Huize Ter Marse, dienstwoning in Stadskanaal

Ceresstraat 2
9502EA Stadskanaal

Beschrijving van Huize Ter Marse, dienstwoning

Omschrijving De één verdieping hoge DIENSTWONING uit omstreeks 1935 in een Interbellum-architectuur met aangebouwd KOETSHUIS en SCHUUR op nagenoeg rechthoekige plattegrond is opgetrokken in rode baksteen op een trasraam van lichtgesinterde baksteen en wordt gedekt door een samengestelde kap waarop oranje opnieuw verbeterde Hollandse pannen; gemetselde schoorsteen op de nok; mastgoot; twee houten dakkapellen onder plat overkragend dak, één aan de noordzijde met tweedelig venster, één aan de achterzijde met driedelig vierruits venster. De gevels worden geleed door liggende stalen vensters met roedenverdeling. In de risalerende gevel met wolfeind aan de voorzijde (westgevel) een liggend venster met zijlichten met roedenverdeling en in de top een samengesteld tweedelig vierruits venster. Links van de topgevel het koetshuis met twee houten deuren. In de noordgevel van het koetshuis drie vierruits vensters en een opgeklampte houten deur, alle onder rollaag. In de achtergevel (oostzijde) van het koetshuis een getoogd zesruits venster onder rollaag. In de achtergevel van de schuur onder plat dak twee liggende venster. In de risalerende zuidgevel van de woning twee liggende vensters met zijlicht met roedenverdeling waartussen een halfronde houten paneeldeur waarin glas onder twee rollagen waarvoor een stoep; aan de rechter zijkant een H-venster met tweeruits bovenlicht. In de zuidgevel van de schuur een opgeklampte houten deur en twee staande drieruits vensters. In het INTERIEUR zijn onder meer van belang: in de woonkamer de schouw van groen/zwarte tegels, in de keuken de schouw van gele tegels. Waardering Dienstwoning met aangebouwd koetshuis en schuur van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde: - als voorbeeld van een dienstwoning uit het tweede kwart van de twintigste eeuw in de provincie Groningen - vanwege de sobere vormgeving en detaillering - vanwege de zeer hoge mate van gaafheid van zowel exterieur als delen van het interieur - vanwege de functionele en ruimtelijk-visuele relatie met de villa. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)