Vroom jr.


Beschrijving van Julianapark

Omschrijving Het door straten omringde PARK, omzoomd door diverse loofbomen, is opgebouwd rondom een centraal gelegen open gebied waar een muziekkoepel staat. Rondom dit open gebied lopen slingerende paden, waartussen perken, bossages (o.a. rhododendrons) en diverse boomsoorten. Aan de zuidoostzijde ligt een vijver die vrij grillige vormen heeft. In de vijver een eiland, waarop berken en bossages. De brug over een aftakking van de vijver is niet-origineel. Aan de zuidwestzijde wordt het park doorsneden door de Julianastraat, een belangrijke as van het uitbreidingsplan. Tevens bevindt zich hier een beeld (roodkapje en de boze wolf); het beeld is wel origineel maar dateert niet uit de tijd van aanleg en valt buiten de bescherming. Aan de noordwestzijde is het park symmetrisch aangelegd, opgebouwd uit twee assen die elkaar loodrecht snijden. Centraal op het snijpunt een ellipsvormige open ruimte, met aan de noordwestzijde een oorlogsmonument, het einde van de lengteas. Het monument bestaat uit een steen van roze graniet op betonnen vierkante basis; aan de voorzijde met behulp van keien op de grond geschreven `Aan hen die vielen, 1940-45'. Een pad voor het monument met gemetselde stoep van vier treden verschaft toegang tot de open ruimte. De segmentvormige breedteas wordt geaccentueerd door een beukenberceau. Parallel aan deze as ligt aan weerszijden nog een pad. De banken in het park zijn niet-origineel. Waardering Park van algemeen belang vanwege cultuurhistorische waarde: - als voorbeeld van een park uit het tweede kwart van de twintigste eeuw in de provincie Groningen in gemengde tuinstijl - vanwege de kwaliteit van het ontwerp - vanwege de nog betrekkelijk hoge mate van gaafheid van de aanleg - vanwege de hoge mate van zeldzaamheid in de provincie Groningen - vanwege de karakteristieke ligging in Parkwijk en de ruimtelijk-visuele daarmee - als onderdeel van het uitbreidingsplan Parkwijk, waar ook de Oranjestraat en het Hofje onder vallen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 516243
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Zicht op de grillig gevormde vijver van het Julianapark in Stadskanaal

Het Julianapark in Stadskanaal is gelegen in de Parkwijk in de Nederlandse plaats Stadskanaal.

Geschiedenis

Het Julianapark in Stadskanaal werd aangelegd in de dertiger jaren van de 20e-eeuw naar een plan van de tuin- en landschapsarchitect J. Vroom jr. Het park ligt in de, voor de Tweede Wereldoorlog door de Stadskanaalster gemeentearchitect J.Meinen ontworpen, Parkwijk, een wijk met zowel sociale woningbouw als middenstandswoningen en herenhuizen. Het park werd aangelegd in het kader van de werkverschaffing[1] in 1935. Het park is ontworpen in de zogenaamde Engelse landschapsstijl met slingerpaden en een grillig gevormde vijver. Aan de noordwestzijde van het park bevindt zich een door Meinen ontworpen oorlogsmonument. Aan de andere zijde van het park, de zuidwestzijde, bevindt zich een sculptuur Roodkapje en de wolf van de beeldhouwer Kees de Kruijff.

Delen van de Parkwijk, zoals de Oranjestraat en 't Hofje, zijn erkend als rijksmonument. Ook het Julianapark in zijn geheel is erkend als een rijksmonument. De muziekkoepel, die zich in het park bevindt, is eveneens als zodanig erkend. De koepel is in 2011 door brand verwoest.


Monumenten in de buurt van Julianapark in Stadskanaal

Hofje 't Hofje

Hofje 2
Stadskanaal
Omschrijving U-vormig blok BEJAARDENWONINGEN opgetrokken in een rode Groninger baksteen op een trasraam van licht gesinterde klinkers. Het ..

Hofje 't Hofje, plantsoen

Hofje 2
Stadskanaal
Omschrijving PLANTSOEN binnen de U-vorm van het woonblok. Midden voor het woonblok (aan de noordwestzijde) ligt de vijver in de vorm van ee..

Dubbele arbeiderswoning

Oranjestraat 17
Stadskanaal
Omschrijving DUBBELE ARBEIDERSWONING opgetrokken in een rode baksteen op een trasraam van rood gesinterde klinkers, afgezet met een rollaag..

Dubbele arbeiderswoning

Oranjestraat 2
Stadskanaal
Omschrijving DUBBELE ARBEIDERSWONING opgetrokken in een rode baksteen op een trasraam van rood gesinterde klinkers, afgezet met een rollaag..

Dubbele arbeiderswoning

Oranjestraat 1
Stadskanaal
Omschrijving DUBBELE ARBEIDERSWONING opgetrokken in een rode baksteen op een trasraam van rood gesinterde klinkers, afgezet met een rollaag..

Kaart & Routeplanner

Route naar Julianapark in Stadskanaal

Foto's (1)