Huize Ter Marse in Stadskanaal

Ceresstraat 2
9502EA Stadskanaal

Bouwjaar: 1884 (achterhuis) 1910 (voorhuis)

Beschrijving van Huize Ter Marse

Omschrijving VILLA bestaande uit een VOORHUIS (uiterlijk 1910) waarin Um-1800 elementen zijn te herkennen en ACHTERHUIS (1884). Het één verdieping hoge, symmetrische VOORHUIS op nagenoeg rechthoekige plattegrond heeft gepleisterde gevels op een naar voren springend gepleisterd trasraam en wordt gedekt door een samengestelde kap waarop oranje kruispannen; twee gepleisterde schoorstenen op de nokken; overkragende houten goot op decoratieve houten klossen; niet-originele dakkapel op het zuidelijk dakvlak. De gevels worden geleed door getoogde H-vensters met glas-in-lood in de bovenlichten; voorgevel gepleisterde pilasters. In het centrale geveldeel van de voorgevel (westzijde), dat is doorgetrokken boven de gootlijst, dubbele openslaande houten paneeldeuren waarin glas met getoogd bovenlicht waarin glas-in-lood waarvoor een bordes; geelbakstenen vloer met aan weerszijden een twee treden hoge gemetselde stoep; aan de voorzijde een gepleisterd muurtje waarop geschreven `Streekhistorisch Centrum' (niet-origineel). Boven het bordes een gepleisterd balkon dat wordt gedragen door vier vierkante gepleisterde zuilen; gepleisterde borstwering; drie houten paneeldeuren waarin glas. In de top met fronton-achtige beëindiging in ijzeren letters geschreven `Ter Marse'. Aan weerszijden van het bordes twee H-vensters en op de hoeken loodrecht op de gevel een laag gepleisterd muurtje. In de noordgevel van zowel het achterhuis als voorhuis een vijfzijdige serre onder plat dak waarin vier H-vensters; aan de voorzijde een houten paneeldeur waarin glas met bovenlicht; niet-originele stoep. Rechts van de serre een gepleisterde nis en een H-venster. Tegen de achtergevel (oostzijde) is het achterhuis aangebouwd. In de zuidgevel een driedelig venster met bovenlicht. In het INTERIEUR zijn ondermeer van belang: de gemetselde schouw met aan weerszijden houten bankjes en kastjes, de tochthal met tegelvloer en houten tochtdeuren met zij- en bovenlichten met roedenverdeling en glas-in-lood. Het deels onderkelderde ACHTERHUIS op rechthoekige plattegrond is opgetrokken in rode baksteen, achtergevel gepleisterd, op een gepleisterd trasraam en wordt gedekt door een zadeldak met schildeind waarop oranje kruispannen; houten kroonlijst; twee gemetselde schoorstenen met decoratieve kap; twee niet-originele dakkapellen op het zuidelijk dakvlak. In de noordgevel vier gemetselde pilasters, twee zesruits vensters waaronder houten panelen onder rollaag en een driedelig achtruits venster onder rollaag waaronder twee staande tweeruits keldervensters. Aan de achtergevel (oostzijde) bevindt zich aan de linkerzijde een niet-originele platte aanbouw (niet beschermd). Aan de rechterzijde van deze aanbouw een zesruits venster en een niet-originele deur met boven- en zijlichten. In de zuidgevel drie gemetselde pilasters, een samengesteld tweedelig zesruits venster, een samengesteld zesdelig zesruits venster, twee tweedelige vensters waarin gekleurd glas-in-lood en de entree, alle onder rollaag. De entree onder houten luifel, opgehangen aan ijzeren kettingen, bestaat uit een houten deur met boven- en zijlichten waarin gekleurd glas-in-lood; twee treden hoge stoep; niet-originele invalidenopgang; in de gevelsteen aan de linkerzijde `18 H.M.' en aan de rechterzijde `J.A.M. 84'. Waardering Villa van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde: - als voorbeeld van een villa uit het vierde kwart van de negentiende en eerste kwart van de twintigste eeuw in de provincie Groningen met Um-1800-elementen - vanwege de opvallende vormgeving en detaillering - vanwege de redelijk hoge mate van gaafheid van het exterieur - vanwege de beeldbepalende ligging naast de watertoren aan het Stadskanaal - vanwege de functionele en ruimtelijk-visuele relatie met de dienstwoning - als herinnering aan de vervening die in dit gebied op grote schaal plaats vond. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)